Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  03.11.2014 07:57:00

Euro proti dolaru testuje více než dvouleté minimum


Americkému dolaru se v minulém týdnu dařilo. Vůči euru si připsal téměř 1,5 % a po zhruba měsíci kurz opět testoval hladinu 1,25 USD/EUR, což představuje nejnižší eurovou hodnotu za poslední více než dva roky.

Americkému dolaru pomohlo zasedání centrální banky a zveřejnění více než solidních makroekonomických dat. Fed definitivně ukončil program kvantitativního uvolňování a zveřejněné komuniké bylo mnohem optimističtější, než s čím trh počítal. Fed již tak nemá obavy, že by se inflace měla dlouhodobě držet pod dvěma procenty, přestože v krátkém horizontu ji budou tlumit nízké ceny ropy. Změnil se i pohled na trh práce, jehož výhled podle Fedu zaznamenal výrazné zlepšení. A lepší makroekonomický obrázek potvrdila i data zveřejněná ve druhé polovině minulého týdne. Odhad HDP za Q3 14 překonal tržní očekávání a podstatné je, že se na růstu americké ekonomiky podílely všechny složky. Závěr týdne pak přinesl další silná data v podobě říjnového PMI indexu průmyslové aktivity z okolí Chicaga a spotřebitelské důvěry University of Michigan.

Tento týden by měl být opět ve znamení silných amerických dat. Průmyslová aktivita dle ISM respektive PMI indexu zřejmě rostla 18. měsíc v řadě a oproti září se dokonce lehce zvýšila a dostala se tak na průměr celého třetího čtvrtletí. Zlepšení by měly vykázat i subindexy zaměstnanosti. To koresponduje s týdenními statistikami o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti, které se drží hluboko pod hodnotou 300 tisíc (za minulý týden odhadují ekonomové SG pouze 275 tisíc). A právě statistiky z trhu práce budou v tomto týdnu sledované. Již ve středu bude zveřejněn odhad počtu nově vytvořených pracovních míst v USA v privátním sektoru v průběhu října, kde očekáváme nadkonsensuálních 235 tisíc. Pátek pak přinese klíčový report z říjnového trhu práce v USA. Očekáváme stagnaci míry nezaměstnanosti na zářijových 5,9 % a počet nově vytvořených pracovních míst ve výši 275 tisíc oproti trhem očekávaným 228 tisícům. Pozitivní obrázek by pak měla doplnit rostoucí statistika hodinových výdělků. Kromě těchto čísel se ještě dočkáme zářijového vzestupu stavební výroby a prodejů automobilů (obojí bude zveřejněno dnes). Celkově příznivý makroekonomický rámec americké ekonomiky by měli okomentovat i centrální bankéři, tento týden jich vystoupí hned šest.

Událostí týdne v eurozóně bude čtvrteční zasedání ECB k měnové politice. Po zveřejnění výsledků AQR evropského bankovního sektoru o předchozím víkendu, před prosincovým druhým kolem TLTRO a v situaci právě startujícího nákupu privátních dluhových cenných papírů neočekáváme, že by evropští centrální bankéři v tomto týdnu přistoupili k nějaké změně v nastavení měnové politiky. Ve čtvrtek se též sejde Euroskupina k projednání situace v Řecku a návrhů státních rozpočtů pro rok 2015. Zítra pak bude publikována podzimní makroekonomická prognóza Evropské komise. Pokud jde o zveřejněná data, dočkáme se zřejmě rozporuplných PMI indexů, které potvrdí rozdíly v hospodářské dynamice v jednotlivých evropských zemích. Z velkých ekonomik se obáváme zejména Francie a Itálie, naopak po zklamání z předchozího měsíce očekáváme vzestup v případě Německa. Z Německa bychom se pak ve druhé polovině týdne po zklamání, které přinesly srpnové statistiky, měli dočkat za září vzestupu podnikových objednávek i průmyslové výroby.

Dolar má šanci své zisky dále rozšířit. V závěru minulého týdne kurz prozatím neúspěšně otestoval hladinu 1,25 USD/EUR. Dnes v noci se však již dostal těsně pod tuto úroveň. Pokud události tohoto týdne skutečně potvrdí dále se rozevírající nůžky mezi kondicí evropské a americké ekonomiky, je pravděpodobné, že se nakonec kurz pod úroveň 1,25 USD/EUR dostane definitivně.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.10.2014Euro proti dolaru na více než dvouletém minimu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.05.2014Euro na více než dvouletém maximu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
14.04.2014Euro v blízkosti více než dvouletého maxima Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.03.2014Euro proti dolaru na novém více než dvouletém maximu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.01.2014Euro proti dolaru zahájilo rok 2014 sestupem z více než dvouletého maxima Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688