Jak spokojeně využívat spoření do zlata II.

Autor: Zlaťák.cz (Zlaťák.cz)
11.11.2014 12:43:27

V předchozím článku jsem se věnoval základním informacím o nákupu fyzického investičního zlata na splátky (spoření do zlata) a nešvaru v podobě neveřejných podmínek. Dnešní článek bude o nákupních cenách.

Krok 2 - zjišťujeme nákupní cenu

Předpokládejme tedy, že jsme si od prodejce vyslechli jeho nabídku. S největší pravděpodobností jsme se dozvěděli, že spoření do zlata funguje nějak takto. S prodejcem uzavřeme smlouvu, která nás buď zavazuje spořit nějakou konkrétní dobu, nebo naspořit nějakou konkrétní cílovou částku. Smlouva nás pak opravňuje od prodejce nakupovat investiční zlato na splátky s postupnou fixací ceny.

Za sjednání této smlouvy může prodejce chtít nějaký vstupní poplatek, který může činit i 5-8% z cílové částky. Zpravidla je to potom tak, že vstupní poplatek se z našich následných plateb bude hradit přednostně, takže několik prvních měsíců z větší části (cca 70-90% platby) splácíme vstupní poplatek a zlato nakupujeme jen ze zbývající části platby.

Předpokládejme tedy, že jsme uzavřeli smlouvu a posíláme prodejci peníze, ze kterých se případně strhává vstupní poplatek, a za zbytek odkupujeme zlato.

Druhý zádrhel - nákupní cena zlata

Skoro by se zdálo, že po úhradě vstupního poplatku už zaplatíme jen čistou cenu zlata. Ale tak to samozřejmě není, nákupní cena je vždy vyšší než cena zlata na burze. Jenže o kolik vyšší? 

Ideální variantou z pohledu zákazníka je mít navýšení oproti ceně na burze (tzv. premium) definované napevno ve smlouvě, ale v praxi to rozhodně není pravidlem. Namísto pevného premia nákupní cenu jednoduše určuje prodejce. V takovém případě nezbývá než si navýšení oproti burze spočítat svépomocí z předešlých nákupních cen (pokud Vám je prodejce před podpisem smlouvy dá k dispozici) a ceny zlata v daný den na burze (nebo z tzv. London Fixu, což je cena zlata vyhlašovaná dvakrát denně asociací velkých obchodníků s drahými kovy LBMA). 

Nutnost počítat navýšení ručně ale není tak zásadní problém. Horší je co nezafixované premium znamená pro zákazníka. Není-li totiž ve smlouvě premium zakotveno, pak zatímco se investor zaváže, že bude nakupovat po jistou dobu od prodejce zlato, prodejce mu výhodnost nákupní ceny nijak negarantuje. Zákazník musí zkrátka v budoucnu přijmout takovou nákupní cenu, jakou prodejce vyhlásí. Zde nezbývá než poradit, aby zákazník opravdu trval na zakotvení výše premia přímo do smlouvy.

Za kolik tedy zlato nakoupím?

Je potřeba mít na paměti, že nákupní cena tvoří vše, co v souvislosti se spořením za celou dobu zaplatím – samotná hodnota drahého kovu, vstupní poplatek, navýšení nákupní ceny při částečných odkupech, poplatky za uskladnění atd. Pouze kompletní vícenáklady v poměru k zaplacené částce (procentuální sazba nákladů) jsou měřítkem výhodnosti spoření.

Možná to je právě ten důvod, proč někteří prodejci fixní premium nepoužívají. S ním si totiž investor může snadno procentuální sazbu nákladů spoření spočítat a jednoduše srovnávat různé nabídky spoření mezi sebou. Případně srovnat výhodnost různých způsobů nákupů investičního zlata jako takového - spoření do zlata versus levnější jednorázové nákupy.

Příště - datum fixace a zavádějící srovnání  

V pokračování článku, který vyjde v pátek, přijde řada na problematika neurčitého data fixace ceny, zavádějící srovnání nákupní ceny a vysvětlíme si, jak si svépomocí spočítat celkové náklady spoření do zlata. Pokud nechcete čekat na celou sérii článků, kratší článek na téma nástrah před uzavřením smlouvy na spoření do zlata, najdete na našem novém webu investicnizlato.cz. A protože podle nás lepší než jen mluvit o tom, jak by se věci dělat neměly, je konat a prakticky ukázat, jak by se dělat měly, na webu www.investicnizlato.cz/sporeni najdete naší verzi spoření do zlata - s transparentními podmínkami, jediným parametrem nákladů spoření - premiem, a bez závazků cílové částky nebo délky spoření.


Mgr. Lukáš Zeman

Mgr. Lukáš Zeman

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, obor Informatika - Softwarové systémy. Od roku 2000 se věnuje programování webových aplikací, dříve působil jako internetový vývojář na volné noze, v současné době je majitelem a ředitelem společností goodlookyng solutions s.r.o. (vývoj webových aplikací) a Zlaťák.cz s.r.o. (prodej investičních kovů).


Logo Zlaťák.cz

Zlaťák.cz s.r.o.

Obchod s drahými kovy profilující se specializací na investiční slitky, transparentními a nejnižšími maržemi na trhu, vysokým pohodlím nákupu, krátkými dodacími lhůtami a zaváděním novinek jako jsou například skutečné "nonstop" spotové nákupy nebo nově transparentní spoření do zlata bez závazků, vstupních poplatků a fixním premiem. Porovnejte, vyzkoušejte, budete spokojeni... Více informací na www.zlatak.cz a www.investicnizlato.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.04.2024 17:52 1 unce 2 392,91 USD
19.04.2024 17:44 1 unce 2 390,69 USD
19.04.2024 17:36 1 unce 2 391,25 USD
19.04.2024 17:32 1 unce 2 392,83 USD
19.04.2024 17:24 1 unce 2 393,20 USD
19.04.2024 17:16 1 unce 2 394,19 USD
19.04.2024 17:10 1 unce 2 394,01 USD
19.04.2024 17:02 1 unce 2 391,93 USD
19.04.2024 16:54 1 unce 2 390,25 USD
19.04.2024 16:46 1 unce 2 390,16 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.