BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  12.11.2014 16:11:18

Objem short pozic po předchozích třech nárůstech klesl, u CETV také

poklesu objemu krátkých pozic došlo dle reportů burzy NASDAQ i NYSE naposledy ke konci srpna. Od té doby jsme se v každém půlměsíčním pravidelném reportu dočkali informací naopak o nárůstu.

V noci zveřejněné údaje ukázaly, že v druhé polovině října již došlo k poklesu. Na NASDAQ však jen o 0,1 % na 9,01 mld. akcií, tj. jen nepatrný pokles z předchozích historických maxim.

NYSE naopak reportovala letos vůbec nejvýraznější pokles oproti předchozímu stavu, resp. oproti polovině října o 2,15 % na 15,448 mld. short akcií. I tak se stále jedná o druhý nejvyšší objem krátkých pozic právě po předchozích 3letých maximech z poloviny října.

CETV

Objem krátkých pozic na akciích CETV nepřetržitě stoupal od poloviny července a v polovině října dosáhl nových historických maxim 12,33 mil. akcií. Ve vztahu i k celé emisi výrazných 9,1 %, po očištění o podíl Time Warner (TWX) dokonce zhruba dvojnásobek. Druhá polovina měsíce října přinesla pokles o 363 tis. na 11,96 mil. Vzhledem k tomu, že společnost zveřejnila hospodářské výsledky 30.10. nelze příliš odhadnout, zda za poklesem stálo očekávání výsledků či až jejich report. Grafický přehled vývoje short pozic k dispozici zde.

Řada trhem sledovaných známých emisí jako Apple (AAPL), Facebook (FB) či GoPro (GPRO) i přes výrazný kurzový vývoj nedoznaly v druhé polovině z hlediska short pozic výrazných změn.

Intel

Výraznou změnu krátkých pozic naopak zaznamenaly akcie Intel (INTC). Říjnové živé dění na trhu společně s reportovanými hospodářskými výsledky firmy měly za následek nárůst short pozic o 49 % na 204,4 mil. Na titulu nejvyšší objem od poloviny dubna, ve vztahu k free floatu 4,2 %. Jak naznačuje graficky znázorněný vývoj shortů v posledních 3 letech (k dispozici zde), šlo by v následujících obdobích očekávat i další nárůst krátkých pozic.

Sears Holding

Zajímavé jistě bude sledovat další vývoj na akciích Sears Holding (SHLD), které ve vztahu k free floatu patří delší dobu ze známějších firem k nejzashortovanějším. Akcie za sebou mají v posledních 2 měsících poměrně divoký vývoj, který navíc umocnily na konci minulého týdne firemní zprávy. Titul v reakci zaznamenal téměř roční maxima nad hranicí 48 USD, tento týden zatím zisky odevzdává. Co se týče vývoje short pozic, ty byly k polovině října na titulu nejvýraznější od konce února. V druhé polovině měsíce již došlo k poklesu o téměř 1,5 mil. akcií na 15,89 mil. short akcií. Shortaři tedy po kurzovém obratu začali zavírat pozice, což zřejmě bylo i podporou pro růst kurzu.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.06.2018Nárůst short pozic na CETV se zastavil Jiří Zendulka (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688