Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  07.11.2014 09:34:44

Jak rozeznat výprodejní razie. Část první

Říjen má pověst hrobníka mnoha rostoucích trhů. Namátkou „Černé pondělí“, „Krach v 1987“, kdy Dow Jones Industrials propadl o 22 % během jednoho dne a ještě říjen 2008, kdy se DJI ze svého vrcholu na úrovni 10882 dne 1. října 2008 zřítil o 3000 bodů na úroveň 7882, k čemuž došlo 10. října 2008. Konec října 2008 tak Dow zakončil brutálním propadem o -14,1 % se ztrátou -2575 bodů. Index S&P 500 dopadl ještě hůř, poklesem 17 %, to byl nejhorší pokles od propadu -23 % v říjnu roku 1987. Celkové říjnové ztráty na akciovém trhu dosáhly 2,5 bilionu USD v měsíci. Rozvíjející se trhy byly zasaženy ještě mohutněji se ztrátou -29 %.


  Říjen 2008 byl svědkem pěti nejhorších propadů v celé historii Dow Jones Industrial. Byly to pády jako -8% pokles 9. října, ještě větší zřícení o -9 % 15. října a následoval také skluz o -6 % 22. října. Dne 24. října se propadl o -9,6 % japonský Nikkei, Indický index Sensex propadl o -11 %, brazilský index Bovespa se sklouzl o -6,9 %. Celosvětově ztratil akciový trh 16,3 bilionu USD.


   Když se podíváme dále do historie, tak zde máme propad Dow o -554 bodů 27. října 1997 a samozřejmě také černý pátek v říjnu 1929, kterým začala velká hospodářská krize. Není divu, že si lidé spojují říjen s nebezpečím zřícení trhu. Na druhou stranu je skutečností, že od října 1987 byl říjen v 70 % případů třetím nejlepším ziskovým měsícem s průměrným ziskem 1,8 %. Podobně index S&P 500 během tří ze čtyř posledních říjnů byl ziskový průměrně +3,8 % .


   Nicméně v říjnu a v předcházejících letních měsících jsme byli svědky několika výprodejních razií, což jsou náhlé prudké výprodeje, které mají vystrašit investory, kteří se pak v panice zbavují svých akcií, aby zabránili propadu svých důchodových portfolií. Výprodejní razii rychle spouští spekulující na pokles, obvykle na základě nějakých nečekaných zpráv, jako jsou finanční potíže ve světě, nebo události typu „černá labuť“, což je událost s tak malou pravděpodobností, že s ní nikdo nepočítá. Cílem výprodejní razie je vytvořit si podzimní zisky během krátkého období pomocí prodejů akcií na short. Spekulující na pokles si vypůjčí akcie, prodají je, a když ceny poklesnou, odkoupí je zpět a vrátí. Rozdíl v ceně je zisk, který jim zůstává. Obchodníci, kteří provádějí výprodejní razii, musí pečlivě sledovat počet obchodů na pokles u cílové akcie, nebo u obchodovaného fondu (ETF). Velké pozice u prodejů na short zvyšují riziko, uzavírání short pozic, což by mohlo nájezdníkům výprodejních razií přinést ztrátu. Tito výprodejní nájezdníci si nemohou dovolit trpělivě čekat několik měsíců, dokud jejich strategie sázky na pokles nevyjde. Musí zavřít své krátkodobé pozice dřív, než ostatní investoři vyhodnotí, že propad ceny je dostatečně zajímavý k tomu, aby začali nakupovat na zajímavé, podhodnocené ceně.


   Při působení na centrálně plánovaném americkém trhu, kde je FED kdykoli připraven aktivně intervenovat proti náhlým poklesům musí výprodejní nájezdníci počítat s tím, že tento zisk je limitován, jak do velikosti, tak do času. Jakmile totiž obchodníci spekulující na růst zjistí, že byli napáleni, když prodali na nízkých cenách, začínají opět nakupovat na o něco vyšší ceně a táhnou opět ceny akcií vzhůru. Obvykle se podaří vyrovnat všechny ztráty, které uměle vytvořili výprodejní nájezdníci.


