Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.11.2014 14:24:18

S&P 500 další ještě tři měsíce poroste, potom přijde propad

Stratég společnosti S&P Capital IQ pro americké akcie Sam Stovall vidí vývoj na trzích krátkodobě pozitivně. Růst podle něj ještě 3 měsíce vydrží, než se dostaví korekce. Té se ale trh nevyhne.

Sam Stovall mluvil o amerických akciích a ekonomice v rozhovoru pro server Seeking Alpha. Podle něj čísla z amerického trhu práce z posledních měsíců ukazují, že Fed začne zvedat úroky až v polovině roku 2015, nikoli již v prvním kvartálu.

Co bude důsledkem růstu sazeb? "To je otázka za 64 tisíc dolarů. Zvýšením nákladů na kapitál logicky způsobíte zpomalení růstu. To, co může vehnat akcie do medvědího trhu, je očekávání nové recese. Wall Street nemá obavy ze zvýšení sazeb, ale z míry a rychlosti tohoto zvýšení, tedy zda má potenciál způsobit recesi," říká Stovall.

Korekci se akcie nevyhnou

Podotýká, že ne každé zvyšování sazeb vedlo k medvědímu trhu nebo recesi. V roce 1994 zvýšil Fed sazby sedmkrát z 3 až na 6 %. Index S&P 500 v té době ze svého vrcholu oslabil jen o 9 %. Tedy žádný medvědí trh, dokonce ani korekce (ta oficiálně začíná až 10% poklesem).

Podle Stovalla tak bude záležet především na tom, jak šéfka Fedu Janet Yellenová zvyšování úroků vysvětlí a zda jí trhy budou věřit. "Podle našeho názoru bude Fed zvedat sazby postupně a velmi transparentně. Nečekám tedy, že by se trh dostal do medvědího teritoria," říká Stovall.

Naposledy oslabily ze svých vrcholů akcie v říjnu o 7,5 %. "Historie napovídá, že další tři měsíce akcie posílí zhruba o 8 %, potom je čeká pokles o 5 % a více," říká Stovall. Upozorňuje však, že americké akcie už nezažily větší než 10% propad 37 měsíců, což je dvojnásobek průměru. Od konce 2. světové války se déle čekalo na 10% propad jen třikrát. A ve dvou případech následoval medvědí trh.

"Přestože korekce mohou být oddáleny, nemůžete se jim vyhnout. Je jen otázkou času, kdy přijde hlubší propad, než bylo těch posledních 5," tvrdí Stovall.

Růst ekonomiky bude nahrávat cyklickým titulům

Podle něj se bude v nejbližší době dařit cyklickým titulům. Věří sektorům zbytného spotřebního zboží, průmyslu, základních materiálů a technologií. Tato čtyři odvětví rostla v 6 měsících od listopadu do začátku května historicky o 10 %. Tyto čtyři sektory dohromady překonávají index S&P 500 o v 75 % případů.

Stovall v příštím roce čeká růst americké ekonomiky kolem 3 %. Čeká zotavení spotřeby, a to především díky nízkým cenám benzínu. "Jak říká staré přísloví, zlevnění ropy o 10 USD přidá 20 až 25 bazických bodů k růstu HDP," uzavírá Stovall.

   Burzovní kalendář (17. 11. - 21. 11. 2014) Burzovní kalendář (17. 11. - 21. 11. 2014)

Zápis ze říjnového jednání FOMC, předběžné indexy nákupních manažerů, data z amerického nemovitostního trhu, japonský HDP, závěr výsledkové sezóny v USA a kvartální čísla od VIG. Takový bude třetí listopadový obchodní týden, na pražské burze zkrácený o pondělní státní svátek.

   Týden na trzích podle burzovních grafů: Býci dominují, konsolidaci ale může vystřídat rychlý pokles Týden na trzích podle burzovních grafů: Býci dominují, konsolidaci ale může vystřídat rychlý pokles

Před měsícem začala rally, během které si index S&P 500 připsal 200 bodů. V uplynulém týdnu přidal 0,38 % a přiblížil se psychologické hladině 2 050 bodů.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688