TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  18.11.2014 10:41:04

Zásahy městských strážníků: Co si k vám mohou dovolit a co nesmí?

Jak se máme chovat při jednání se strážníkem městské policie? Na co má právo a jaké jsou vaše povinnosti? Musíte bezpodmínečně uposlechnout všechny jeho výzvy?

Koncem minulého týdne válcovalo český internet video, na kterém chce starší aktivistka postavit před Pražským hradem petiční stánek. Strážníci ji ale nenechají k Hradu dojet autem a situace na místě je dost vyhrocená. Celý zásah končí tím, že strážníci vytáhnou ženu z auta násilím a ta následně omdlévá. Nebo to jen hraje, ale to není teď tak důležité. Měli strážníci právo na tento zákrok? Možná odpoví následující řádky.

 

Zastavování vozidla

"Pro strážníky městské policie platí prakticky stejná pravidla jako pro státní policii," říká Tomáš Svoboda, ředitel služeb Autocentra ESA. K zastavení vozidla tedy může použít jak "plácačku" s červeným terčem, tak i mávání rukou. Strážníci mohou zastavovat vozidla i za jízdy z označeného služebního vozu rozsvícením nápisu STOP a to zepředu i zezadu po směru jízdy.

Jinak je ale strážník oprávněn zastavovat vozidla pouze před přechodem pro chodce nebo kdykoli a kdekoli, pokud je řidič podezřelý proti spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Vždy je ale nutné na výzvu strážníka zastavit!

 

Kontrola dokladů

Zde se již pravomoci strážníků s pravomocemi policie rozchází. Strážník smí požadovat ke kontrole pouze řidičský průkaz a doklad o registraci vozidla, tzv. malý technický průkaz. "Strážník není oprávněn požadovat doklad o zákonném pojištění vozidla, tzv. zelenou kartu," upozorňuje Tomáš Svoboda z Auto ESA na odlišnost pravomoci strážníků a policie.

 

Kontrola alkoholu a povinné výbavy

Strážník má oprávnění vyzvat řidiče k podrobení se dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, případně může požadovat test na přítomnost drog. Smí i zadržet řidiče a vozidlo do příjezdu státní policie.

Co se povinné výbavy týče, strážník nemá oprávnění kontrolovat třeba lékárničku, povinnou výbavu a obecně technický stav vozidla. Nesmí ani prohledávat vozidlo.

 

Měření rychlosti

Oblíbenou činností strážníků je také měření rychlosti. Podle zákona ale smí městská policie měřit pouze tam, kde jí to dovolí policie státní a musí vždy postupovat v součinnosti právě se státní policií. Strážníci smí rychlost měřit pouze na území příslušné obce a "za účelem zvýšení bezpečnosti provozu", nikoli třeba za účelem snížení hluku nebo jiným účelem.

V případě strážníků ale doporučujeme postupovat velmi opatrně a věc raději neřešit na místě blokovou pokutou, ale postoupit ji do správního řízení, pokud víte, že jste se nedopustili přestupku nebo nemají strážníci dost důkazů, případně pochybujete o správnosti měření.

 

Jak jednat se strážníkem?

Chovejte se naprosto klidně a bez emocí. Zbytečně strážníka neprovokujte, nebuďte vulgární a nedejte znát, že pospícháte. Jednejte se strážníkem slušně. Strážník vás musí poučit o vašich právech, pokud po vás chce podání vysvětlení. To vy totiž můžete ze zákona odmítnout. Pokud tak neučiní a rovnou po vás bude chtít podání vysvětlení, nechte spolu s jeho služebním číslem zaprotokolovat, že vás nepoučil.

Pokud se vás strážník pokouší obvinit z přestupku, požadujte předložení důkazů, že jste nějaký spáchali. "Pokud si nejste jisti, že jste se opravdu dopustili přestupku, trvejte na postoupení věci do správního řízení," doplňuje Svoboda z Auto ESA.

K ničemu se sami nepřiznávejte. Na dotazy typu "víte, proč jsme vás zastavili?" nic neříkejte, nebo jen řeknete "ne, nevím." V případě zaplacení blokové pokuty vlastně s přestupkem souhlasíte a již proti tomu není odvolání. Určitě také nepodepisujte nic, co vám strážník dá. Není to vaše povinnost.

V žádném případě nebuďte agresivní a poslouchejte výzvy strážnika. Jinak má právo použít adekvátní donucovací prostředky.

 

Strážník ve stejnokroji

Služební stejnokroj strážníka městské policie jasně stanovuje zákon. Popis stejnokroje, nebo chcete-li uniformy, upravuje §14 vyhlášky MV ČR č. 418/2008 Sb. a doporučujeme se s ním seznámit. Pokud máte dojem, že po vás chce něco někdo, kdo není strážník nebo tak není oblečen, okamžitě volejte tísňovou linku Policie 158.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688