   Výprodejní nájezdy jsou součástí amerického akciového trhu mnohem více než jedno desetiletí. V průběhu historie investoři obviňovali spekulující na pokles z vyvolání nejhorších krachů na světových finančních trzích. Jesse Livermore řekl, že shortováním akcií během zřícení trhu v roce 1929 by přešlo do rukou těchto obchodníků 100 milionů dolarů zisku. Před svojí smrtí napsal Livermore knihu „How to Trade in Stocks," ve které objasnil praktiky výprodejních razií následovně. „Existuje teorie, že za náhlými poklesy, nebo prudkými průlomy stojí v pozadí řízené prodeje. Tím se omlouvají ztráty, které utrpí nešťastní spekulanti často v důsledku operací brokerů a finančních duchů, které slouží hlavně k tomu, aby vás udržely od uvážlivých prodejů na short. Když si akcie nevede dobře je přirozené se jí zbavit a prodat ji. Pro pokles musí existovat důvod, sice není známo jaký důvod, ale musí pro to být dobrý důvod, takže prodat. Nicméně není moudré se zbavovat akcie, když za poklesem stojí akce řízené brokery a finančními profesionály, protože ve chvíli, kdy s tím přestanou, tak se cena akcie musí zotavit.“ -- Jesse Livermore, "Reminiscences of a Stock Operator."


   Jesse Livermore je proslulý tím, že varoval své čtenáře před trhem, protože „akciový trh je stvořen k tomu, aby oblboval většinu lidí po většinu času.“ Za zmínku stojí další slova: „Chování lidí a jejich akce a reakce na trhu je vždy výsledkem jejich chamtivosti, strachu, nevědomosti a nadějí, které se opakují v cenových grafech neustále dokola.“ Toto tvrzení prošlo zkouškou časem a vidíme, že opakované cenové výprodejní razie následované rychlým zotavením se vytvářejí na Wall Street při nejrůznějších příležitostech. Za rychlé zotavení je zodpovědný FED a pro tyto jeho akce se vžilo pojmenování „Put opce“.
Výprodejní razie v říjnu 1997 – z Thajska až na Wall Street

Jedna z nejslavnějších výprodejních razií se na Wall Street objevila v říjnu 1997, kdy spekulující na short využili příležitosti, kterou přinesla turbulence na asijských trzích, která vyústila v pokles o neuvěřitelných -15 % na indexu Dow Jones Industrials. Na jaře roku 1997 banky a finanční instituce v Thajsku, na Filipínách, v Malajsii a Indonésii byly nuceny konvertovat své lokální měny do amerických dolarů. Pesa, ringity, rupie a wony padaly jako domino. Měnové turbulence explodovaly. Zahraniční investoři panikařili a vyváděli své peníze ze všech investic, dobrých i špatných. Když začaly finance opouštět region, tak finanční autority začaly zvedat úrokové míry ve snaze ochránit své měny. To na druhou stranu způsobilo, že lokální akciové trhy zkolabovaly.


   Jakmile se Thajsko v červenci 1997 rozhodlo zavést pro baht plovoucí režim, ostatní asijské měny se staly předmětem spekulativního útoku. I když byla Hong-kongská centrální finanční instituce (HKMA) vyzbrojena 80 miliardami zahraničních rezervních měn, stejně nebyla imunní vůči regionální noční můře. První útok na hong-kongský dolar začal v říjnu 1997. HKMA slíbila ochránit měnu na fixním kurzu 7,8 HKD/USD a prodala 1 miliardu USD. Dne 15. října 1997 zvedla HKMA úroky z 8 % na 23 %. V důsledku toho vylétly 24. října úroky na 3 měsíční Hong-kongský Libor na 18 %. Týden předtím se pohybovaly na úrovni 6,75 %.

Grafická analýza

Bylo zde strukturální dilema svázané s obhajobou fixního měnového kurzu. HKMA byla nucena nakupovat Hong-kongské dolary od spekulantů, což ve svém důsledku srazilo hong-kongskou peněžní spotřebu a donutilo zvýšit na HKD základní úrokovou sazbu. Mezitím výprodejní nájezdníci (hedžové fondy) zaujali nechráněné prodejní pozice a když zvýšení úrokové míry rozkolísalo Hang Seng index a vyhnalo dlouhodobé investory, realizovali tím tučné zisky. Hang Seng index ztratil během tří týdnů téměř třetinu své hodnoty. Závěrečný panický výprodej 28. října dosáhl ztráty -14 %. Do té doby to vypadalo, že asijské měnové problémy se omezí jen na stávající region. Zbytek světa sice cítil, že něco doutná, ale nezdálo se, že hoří. Nicméně asijská finanční krize uvrhla v roce 1998 jednu třetinu světové ekonomiky do recese.


