Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  06.11.2014 07:45:04

6. listipad: Užitečné informace pro investory


 

 

Americké akcie ve středu opět trhaly rekordy, pomohly jim výsledky voleb i data z trhu práce

 

Americké akcie ve středu obnovily růst, k němuž jim pomohlo zejména přesvědčivé vítězství republikánů v úterních volbách do Kongresu. Index Dow se tak vyšplhal na nový rekord. K růstu akcií ale přispěly rovněž příznivé údaje o říjnovém vývoji amerického trhu práce. Dow posílil o 0,58 %, S&P 500 o 0,57 % a technologický Nasdaq odepsal 0,06 %. Během dne Dow vyskočil na nové intradenní maximum 17 485,65 bodu a překonal i předchozí zavírací rekord 17 390,32 bodu z 31. října, když seanci ukončil na 17 484,53 bodu.

 

 

Evropské akcie ve středu prudce posílily díky výsledkům firem

 

Evropské akcie ve středu smazaly předchozí ztráty a posílily o více než procento. Investory potěšily výsledky firem. Britský FTSE 100 připsal 1,32 %, francouzský CAC 40 1,89 % a německý DAX 1,63 %. Regionální Stoxx Europe 600 posílil o 1,6 %, všechny jeho sektory připsaly více než procento v čele s maloobchodem.

 

Pražská burza ve středu odepsala přes procento. Cena akcií Stock Spirits se zřítila o více než 25 %

 

Index PX ve středu odepsal 1,02 % na 963,10 bodu. Největší procentuální propad zažily ve středu akcie likérky Stock Spirits, která ráno vydala varování ohledně výhledu zisku. Firma oznámila, že se od konce třetího kvartálu výrazně zvýšily konkurenční tlaky, a to zejména v Polsku. Pokud se situace nezlepší, provozní zisk společnosti by mohl být o 5 až 10 milionů eur nižší než aktuální odhady. Akcie společnosti na to reagovaly prudkým propadem o 26,53 %. Nedařilo se ani tabákové společnosti Philip Morris ČR a O2 C.R., které obě odepsaly přes procento. Největšího objemu dosáhla Komerční banka, jejíž cenné papíry zpevnily o 0,24 %, naproti tomu druhý bankovní titul na burze, Erste Group Bank, odepsal 0,18 %.

 

 

 

Očekávané události

 

Ve čtvrtek rozhodnou o dalším nastavení měnové politiky Evropská centrální banka, Česká národní banka i Bank of England. Německo zveřejní podnikové objednávky (odhad: +2,2 % meziměsíčně, -1,0 % meziročně), Spojené království průmyslovou výrobu (odhad meziměsíčně: 0,4 %, meziročně: 1,6 %). Jako každý čtvrtek Spojené státy vydají zprávu o týdenním počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti (odhad: 285 tisíc nových).

 

Hospodářské výsledky ve středu oznámí mimo jiné Walt Disney, NVIDIA, First Solar, DIRECTV, v Evropě Siemens, OMV, Adidas, AstraZeneca, Société Générale, Commerzbank, Crédit Agricole a Deutsche Telekom. Pražská burza bude sledovat výsledky Komerční banky a Fortuny. Analytici z Erste vidí dobrou šanci na zvýšení výhledu pro dividendový výplatní poměr v případě Komerční banky. "Po lepších výsledcích banky za 2Q2014 a zlepšení výhledu očekáváme růst zisků za celý rok o 0,5 %. Za samotné třetí čtvrtletí čekáme pokles čistého zisku o 2,5 %. Na základě dobré kapitálové přiměřenosti čekáme, že firma zvýší výhled pro výplatní poměr na horní hranicí z očekávaných 60-70 % pro rok 2014," říká analytik z Erste Günter Hohberger.

 

"Komerční banka by měla ve 3Q2014 vykázat mírný pokles čistého zisku na 3,17 miliardy (-2 % meziročně. Samotná čísla by neměla výrazně překvapit, zásadní budou především komentáře k dividendové politice," souhlasí Milan Vaníček z J&T Banky.

 

Výsledky Fortuny zlepší pokračující růst objemu on-line sázení podpořený dohodou s bwin.party. Do 3Q2014 se navíc počítá i závěr fotbalového šampionátu. Negativně se naopak projeví slabá koruna. Od Fortuny se podle analytika z České spořitelny Václava Kmínka čeká, že minimálně potvrdí celoroční výhled (růst EBITDA o 5 až 10 %), je prý i prostor pro zlepšení.

 

"Fortuna by měla vykázat 27% nárůst provozního zisku EBITDA na 6,6 milionu EUR. Pokud se naše projekce naplní, očekáváme, že management buď přímo zvýší svůj oficiální výhled na celý rok, nebo alespoň v komentáři naznačí možnost jeho překonání, což by mohlo být pozitivním impulzem pro akcie," doplňuje Vaníček.

 

 

Nenechte ze sebe dělat hlupáky historickými grafy. Na čem vydělat v dalších letech? 

 

 

Nenechte ze sebe dělat hlupáky historickými grafy. Na čem vydělat v dalších letech?

V prostředí nízkých výnosů dluhopisů a pomalého ekonomického růstu je nerealistické očekávat v následujících deseti letech roční nominální výnos 7-8 % u investic, kterého jej historicky nabízely, píše Rob Arnott z Research Affiliates. Historické výnosy tedy nelze považovat za předobraz těch budoucích. Kde ale hledat budoucí vítěze?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.12.20136. prosince: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.11.20136. listopadu: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.05.201321. května: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.05.201320. května: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
16.05.201316. května: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688