BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  03.11.2014 20:48:47

V říjnu se nejvíce dařilo akciím v Rusku, letošní prim si udržují akcie v Indii (statistika)

Říjen přinesl na trhy výraznou volatilitu. Vítězem se staly ruské akcie, svou letošní dominanci však potvrdily indické akcie, které si již letos polepšily téměř o třetinu.

  • Eskalaci nervozity na US trzích vystihl až na téměř 3letá maxima skočící index VIX (následně se vrátil do „normálu“).
  • US trhy se poklesem dokonce technicky dostaly z dlouhodobého růstového trendu, dokázaly se však do něj vrátit.
  • Zlato prorazilo důležité technické úrovně u 1190 USD a je nejlevnější za více než 4 roky (otevřelo si cestu k 1000  USD?).
  • Ceny ropy zaznamenaly ztráty již čtvrtý měsíc v řadě (tlačil nejen silný dolar, ale i obavy o intenzitu růstu poptávky).


Zahraniční trhy

Zejména na US akciových  trzích jsme již léta neviděli výraznější korekci, která tak již delší dobu „vysela ve vzduchu“. Dá se říci, že v říjnu jsme se dočkali. Od zářijových intradenních maxim se v polovině října index Nasdaq ocitl níže až o 10,7 %, širší index S&P 500 o 9,8 % či DJIA o 8,6 %. Právě zhruba 10 % korekce bývá obvykle impulsem pro opětovný nádech. V kontextu nadprůměrně se vyvíjející výsledkové sezóny jsme se nakonec do konce měsíce dočkali druhého nejrychlejšího zotavení trhů od roku 2010.

Zmiňované hlavní US indexy navíc zakončily měsíc na nových historických maximech, resp. Nasdaq na 14,5letých. Plně se tak potvrdil výhled BHS pro říjnový vývoj uvedený v posledním Kurýru BHS. 

US korporace v pomalu končící tamní výsledkové sezóně překonávaly očekávání trhu nejvýrazněji za více než 4 roky. Společně i s pokračujícím výrazně pozitivním vývojem US ekonomiky se více do ústraní přesunuly obavy z utahování léta uvolněné měnové politiky tamní centrální banky (Fed). V historii totiž ani vzestup úrokových sazeb akciové trhy nebrzdil v růstu, když primárním determinantem vývoje byl ekonomický růst, resp. hospodaření firem. Teprve až vidina obratu hospodářského cyklu přinášela obrat na trzích. Ze současného pohledu lze tedy zatím stále očekávat, že také v příštím roce se i přes očekávané zahájení růstu sazeb může akciím na Wall Street dále dařit.

Druhý měsíc v řadě si solidně vedly i akcie v Číně, uklidněné ekonomickým vývojem, resp. vládními opatřeními o jeho udržení. Zářijové ztráty způsobené zahájenými protesty začaly také výrazně umazávat akcie v sousedním Hongkongu, které si výkonnostně vedly naprosto totožně s letos dominantními akciemi v Indii. 

Evropské akcie se s více než 10 % ztrátami nejprve technicky jakoby dostaly do medvědího trendu. I ony však dokázaly následně výrazně korigovat. Na rozdíl od US trhů  umazaly ale jen část ztrát. Nejhůře dopadly akcie ve Francii, které svou výkonností letos jinak dosud patřily v západní Evropě k lídrům. Důvodem rozdílné evropské výkonnosti akcií je podstatně slabší ekonomický vývoj ovlivněný více i přetrvávajícími vzájemnými sankcemi s Ruskem. Trhy stále s napětím očekávají v praxi uváděné jednotlivé kroky ECB, resp. především jejich dopad do reálné ekonomiky

Tabulkový přehled výkonnosti jednotlivých trhů naleznete zde.

Pražská burza

Rovněž domácí trh se v říjnu nejprve nasměroval na jih. Index PX se ocitl až na 15měsíčních minimech 893,5 b. Měsíc však zakončil od těchto minim téměř o 10 % výše.

Hlavním a nakonec pozitivním hybatelem byly oba rakouské tituly. Uklidnění přinesly zejména výsledky zátěžových testů ze strany ECB. Zvláště pro ERSTE zprávy znamenaly uklidnění ohledně obav z příp. dalšího navýšení kapitálu (více i zde). Změnit směrování se díky výsledkům a výhledu nakonec s úspěchem pokoušely akcie CETV (více zde). Zveřejněné hospodaření (více zde) pomohlo dále se vzdálit 5letým minimům také akciím UNIPETROL. Dařilo se i akciím likérky STOCK, což však na domácím trhu ovlivnilo také oslabení koruny k libře na 6,5letá minima. Udržet cenu by mohly pomoci ve čtvrtek 6.11. zveřejňované hospodářské výsledky.

Zatlačit index PX v říjnu do celkové negativní výkonnosti napomohly zejména akcie O2 C.R. Důvodem bylo nejen rozhodné datum na dividendu 18 /akcii, ale především oznámení majoritního akcionáře PPF o záměru „vysát“ ze společnosti půjčku až 24,8 mld. . Právě tento krok vzbuzuje obavy o budoucí dividendovou politiku, která již letos byla oproti předchozím letům slabá. Z maxim navíc začaly korigovat akcie KB a nedařilo se ani letošnímu lídru akciím ČEZ, které přeci jen začaly více reflektovat nízké ceny elektřiny

Tabulkový přehled říjnové výkonnosti jednotlivých domácích titulů naleznete zde.

Posledně zmiňované tři tituly mohou v listopadu pokračovat v ovlivňovaní volatilnosti domácího trhu, když dojde na reporty jejich hospodářských výsledků. Zajímavé je, že poslední 3 měsíce se pohybovaly vždy totožným směrem, resp. proti rakouským titulům.

J.Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688