chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  04.11.2014 09:44:22

Proč má smysl pojistit se proti invaliditě

Aktuálně přes čtyři sta tisíc lidí pobírá v Česku invalidní důchod. Právě v případě invalidity stát neposkytuje zdaleka tak štědré sociální dávky jako v případě úmrtí. Soustředíme-li se pouze na finanční povahu následků invalidity, jedná se jednoznačně o riziko s nejzávažnějším finančním dopadem. Čím více člověk vydělával, tím větší ho čeká propad příjmů.

Zabránit dramatickému poklesu životní úrovně může vhodné pojištění. Výběr těch správných rizik je naprosto klíčovou záležitostí. Invalidita hrozí bez rozdílu každému, bez ohledu na věk, životní styl nebo vykonávanou činnost v rámci povolání.

Nejčastější důvody vzniku invalidity

Invalidita je stav, kdy člověku v důsledku nemoci nebo úrazu dlouhodobě (na víc než rok) poklesne pracovní schopnost nejméně o 35 procent. Invalidita může nastat důsledkem nemoci nebo úrazu.

Je třeba nezaměňovat invaliditu s úrazem – pojištění pro případ trvalých následků úrazu řeší jen 4 procenta invalidit. Právě proto se můžeme na úraz obvykle pojistit velice levně.

Nejčastějšími důvody vzniku invalidity jsou nemoci svalové a kosterní soustavy, duševní nemoci, karcinomy a nemoci oběhového systému.

Invalidní důchod v současnosti

Najít na trhu práce pracovní uplatnění odpovídající aktuálnímu zdravotnímu stavu není vůbec snadné. Už invalidní důchodci I. stupně mají situaci značně ztíženou a jsou často odkázáni jen na invalidní důchod.

Obecně se invalidní důchod skládá ze dvou částí - základní a procentní výměry. Výše základní výměry invalidního důchodu činí 9 procent průměrné mzdy měsíčně, tedy v roce 2014 je to 2 340 korun a v roce 2015 to bude 2 400 korun měsíčně.

Výše procentní výměry se pak odvíjí od délky pojištění a stupně invalidity. Tato procentní výměra důchodu nesmí být nižší než 770 korun, minimální invalidní důchod (bez ohledu na jeho stupeň) v roce 2014 tedy činí 3 110 korun.

Pro zajímavost: v prvním pololetí roku 2014 činil průměrný invalidní důchod I. stupně 5 964 korun, invalidní důchod II. stupně 6 678 korun a invalidní důchod III. stupně 10 274 korun.

Jak se pojistit

Pokud nemáme dostatečné finanční rezervy a majetek, který je možné zpeněžit, měli bychom využít komerčního pojištění. Správnou pojistnou ochranu nám poskytne pouze dobře nastavené pojištění. Na trhu existují desítky pojišťoven s různými typy pojistných produktů.

Proto se s výběrem pojištění obracejte na skutečné profesionály. Pojištění si nastavíte snadno na míru se specialistou Chytrého Honzy ve vašem kraji. Poradí vám, jak se pojistit, aby to pro vás mělo smysl a neplatili jste nic zbytečně navíc.



 

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)

Přečtěte si také:

18.03.2020Má smysl nosit roušku proti koronaviru? Ano! Orange Academy (Orange Academy)
19.12.2019Zima a její specifické škody, jak se proti nim pojistit? Jiří Váchal (BrokerConsulting)
03.10.2019Investorský magazín: Proč mají ETF smysl? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
11.05.2019Nový protiinflační dluhopis: Proč má smysl? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688