   Výprodejní nájezdníci na Wall Street zaznamenali prudký pokles na indexu Hang Seng a začali shortovat futures na americké akciové indexy. Dow Industrials ztratil stabilitu a propadl se během prvních týdnů října o -450 bodů. Dne 27. října spadl o dalších -554 bodů na zavírací ceně 7261, což byl do té doby historicky nejvyšší pokles o -7,2 %. Obchodování muselo být podle burzovních pravidel dvakrát přerušeno. První přerušení trvalo od 2:35 do 3:05 hodin EST. Po zahájení Dow okamžitě slétl o -200 bodů. To vyvolalo druhé přerušení od 3:30 až do konce obchodování. Trh tak uzavřel o půl hodiny dříve, než v obvyklých 16:00. Evropské trhy, které uzavřely dříve utrpěly ztráty ve výši -2,6 % v Londýně, -2,8 % v Německu, Francii a v Itálii, Finsko propadlo o -5,7 % a Španělsko skončilo o -4,1 % níž.


   Index Nasdaq Composite utrpěl ztráty, které ho ukončily o -7 % níže na hodnotě 1535 bodů. Index S&P 500 se propadl o 64,63 bodů (-6.9%) a zakončil na úrovni 877,01. Někteří analytici viděli tento krach jako zdravou korekci, která zchladila přehřáté trhy, které během 30 měsíců zdvojnásobily svoji hodnotu. Obchodní objemy se vyšplhaly také na rekordní úrovně. Objem na NYSE dosáhl 695 miliónů akcií, čímž překonal rekordní úroveň z 23. ledna 1997, kdy se zobchodovalo 684 miliónů akcií.


   V úterý 28. října 1997 se obecně předpokládalo, že americké akciové trhy otevřou cenovým skokem dolů v důsledku pokračujícího prudkého propadu na asijských trzích. V epicentru dění v Hong-kongu se index Hang Seng propadl o neuvěřitelných -14 % za jediný den. Japonský Nikkei se propadl o -4,3 %. Po otevření trhů pokračovaly americké akciové indexy ve svém propadu. Dow se do 10:06 hodin propadl o -186 bodů. Pak se náhle propad zastavil. Trhy se začaly zotavovat. Krátce nato v 10:20 byl Dow pouze o -25 bodů níže. Pět minut na to se Dow vyhoupl do ziskové oblasti a byl výše o 50 bodů. Devět minut nato, v 10:34 Dow vyrostl na 137 bodů do plusu. Po zbytek dne ceny akcií na NYSE rostly za volatilního obchodování. Při zavření trhu v 16:00 zakončil Dow o neuvěřitelných 337 bodů výše, což umazalo ztráty z minulého dne o 61 %. Dow zakončil na hodnotě 7498. Trh se zotavil o 384 miliard USD. Poprvé se na

NYSE zobchodoval obchodní objem větší, než miliarda akcií. Obchodní objem dosáhl 1,21 miliardy akcií.
Zázračný růst z 28. října 1997 signalizoval konec výprodejního nájezdu. Zotavení probíhalo obvyklým způsobem, vytvořením formace V, kdy pokles o 554 bodů na Dow byl následován prudkým zotavením. Následný růst vymazal do 5. prosince všechny ztráty a Dow dosáhl svého vrcholu na úrovni 8166 bodů. Hlavní viník výprodejní razie – Index Hang Seng se však zotavoval mnohem pomaleji a k vymazání všech ztrát mu tou dobou zbývalo ještě 30 %. Konspirační teoretici se domnívají, že 28. října 1997 zasáhl „proti poklesový tým FEDu (PPT)“, aby podržel americké akciové trhy, což způsobilo, že výprodejní nájezdníci rychle uzavřeli své spekulační pozice na pokles. V cenovém grafu po výprodejním nájezdu zůstává stopa ve tvaru cenové formace typu V, která rychle vymazává ztráty způsobené nájezdem. Panické zprávy, které chrlí média, čímž děsí spekulující na růst a dodávají tak munici výprodejním nájezdníkům během propadu trhu, jsou rychle zameteny pod koberec.
     

Pokračování

 | sledujte nás přes Facebook |


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.02.2018Rozeznáte pravdu a lež? Politici vám chtějí pomoci Ekonomický deník (Ekonomický deník)
17.05.2017Exotické jazyky - část první Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
28.10.2015Analýza: Zahraniční obchod ČR, část první Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688