BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.11.2014 12:27:17

Hlasování amerického Senátu o kanadském ropovodu Keystone XL, inflace a HDP v eurozóně slábnou, vyhlásí Japonsko v prosinci volby? Analýza EUR/USD, NZD/USD - hlava ramena, STŘÍBRA, USD/JPY

V noci byla zveřejněna série dat z druhé největší ekonomiky světa. Čínské maloobchodní prodeje v říjnu meziročně posílily o 11,5 procenta, což se na první pohled může zdát jako ohromující číslo. Nicméně jde o nejpomalejší růst od října 2006. Průmyslová produkce v říjnu meziročně vzrostla o 7,7 procenta, což je o 0,3 procenta méně, než byla očekávání a výsledek v září. Kapitálové investice od začátku roku posílily o 15,9 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, což je nejpomalejší růst v historii dostupných dat.

Australský dolar (AUD) v noci oslabil o 0,25 procenta vůči USD na úroveň 0,8699 poté, co pan Kent z tamní centrální banky (RBA) slovně intervenoval vůči australské měně. Kent uvedl, že RBA nevylučuje možnost intervencí na trzích s cílem oslabení australského dolaru, protože jej považuje za nadhodnocený. AUD/USD přitom letos oslabil o 2,5 procenta. Nicméně vzhledem k vývoji cen komodit, na jejichž exportu je ekonomika závislá, je oslabení AUD mnohem nižší.

Na asijském trhu tento týden dominuje téma vyhlášení voleb do dolní komory parlamentu v Japonsku a odklad zvýšení spotřební daně. Premiér Shinzo  Abe podle všeho poskytne rozuzlení této záhady v pondělí po zveřejnění dat HDP za 3. čtvrtletí.  Dřívější volby a odložení zvýšení spotřební daně by měly mít pozitivní efekt na akciový trh a negativní na japonský jen (JPY).

Kanadský dolar (CAD) včera posílil, a to i navzdory pokračujícímu poklesu ceny ropy WTI. Důvodem jsou očekávání, že americký Senát by dnes mohl hlasovat o ropovodu Keystone XL, jež má spojit kanadskou provincii Alberta se středozápadem USA. Tento projekt byl dosud blokován hlavně prezidentem Barackem Obamou. Po senátních volbách a získání převahy republikánů se však jeho realizace stává nadějnější. Projekt Keystone XL by mohlo zvýšit HDP Kanady  o 633 mld. USD v nejbližších 25 letech. Schválení ropovodu by bylo pro CAD velmi pozitivním signálem.

Britská libra (GBP) se včera propadla na 14měsíční minima vůči USD po zveřejnění inflační zprávy Britské centrální banky (BoE). Banka očekává, že index CPI se propadne pod 1 procento během nejbližších 6 měsíců a nad cílovou hodnotu 2 procent se dostane nejdříve v roce 2017. BoE rovněž snížila výhled ekonomického růstu (HDP), a to o 0,2 procenta pro roky 2015 a 2016. V roce 2015 by měla britská ekonomika podle nejnovějších odhadů posílit o 2,9 procenta a v roce 2016 o 2,6 procenta. Pomalejší růst cenové hladinyBritánii dává centrální bance prostor pro pozdější zvýšení úrokových sazeb. Finanční trh nyní počítá s nejbrzčím termínem zvýšení základní úrokové sazby v třetím čtvrtletí 2015.

ECB udělala průzkum mezi 61 ekonomy a akademickými pracovníky ohledně vývoje inflace, nezaměstnanosti a HDPeurozóně. Ty ve srovnání se svými odpovědi před 3 měsíci odhadují pomalejší růst inflace i HDP a zhoršení míry nezaměstnanosti. ECB poskytne svůj vlastní výhled na tyto indikátory za měsíc. Výsledky jsou uvedeny níže v tabulce.


Zdroj: Reuters.com

Makrokalendář pro dnešní den:

Měnový pár NZD/USD na 4hodinovém grafu vytvořil formaci hlava ramena. Podařilo se mu již překonat „neckline“ i první rezistenci v podobě trendové linie, jež spájela předchozí vrcholy (fialově). Nyní před ním stojí rezistence v podobě Fibonacciho hodnoty 23,6. Po jejím překonání by mohl cílit NZD/USD k úrovni 0,8000, což je nejen kulaté číslo, ale i cílová hodnota pro formaci hlava ramena.

EUR/USD na 4 hodinovém grafu konsoliduje v trojúhelníkové formaci, směr proražení rozhodne o dalším vývoji eura. V případě proražení trojúhelníku směrem nahoru bude EUR/USD stát před silnou rezistencí 1,2500, jejíž překonání by podle všeho otevřelo měnovému páru cestu až k úrovni 1,2620. Naopak v případě proražení dolní hrany trojúhelníku, by EUR/USD otestovalo předchozí minima.

USD/JPY se pohybuje v rostoucím trendovém kanálu. Nákupní nálada pokračuje, avšak vstup do dlouhých pozic se doporučuje na nižších úrovních, a to buď u dolní hrany kanálu, nebo kolem hodnoty 114,30, kde je souběh dlouhodobé trendové linie (zeleně), Fibonacciho hodnoty 23,60 a 55denního průměru. Tato oblast by měla sehrát roli silného rezistenčního pásma.

Stříbro se pohybuje v klesajícím trendovém kanálu, přičemž klíčová je reakce na důležitou hladinu 15 USD za unci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688