Seriál o konopí: Stavíte? Nezapomínejte na konopí (díl. 4)

Carun Pharmacy, 13.11.2014

Jak už jsme se dozvěděli v předchozích dílech seriálu o konopí ve stavebnictví, lze využít tuto starobylou bylinu skutečně mnoha způsoby. Od přidávání konopí do omítek pro zpevnění struktury, přes konopnou izolaci, a dokonce i beton, o kterém se dozvíte něco v závěru našeho seriálu.

Vápenato-konopná stavební hmota je stavební a tepelně izolační materiál, se kterým lze bez nadsázky postavit celý dům bez cihel či jiné tepelné izolace. Trend se šíří po Evropě z Francie, kde se směs pazdeří a vápna používala již v 16. a 17. století pro stavbu hrázděných domů. Ačkoliv v Evropě stojí z konopného betonu již stovky staveb, v České republice s jeho použitím začínáme. 

Co konopné zdivo tvoří?

Konopné zdivo, někdy známé jako konopný beton (z angl. názvu HempCrete) je tvořeno směsí konopného pazdeří (tedy vnitřků konopných stonků), hašeného vápna, cementu a také vody. Jedná se o recyklovatelný materiál, který nabízí skutečně vysokou tepelnou a zvukovou izolaci. Velkou výhodou je zajisté rychlost výstavby, neboť konopný beton tvrdne rychle. 

 

Práce se stavební směsí zvládnete

Při stavbě jednotlivých stěn domu se konopný beton nejčastěji „temuje“ do falešného bednění (vtlouká se palicemi). Při odizolování střechy se volně rozhrabuje, při realizaci podlahy se finálně stírá a utahuje. Při omítání se tradičně nahazuje, i když použít se dá i do stříkací pistole. Pro fajnové omítky se vyplatí pazdeří prosít a použít jemnější částečky. Nezapomínejte při na rukavice a ochranné brýle, protože je vápno agresivnější než hlína

Pro zajímavost: Vedle toho, že konopný beton je univerzálně funkční a cenově dostupný, je také environmentálně šetrný. Ekologickou bilanci má A+. 

Konopné oleje a laky 

Většina přírodní staveb potřebuje pro svoji konstrukci dřevo, které je dobré ochránit před působením plísní a škůdců. Pokud je součástí vnější konstrukce tak určitě i před účinky povětrnostních vlivů. Velmi účinnou ochrannou se v těchto případech ukázaly nátěry konopnými přípravky. Konopný olej, který je základem těchto prostředků, je stejně jako celá rostlina velmi odolný vůči plísním a škůdce tudíž odpuzuje. Je to přírodní, biologicky odbouratelný produkt, vyznačující se zvýšenou odolností proti nasáknutí dřeva vodou. Tento olej zachovává povrch prostupný pro vodní páry a dřevo tak může dále dýchat. Vnitřní konstrukce zpravidla stačí opakovaně natřít čistým napouštěcím konopným olejem. Ten je vzhledem ke svému čistě přírodnímu složení vhodný i pro nátěry nábytku, hraček apod. 

Ošetření konopným lazurovacím lakem

Olej ale není zcela rezistentní vůči působení UV záření, je nutné venkovní prvky dodatečně ošetřit jiným prostředkem. V tomto případě se jako ideální nabízí konopné lazurovací laky, které obsahují rovněž minerální pigmenty jako ochranu zešednutí působením UV záření a dřevo je tak i v exteriéru dokonale chráněno mnoho let. Laky se vyrábí v široké paletě odstínů a jejich odolnost se udává až dvojnásobná oproti klasickým lazurám. Práce s konopnými nátěry je příjemná a bezpečná, nanáší se štětcem, není potřeba je ředit, na umytí pomůcek stačí mýdlová voda, případně je možné použít rovněž klasické ředidlo S6006. Pro rovnoměrné zvýraznění kresby dřeva je vhodné setřít nevsáklý olej po 10 až 15 minutách od nanesení pomocí suchého štětce nebo hadru. 

Konopné a přírodní materiály zažívají celosvětově boom a dá se říci, že zelenému stavitelství patří budoucnost. Trendem doby je stavba domů ze zdravotně nezávadných materiálů šetrných k životnímu prostředí, jejichž výroba není náročná na spotřebu energií


Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba