STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  30.10.2014 09:55:04

FED dle očekávání ukončil třetí kolo kvantitativního uvolňování

Ukončením třetího kola kvantitativního uvolňování skončilo dvoudenní zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC). Skončily tak podpůrné nákupy dluhopisů a cenných papírů zajištěných hypotékami, které navýšily rozvahu FEDu o cca 1,6 biliónů dolarů. Výbor vidí další zlepšení na trhu práce, ale slíbil držet sazby na nule po značnou dobu.

Podle očekávání včera 29. 10. 2014 FED ohlásil ukončení programu kvantitativního uvolňování. Trh práce je dle FOMC v dobré kondici, kdy řada indikátorů ukazuje na snížení nevyužitých pracovních sil, přičemž nezaměstnanost v USA v září klesla na šestileté minimum 5,9 %. Avšak FED si ponechává prostor pro další podporu ekonomiky tím, že bude nadále zachovávat závazek držet úrokové sazby blízko nule po delší dobu.

V reakci na tuto zprávu index S&P 500 klesl o 0,8% na 1969,29. Když předtím trhy přešlapovaly na místě v očekávání zprávy FOMC.  Měnový pár EUR/USD klesl o sto pipů z 1,2750 na 1,2650.

Poslední kolo kvantitativního uvolňování bylo vyhlášeno v září 2012 s cílem nakupovat měsíčně státní dluhopisy a cenné papíry kryté hypotékami v objemu 85 miliard dolarů. Od ledna 2014 poté docházelo k snížení objemu nakupovaných cenných papírů o 10 miliard dolarů za každé setkání FOMC. Všechny tři kola podpůrného nakupování dluhopisů nakonec rychle navýšily bilanční sumu FEDu na rekordních 4,48 biliónů dolarů.

Po ukončení samotného programu odkupu dluhopisů je tak dalším očekávaným krokem zvýšení referenčních úrokových sazeb, do čehož se FED dle deklarací svých představitelů příliš hnát nebude. Ty jsou od roku 2008 prakticky na nule. Předpokládá se, že k prvnímu zvýšení úrokových sazeb od roku 2006 by mohlo dojít v příštím roce.  Zatímco donedávna se počítalo se zvýšením úrokových sazeb zhruba v polovině příštího roku, novější prognózy tvrdí, že ke zvýšení úrokových sazeb by mohlo dojít až na konci roku 2015.

Důvodem jsou obavy z některých aspektů globálního vývoje ekonomiky, který by negativně mohly ovlivnit hospodářský vývoj v USA. Evropa stále zápasí se špatnou ekonomickou kondicí a velmi nízkou inflací, kvůli čemuž Evropská centrální banka uvažuje o vlastním programu kvantitativního uvolňování. Mnoho investorů však této iniciativě ECB příliš nevěří. Japonsko je střídavě nahoře a dole a Čína se v současnosti potýká se zpomalením růstu.

FED se tak musí starat o růst po celém světě, jelikož pokud bude cizí růst slabší, bude slabší i růst USA. K ochlazování globální ekonomiky a klesající inflaci je pak také potřeba připočíst i zvýšení rizika z důvodu války proti Islámskému státu, konfliktu na Ukrajině a boji se zákeřnou nemocí ebolou, které negativně ovlivňují trhy a celou ekonomiku. V USA však také stále přetrvávají problémy v jistých oblastech trhu práce např. s dlouhodobou nezaměstnaností.

FED tak bude zřejmě nucen držet úrokové sazby blízko nule déle, než se původně čekalo. Ale i po skončení programu nákupu dluhopisů bude FED podporovat ekonomiku USA snižováním nabídky vládních dluhopisů, a tím bude vytvářet tlak na udržení nízkých dlouhodobých úrokových sazeb.

S ukončením programu kvantitativního uvolňování tak končí velkolepý pokus o podporu ekonomiky z dílny Bena Bernankeho. Na konečné hodnocení důsledků kvantitativního uvolňování si zřejmě ještě budeme muset počkat. Mnoho ekonomů např. tvrdí, že poslední kolo kvantitativního uvolňování pouze pomohlo k růstu akciových trhů. Je však faktem, že při oznámení posledního kola kvantitativního uvolňování nezaměstnanost činila 8,1 %, přičemž se předpokládalo, že ke konci roku 2015 by mohla dosahovat hodnot v rozmezí 6 – 6,8 %. V září však nezaměstnanost dosahovala již 5,9 % a v druhém kvartále roku 2014 ekonomika USA zrychlila o 4,6 %, což je nejrychlejší růst za dva a půl roku. USA je tak podle mnohých ekonomů světlým bodem na světové hospodářské mapě.

Více o investování a aktuální situaci na kapitálových trzích můžete sledovat zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky 

The U.S. Federal Reserve building in Washington, D.C.

 Zdroj: Bloomberg 


Autor: Michal Glovčík

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688