Lynx (Lynx)
Investice  |  31.10.2014 09:55:50

Základy obchodování opcí 4 - Co to je put opce?

Prodejní opce neboli put opce kupují obchodníci spekulující na pokles ceny podkladového aktiva. Put opce se využívají jako zajištění akcií, které jsou určeny na dlouhé držení. Dále pomocí nich můžeme spekulovat na pokles trhů. Spekulanti obchodují put opce, když chtějí provést krátkodobý obchod na pokles a nechtějí si vypůjčit akcie nakrátko.

Při obchodování je možné mimo nákupu (dlouhá pozice) vstupovat také do krátké pozice, tedy vstoupit do pozice prodejem a vystoupit z pozice koupí. Krátký prodej využíváme tehdy, když očekáváme pokles ceny daného instrumentu.

Na rozdíl od call opcí, které jsme představili v minulém článku, při poklesu ceny akcie dosahujeme zisku.

Nákup put opce

Při krátké pozici jsme v zisku, pokud cena podkladu po vstupu klesá. Graf zisku a ztráty krátké pozice v akciích vidíte na obrázku níže.

putopce1

 

Při prodeji 100 ks akcií za cenu 50 USD je maximální ztráta teoreticky neomezená. Počáteční investice je závislá na brokerovi, který stanovuje výši marže. Marže je závislá na různých faktorech, jako je likvidita, cena a volatilita podkladu. Maximální zisk je ve výši 5 000 USD (prodej za 50 USD a zpětný nákup za 0 USD).

Podobně jako při nákupu akcií se na tento obchod pojďme podívat alternativní strategií - nákupem put opce. Put opce dává kupujícímu opce právo prodatpodkladové aktivum za předem stanovenou cenu, k určitému datu nebo před tímto datem.

Pro nákup put opce si zvolíme realizační cenu 50 USD, expiraci za dva měsíce. V případě, že opční prémium je 2 USD/kontrakt, za opci zaplatíme 200 USD, co ž je počáteční investice i maximální možná ztráta, viz. obrázek níže.

putopce2

Z grafu velmi jednoduše dokážeme vypočítat, že k ziskovosti strategie musí cena podkladu před expirací být pod 48 USD, protože příjem z prodeje je 50 USD za akcii a náklady jsou 2 USD za opci.

Výhodou nákupu put opce oproti krátké pozici v akciích je menší požadavek na kapitál a výrazně omezené riziko. Nevýhodou je to, že opce po čase expirují, omezený potenciální zisk a kromě směru vývoje podkladu je potřeba určit správně i čas, protože opce expirují k určitému datu.

Prodej put opce

Vypisovatel opce je přesně v opačné pozici než kupující opce. Put opce dává prodávajícímu opce povinnost koupit podkladové aktivum za předem stanovenou cenu, k určitému datu nebo před tímto datem. Graf zisku a ztráty z prodeje put opce vidíte na obrázku níže.

putopce3

 

Vypisovatel opce prodejem získává okamžitě 200 USD, což je jeho maximální potencionální zisk. V případě, že v den expirace bude cena podkladu nad 50 USD, opce expiruje bezcenná a prodávající si ponechá celých 200 USD. Pokud cena expirace bude pod 48 USD, vzniká prodávajícímu ztráta. Tak jako má kupující put opce omezený zisk i ztrátu, tak má prodávající put opce též omezený zisk i omezenou ztrátu.

Výhodou výpisu put opce oproti jejich nákupu je to, že prodávající je v zisku, pokud cena podkladu roste, zůstává na místě, nebo mírně klesá do expirace. S ubíhajícím časem taktéž klesá časová hodnota opce, která je jedním z hlavních faktorů, proč obchodníci prodávají opce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688