BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  29.10.2014 11:57:14

Rozloučíme se dnes s QE? Zasedání Fedu a RBNZ, analýza amerického dolaru a EUR/USD

Hlavní událostí dnešního dne bude ukončení 2denního zasedání americké centrální banky (Fed), na němž by banka měla podle očekávání trhu definitivně ukončit program kvantitativního uvolňování (QE) a dát tak symbolickou tečku za finanční krizí. Ukončení programu QE bude znamenat, že americká ekonomika je již dostatečně silná stát na vlastních nohou a nepotřebuje dále pomocnou ruku americké centrální banky. V případě, že by program QE nebyl ukončen, což by bylo pro trh velkým překvapením, znamenalo by to pro USD velké oslabení. Říjnové zasedání je bez tiskové konference, takže investorům bude v 19:00 hodin poskytnuta jenom zpráva ze zasedání.

Neméně důležitý bude náznak vývoje úrokových sazeb v USA. V tomto směru banka spíše zkrotí očekávání i těch nejpolitičtějších investorů ohledně brzkého termínu zvýšení základní úrokové sazby, vzhledem k vývoji inflace a zpomalující se ekonomické výkonnosti eurozóny. Co se týče inflace, tak centrální banku nejvíce trápí markantnější pokles inflačních očekávání, což je možno vidět na grafu níže. Většina finančního trhu se však domnívá, že Fed dnes poskytne minimum informací ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb a ponechá si tyto informace na prosincové zasedání s tiskovou konferencí.

Obrázek: 3 důvody, proč Fed tak rychle nezvedne úrokové sazby?

Zdroj: wsj.com

V případě, že Fed dnes definitivně  ukončí program QE, tak ze zápisu podle všeho vyplyne, že banka zvažuje udržet úrokovou sazbu poblíž nule po značně dlouhou dobu, aby zabránila tržním turbulencím. Slova ve smyslu značně dlouhé doby nízkých úrokových sazebUSA by mohla být pro USD spíše negativní a naopak pozitivní pro riziková aktiva. Tento vývoj rovněž naznačuje aktuální situace na trhu, kde americký akciový trh včera posílil přes 1 procento a index S&P 500 po měsíci uzavřel nad 50denním průměrem. V prospěch nákupní nálady po amerických akciích mluví i fakt, že již polovina společností z indexu S&P 500 zveřejnila svoje hospodářské výsledky za 3. kvartál, přičemž 73,5 procenta z nich publikovala čísla lepší, než byla očekávání analytiků.

V neprospěch dolaru budou rovněž mluvit slova o nedostatečně zotaveném trhu práce. USD tento týden vůči koši měn oslabil o 0,4 procenta. Americkému dolaru včera nepomohla nahoru ani výborná data spotřebitelské důvěry (CB), která v říjnu dosáhla nejvyšší hodnoty od roku 2007. Naopak objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v září meziměsíčně klesly o 1,3 procenta, přičemž se očekával mírný růst ve výši 0,4 procenta.

V pozitivních číslech ráno otevřel i evropský akciový trh, který podle všeho rovněž očekává podporu poptávky po rizikových aktivech ze strany Fedu stejně jako AUD a NZD, jež posilují. AUD/USD v noci překonal důležitou hodnotu rezistence 0,8850.

Ve večerních hodinách (21:00) rovněž zasedá novozélandská centrální banka (RBNZ). Ta podle všeho ponechá základní úrokovou sazbu na nezměněné úrovni 3,5 procenta. Klíčová však budou slova banky ve smyslu intervencí. Banka může nejen slovně intervenovat vůči silnému NZD, ale i zmínit fyzické intervence, ke kterým již v předchozích měsících přistoupila, což by bylopro NZD  negativní.

Švédská centrální banka Riksbank včera překvapila trhy, když snížila základní úrokovou sazbu na nulu a uvedla, že neplánuje utáhnout monetární politiku do poloviny roku 2016. Důvodem je boj s deflací. Švédská koruna SEK se v reakci na snížení úrokových sazeb propadla vůči euru i USD na 4letá minima.

Americký dolar se vůči koši měn (měnový index amerického dolaru BOSSA USD) obchoduje pod rezistenční úrovní Fibonacciho hladiny 23,60, což indikuje spíše pokles k další hladině supportu 38,20. Nicméně americká centrální banka je nevyzpytatelná a je potřeba v čase vyvrcholení jejího zasedání a zveřejnění zprávy ze zasedání (19:00) obchodovat s maximální obezřetností.


EUR/USD
momentálně testuje proraženou vlajkovou formaci, v níž korigoval svůj dlouhodobý výprodej od května do října 2014. Hlavní zóna rezistence je hodnota 1,2850, kde je souběh 55denního průměru a dolní hrany vlajkové formace. Tato zóna se jeví jako vhodnou pro prodej. V případě opačného vývoje by mněl EUR/USD najít definitivní rezistenci na úrovni 1,3000. Klíčová hodnota supportu je na úrovní 1,2600. Proražení této hodnoty podle všeho otevře EUR/USD cestu k opětovnému testování předchozího minima na úrovni 1,2500.

Další formací, kterou lze na EUR/USD sledovat, je formace trojúhelníku na 4 horninovém grafe. Proražení některého z ramen trojúhelníku by nám mohlo pomoci identifikovat další směr vývoje, přičemž zóny supportů a rezistencí zůstávají neměnné s předchozím grafem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688