Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  12.11.2014 11:46:19

České firmy kvalitu dělat umí

Na úterním Galavečeru s Českou kvalitou pořádaném v Národním domě na Vinohradech získalo dalších 18 českých firem oprávnění používat na svých výrobcích a službách logo Česká kvalita. O významu, který je těmto oceněním přikládán svědčí i záštity poskytnuté prezidentem České republiky Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a místopředsedou Senátu PČR Přemyslem Sobotkou. V době, kdy dramaticky stoupá počet odhalených nebezpečných výrobků na českém trhu, jsou tato ocenění nejen skvělou orientací pro spotřebitele při nákupu kvalitního zboží, ale i dokladem dobré práce českých firem, které jsou schopny dodávat produkty plně srovnatelné se světovou špičkou.

Výrobky a služby, které získají právo používat některou ze značek v Programu Česká kvalita, musí v přísných testech akreditovaných zkušeben prokázat, že jsou nadstandardně kvalitní, absolutně bezpečné pro spotřebitele a že splňují jak veškeré zákonné tak i nadstandardní požadavky stanovené Řídícím výborem Programu Česká kvalita. Díky průběžné kontrole ve výrobě i v obchodní síti mohou zákazníkům garantovat špičkovou kvalitu nejen v okamžiku udělení značky, ale po celou dobu, na kterou bylo právo jejího užívání uděleno. Nabídnou tak nejen absolutní jistotu při nákupu spotřebitelům, ale udělená značka je pro firmu i výbornou reklamou a nástrojem marketingu.

"Program Česká kvalita, který naše ministerstvo zaštiťuje, je jedním z nástrojů, jak ochránit spotřebitele před nekvalitními a zejména nebezpečnými výrobky na trhu. Důležitá je samozřejmě i kontrolní činnost ČOI, ale prevence je vždy lepší, než represe. A dobrovolné nezávislé ověřování kvality umožňuje zákazníkům bezrizikové nákupy a pro české firmy je dokladem vynikající úrovně jejich produkce a výbornou reklamou," říká Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu.

Nejen na český, ale na celý evropský trh přichází velké množství výrobků, které nesplňují kvalitativní, a často ani nejdůležitější bezpečnostní parametry. Ty, které jsou zdraví a životu nebezpečné jsou monitorovány jednotným evropským systémem RAPEX, který soustřeďuje nálezy kontrolních orgánů v zemích EU. A přestože kontrolní orgány mohou prověřit jen zanedbatelné procento ze všech produktů na trhu, počet nahlášených nebezpečných výrobků neustále roste.

"Situace na trhu se skutečně mění k horšímu. Počet zdraví a životu nebezpečných výrobků nahlášených Českou obchodní inspekcí do evropského systému RAPEX v roce 2013 vzrostl meziročně na trojnásobek," říká Jan Taraba, ředitel Národního střediska podpory kvality. "A protože není ve finančních možnostech žádného státu prověřit všechny výrobky, které přichází na trh, zbývá jen jediná možnost, jak se spotřebitelé můžou chránit: nezávislé značky kvality. V naší zemi jsou sdružené v Programu Česká kvalita" dodává Jan Taraba. Nezávislé značení kvality skutečně zaručuje spotřebiteli, že nakoupí bezpečný a nadstandardně kvalitní výrobek. Jeden problém ale zatím neumožňuje plně využít potenciál, který by Program Česká kvalita mohl nabídnout spotřebitelům i českým firmám: jen malé procento z výrobků nabízených českými obchody má právo být označeno značkou kvality.

"Výrobci a obchodníci zatím necítí dostatečný tlak spotřebitelů na kvalitu a bezpečnost nabízeného zboží. A dokud nebude existovat dostatečně silná poptávka po výrobcích označených Českou kvalitou, nebudou firmy dobrovolné ověřování kvality využívat. Přeci jen pro získání značky musí uhradit náklady na testování v akreditované zkušebně a i když to nejsou žádné závratné částky, tak žádný podnikatel nevydává rád víc peněz, než musí. Těch osvícených, kteří si uvědomují, že se jim investice do ověření kvality vrátí, je zatím bohužel málo," vysvětluje Robert Szurman, předseda Rady kvality.

Je tedy především nutné seznámit spotřebitele s riziky, která jim při nákupu spotřebního zboží hrozí, aby vyvinuli tlak na výrobce a obchodníky v zájmu zlepšení kvality zboží na trhu. Nebezpečí hrozící při nákupu spotřebního zboží je totiž mnohem zákeřnější, než u potravin, protože následky používání např. textilu s karcinogenními barvivy, nebo hraček s ftaláty se projeví až po delším čase. Podle RAPEXu jsou přitom nejnebezpečnější právě oděvy, textil a hračky, které tvoří dohromady polovinu nebezpečných výrobků na trhu. A komplikace, které mohou zavinit, jsou opravdu velmi vážné: způsobují vážná chronická onemocnění (alergie, astma, rakovinu), často i s trvalými následky. Samostatnou kategorií jsou pak nekvalitní dětské botičky, díky kterým celá třetina dětí přichází do prvních tříd s – často nenávratně – poškozenýma nohama.

18 nově oceněných výrobků a služeb na Galavečeru s Českou kvalitou je samozřejmě jen kapkou v moři těch nekvalitních. Pokud jim ale spotřebitelé začnou dávat přednost a budou kvalitu důsledně vyžadovat, situace postupně bude měnit k lepšímu. Program Česká kvalita je důležitou částí této cesty ke kvalitě.

www.ceskakvalita.cz

Místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka předává ocenění Česká kvalita - ITC Certifikovaná kvalita Ladislavovi Vaculíkovi,  ředitel úseku řízení jakosti společnosti Tescoma. 

Ředitel Dadky Vracov Pavel Polanský převzal ocenění Česká kvalita - QZ Zaručená kvalita od Pavla Malčíka, předsedy SOTEX.

Oceněné výrobky a služby:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688