Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  11.11.2014 15:35:30

Pět globálních značek, které znáte, ale neznáte

Globální značky  

Každý ví, co je Pilsner Urquell, kdo ale zná SABMiller? Pravděpodobně ne úplně každý, kdo sedí v hospodě a pije tento nápoj, by vám řekl, že je to původem jihoafrická společnost, která je dnes druhým největším výrobcem piva na světě. Tohle byl ale lehčí příklad. Proto jsme pro vás vybrali 5 společností, jejichž názvy vám pravděpodobně moc neřeknou, ale jejichž produkty znáte velmi dobře.

Diageo

 Historie této firmy není příliš dlouhá. V roce 1997 vznikl tento název spojením dvou slov - latinské „dies“, což znamená den, a řeckého „geo“, tedy svět. Společnost tím chtěla vyjádřit, že dává potěšení do každého dne celému světu. Jestli tomu tak skutečně je, můžete zhodnotit sami.

 Podnik se sídlem v Británii vznikl jako splynutí Grand Metropolitan a Guinness. Po 17 letech své existence je firma největším světovým výrobcem destilátů a předním producentem piva a vína. Značky, které se skrývají pod vlajkou Diageo, budete určitě znát. Jde o světově nejprodávanější vodku, skotskou a likér. Jména jako Smirnoff, Johnnie Walker a Baileys nemusíme představovat.

 Diageo se obchoduje na londýnské burze. Velikostí tržní kapitalizace necelých 50 miliard liber patří mezi deset největších společností obchodovaných v Londýně.

 Inditex

 Tato společnost otevřela svůj první obchod ještě pod původním názvem Zara ve španělském městě La Coruna v roce 1975. Již pod názvem Inditex pokračuje její expanze za hranice Španělska, a to od roku 1988. Dnes má obchody už po celém světě a výjimkou není ani ČR.

 Když půjdete do obchodního centra, prodá vám Inditex oblečení pod značkami Zara, Pull and Bear, Bershka a mnoha dalšími. Inditex vlastní po celém světě přes 6 000 obchodů a je to největší prodejce textilu na světě. I kvůli tomu je její zakladatel a největší akcionář Amancio Ortega nejbohatším Španělem.

 Inditex se obchoduje na madridské burze a roční tržby činí přes 13 miliard euro.

 Viacom

 Příliš dlouho jsme se pohybovali v Evropě, a proto se přesuňme do USA. Viacom vznikl jako zkratka tří slov – Visual & Audio Communications. To předznamenává, že se dostáváme do sektoru médií. Viacom byl založen v roce 1975 a v roce 2005 zaměstnával skoro 40 000 lidí. V témže roce pak došlo k rozdělení mediálního velikána na CBS a Viacom.

 Dnešní Viacom zaměstnává už pouze 10 000 lidí a v ČR můžeme tuto značku znát na kabelové nebo satelitní televizi pod hudebními kanály MTV, VH1. Z filmové tvorby Viacomu pak určitě každý zná trilogii Kmotr, ságu Star Trek nebo sérii Indiana Jones zná pod značkou Paramount.

 Viacom se obchoduje v New Yorku a tržby firmy dosahují skoro 14 miliard dolarů.

  Brown-Forman

 New Yorku se přesuňme do Kentucky, konkrétně do největšího města tohoto státu – do Louisville. Zde totiž v roce 1870 vznikl dnešní největší americký výrobce destilátů a vína – společnost Brown-Forman. Původem farmaceut George Garvin Brown pravděpodobně netušil, že jeho nápad nalévat tu nejlepší whisky do skleněných láhví bude mít takový úspěch.

 Dnes společnost, která je obchodovaná v New Yorku, vydělá ročně přes 3,5 miliardy dolarů a zaměstnává skoro 4 000 lidí. Mezi její top značky patří v ČR známý Jack Daniel's nebo Finlandia.

 Hennes and Mauritz

 Po Inditexu je Hennes and Mauritz druhý největší prodejce oblečení na světě. Momentálně má obchody v 53 zemích světa a zaměstnává přes 100 000 lidí. Když napovíme, že první obchod tato firma otevřela ve Švédsku ve městě Västeras, už vám bude jasnější odkud značku, která vznikla spojením švédského slova „hennes“ (výraz znamenající „pro ni“ nebo „její“) a „Mauritz“(výrobce loveckých oděvů), znáte.

 Snad v každém obchodním středisku je dnes řetězec H&M. Tato značka se pod názvem Hennes and Mauritz obchoduje na švédské burze a její roční příjem činí okolo 140 miliard švédských korun 

 
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s.  je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.


Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 29 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali PPF Invest. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688