NOVÁ STUDIE: pocení je zdravé, neomezujme ho antiperspiranty

TNBiz, 6.11.2014

Podle univerzitní studie přílišná snaha omezit pocení výrazně škodí zdraví - pot totiž pomáhá tělu zbavit se toxických látek a také výrazně ovlivňuje termoregulaci.

A co je snad největším překvapením - autoři studie z univerzity v Loughborough dokonce tvrdí, že tím, že používáme antiperspiranty a znemožňujeme tak tělu pocení, svůj tělesný pach ještě zhoršíme!

Vědci mimo jiné tvrdí, že tím, že antiperspirantem ucpeme potní žlázy, hromadí se v těle jedovaté látky, které se normálně vyplavují právě pocením.

Ucpané póry také zpomalují hojení drobných ranek na kůži. Největším nebezpečím je ovšem podle průzkumníků to, že likvidací pocení bereme tělu jediný způsob, jak se efektivně ochlazovat.

"Pokud se nepotíte, vaše tělo se při cvičení přehřeje už po půl hodině," varuje profesor George Havenith. A když tělesná teplota překročí čtyřicet stupňů, hrozí akutní přehřátí nebo úpal a úžeh.

A v takovém stavu už může dojít k trvalému poškození mozku nebo jiných orgánů. Přitom například na vyloučení arzenu, rtuti nebo olova z těla stačí právě to, abychom se pořádně zapotili - ať už fyzickou námahou nebo třeba pobytem v sauně.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky