Jak spokojeně využívat spoření do zlata III.

Autor: Zlaťák.cz (Zlaťák.cz)
14.11.2014 11:44:23

V předchozím článku jsme probrali nákupní ceny a v tomto závěrečném díle minisérie najdete poslední tipy na to, co před zahájením spoření do zlata ještě od prodejce zjistit.

Datum fixace

Myslím, že vyvážená smlouva by vždy měla definovat podmínky spolupráce jednoznačně, aby při její realizaci nevznikal prostor pro pochyby. Bodem, který by měl být u spoření do zlata jasně definován, je datum fixace. Mělo by být vždy jasně dáno, který den po přijetí platby se bude částečný odkup drahého kovu realizovat. Zpravidla by to mělo být tak, že se odkup přepočítá buď nejbližší budoucí cenou, kterou prodejce zveřejní  (ať už prodejce vyhlašuje cenu každý den, jednou za týden nebo měsíc) nebo aktuálně platnou cenou. Naopak, datum fixace by nemělo být definované nejednoznačně, jako v případě, kdy prodejce podle obchodních podmínek má odkup realizovat v kterémkoliv z několika následujících dnů od přijetí platby, bez předchozího upozornění, o který den půjde. V takovém případě totiž může prodejce reálně fixovat cenu hned první den, ale zákazníkovi odkup přepočítat nejhorší cenou z období vyhrazeného pro fixaci. Obecně platí, že by měl zákazník znát datum fixace vždy před vyhlášením ceny.

Jablka a hrušky

Z předchozích článků už byste si měli umět spočítat, kolik vás spoření do zlata bude stát. A je opravdu dobré počítat sami a nespoléhat na výpočty prodejců. Ty mohou být totiž někdy poměrně zavádějící, přesto, že na první pohled vypadají logicky. Asi vůbec nejčastější je srovnávání nákupní ceny za gram s cenou jednogramového slitku, ze které vychází nákupní cena spoření většinou jako vítěz.

Tohle srovnání ovšem sedí jen na dva případy. Tím prvním je, že naspořené zlato dostanete právě v jednogramových slitcích, ale žádné takové spoření na trhu neexistuje, protože spoření do zlata je naopak založené na splácení většího slitku menšími splátkami.

Tím druhým případem je ten, že do zlata chcete spořit opravdu pouze tempem jednoho gramu (či méně) zlata za měsíc, a že ten jeden gram nutně každý měsíc chcete zafixovat. V takovém případě byste opravdu měli jedinou alternativu - nakupovat fyzicky každý měsíc jeden jednogramový slitek, do jehož ceny se ze všech slitků nejvíce promítají výrobní náklady, a který se dá pořídit s premiem přibližně 26%. Ovšem, kdybyste byli ochotni nakupovat  jednou za dva měsíce dvougramový slitek, nakupovali byste ho s premiem už pouze přibližně 15% a koupit jednou ze pět měsíců jeden pětigramový slitek by šlo s premiem okolo 9%.

Takže takové srovnání říká opravdu jen to, že při nákupu na splátky nakupujete zlato lepší cenou ve srovnání s nákupem jednogramových slitků. Ale při srovnání s nákupem dvougramových nebo pětigramových slitků, nebo při úložkách v hodnotě více než dvou gramů zlata, už průměrná nákupní cena u spoření na českém trhu vychází stejně nebo hůř.

Zkrátka, nákup na splátky je vždy dražší než nákup zboží najednou. Tak to funguje obecně, nejen u spoření do zlata, a tak není důvod nějak mlžit.

Dražší nákup zlata je u spoření cenou za pohodlí zákazníka (jeden trvalý platební příkaz, uskladnění zboží u prodejce)  a zpravidla lepšími cenami výkupu před převzetím naspořeného zlata. Komfort a ušetřený čas za opakované nákupy, to je ten hlavní důvod, proč volit spoření do zlata namísto opakovaných jednorázových nákupů.

Návod na výpočet nákladů

Na samotný závěr ještě slíbený návod na výpočet skutečných nákladů spoření.

Má-li spoření vstupní poplatek, pak spočtěte, jaký podíl činí z cílové částky (VP). Někdy je vstupní poplatek rovnou uveden jako procentuální podíl z cílové částky. Dále je třeba spočítat premium nákupních cen (pokud není fixní). Vezměte některou z nákupních cen za gram v , kterou prodejce v minulosti pro uvažované spoření vyhlásil (1). Zjistěte London Fix ze dne, kdy cena platila na webu asociace LBMA. Můžete použít kteroukoliv z cen, ať už USD, EUR či GBP. Pozor, hodnoty jsou v trojských uncích, přepočtěte tedy cenu na gram vydělením konstantou 31.1034768 a následně vynásobte kurzem koruny k příslušné měně ze stejného dne. Kurz najdete na webu ČNB. Spočítali jste čistou cenu za gram zlata v (2). Rozdíl čisté ceny za gram (2) a nákupní ceny spoření (1) podělte čistou cenu za gram (2) - výsledkem je premium (PP). Můžete připočíst ještě případné sazby za uskladnění, dopravu či další poplatky, ale pro orientační sazbu nákladů stačí sečíst (VP) a (PP).

Mgr. Lukáš Zeman

Mgr. Lukáš Zeman

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, obor Informatika - Softwarové systémy. Od roku 2000 se věnuje programování webových aplikací, dříve působil jako internetový vývojář na volné noze, v současné době je majitelem a ředitelem společností goodlookyng solutions s.r.o. (vývoj webových aplikací) a Zlaťák.cz s.r.o. (prodej investičních kovů).


Logo Zlaťák.cz

Zlaťák.cz s.r.o.

Obchod s drahými kovy profilující se specializací na investiční slitky, transparentními a nejnižšími maržemi na trhu, vysokým pohodlím nákupu, krátkými dodacími lhůtami a zaváděním novinek jako jsou například skutečné "nonstop" spotové nákupy nebo nově transparentní spoření do zlata bez závazků, vstupních poplatků a fixním premiem. Porovnejte, vyzkoušejte, budete spokojeni... Více informací na www.zlatak.cz a www.investicnizlato.cz

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 22:10 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:04 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 21:56 1 unce 2 231,65 USD
28.03.2024 21:50 1 unce 2 226,50 USD
28.03.2024 21:42 1 unce 2 222,32 USD
28.03.2024 21:36 1 unce 2 221,04 USD
28.03.2024 21:28 1 unce 2 219,88 USD
28.03.2024 21:20 1 unce 2 220,28 USD
28.03.2024 21:14 1 unce 2 221,41 USD
28.03.2024 21:06 1 unce 2 220,87 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.