Exekuce 2014: rostou, do konce října 743 tisíc exekucí!

Doslova na poslední chvíli a ve velkém podávají věřitelé své návrhy na zahájení exekuce, obávají se totiž, že už za měsíc a půl si nebudou moct vybrat exekutora. Za prvních deset měsíců letošního roku se i díky tomu výrazně zvýšil počet zahájených exekucí. Jak ukazuje statistika Ministerstva spravedlnosti ČR, věřitelé oproti loňskému roku zahájili za stejné období o neuvěřitelných 107 tisíc exekucí více, do konce měsíce října to bylo celkem 743 tisíc.

Za celý loňský rok bylo přitom zahájeno 776 tisíc exekucí, což bylo nejméně za poslední tři roky. Rekordním v tomto ohledu byl rok 2011, kdy bylo vydáno 959 tisíc exekučních titulů.

Snížení odměn
Exekutorská komora vidí důvod nárůstu počtu exekucí v novele vyhlášky o advokátních tarifech. Díky tomu se advokáti i věřitelé snažili podat co největší počet návrhů ještě do počátku letošního července, kdy Ministerstvo spravedlnosti striktně omezilo výši advokátních náhrad u bagatelních pohledávek do výše 50 tisíc korun.  

Věřitelé se bojí
Námi oslovení advokáti pak spatřují důvod nárůstu i v připravované teritorialitě exekutorů. Tomu by odpovídaly nárůsty počtu zahájených exekucí, které se nezastavily ani po červenci letošního roku, kdy vstoupila v platnost výše jmenovaná novela. „Jak je patrné ze statistických dat, nárůsty ve srovnání s loňským rokem pokračovaly i během prázdnin a nezastavily se ani v říjnu 2014. Od července do října 2014 bylo zahájeno o bezmála 30 tisíc exekucí více než vloni za stejné časové období.“ Upozorňuje tisková mluvčí odborného portálu poradnaveritele.cz Kateřina Procházková a dodává, že advokáti spolupracující s Poradnou za tímto vzrůstajícím trendem jednoznačně spatřují obavu věřitelů z praktických dopadů připravované územní příslušnosti exekutorů.

Zdroj: www.poradnaveritele.cz

Níže tabulka počtu exekucí, jedná se o srovnání po měsících za roky 2013 – 2014



Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy