Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  25.10.2014 10:40:18

5 stavebních kamenů investování: Neřešte stovky pouček, potřebujete znát základní principy

Znají to takřka všichni drobní investoři: Po několika malých burzovních zakopnutích se rozhodnete, že nastal čas doplnit si znalosti z oblasti finančním trhů. V knihkupectví si vyhlédnete titul s věhlasným jménem na obálce, u pokladny zaplatíte několik stovek a doma se s knihou posadíte do křesla v pracovně. A v tom to přijde.

Již od první stránky je pro vás publikace španělskou vesnicí a vy začnete litovat, že jste si ji vůbec kupovali. V žádném případě nevěšte hlavu. To, že nerozumíte složitým výpočtům a nepřebernému množství termínů, nic neznamená. Investovat nejen na burze může opravdu každý a není k tomu potřeba mnoho znalostí. Dokonce by se dalo říci, že vám na cestě k úspěchu bude stačit následujících pět pravidel.

1. Investice potřebují svůj čas

Investorská legenda Warren Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa. Nebyl jím však vždy. V současnosti je Buffettovo jmění odhadováno na 60 miliard USD, z toho 57 miliard USD ale vydělal až po svých 60. narozeninách. Kdyby tak Zázrak z Omahy začal investovat v 30 letech a do důchodu se rozhodl odejít v 60, takřka jistě byste o něm nikdy ani neslyšeli.

K investování je potřeba přistupovat zodpovědně a již při vstupu do vod finančního světa si stanovit svá privilegia. Velká část investorů vkládá do burzy přehnaná očekávání. Mnoho z nich se domnívá, že svůj majetek pomocí několika obchodů znásobí nejpozději za pár let. To je scestná představa. Pokud hovoříme o skutečných investicích, nikoli o spekulacích, musíme mít na paměti, že se jedná o celoživotní cestu, ne nějaké prázdninové dobrodružství.

  Co investor, to pravidlo: 20 pouček pro začátečníky i pokročilé Co investor, to pravidlo: 20 pouček pro začátečníky i pokročilé

Pořádné investiční vzdělání je nad zlato. Co radí zkušení úspěšní investoři tržním nováčkům?

 

2. Přehnaná důvěřivost se nevyplácí

Základním principem investování je "levně nakoupit, draze prodat". Za klíč k první polovině tohoto schématu je většinou investorů vnímán ukazatel P/E (poměr ceny a zisku na akcii). Ten vyjadřuje, jaký potenciál v sobě akcie podle investorů skrývá. Čím je P/E vyšší, tím větší očekávání investoři od akcie do budoucna mají. Nikde však není psáno, že se ve svých předpovědích nemohou mýlit.

Inspirací může být opět Warren Buffett. Ten se řídí pravidlem, že by člověk nikdy neměl investovat do produktů či společností, kterým nerozumí. Investoři by si měli uvědomit, v jakých sektorech se orientují, a těm věnovat pozornost. V žádném případě by se neměli nechat zlákat pouhou atraktivní valuací titulu vyplývající z ukazatele P/E. Trh není neomylný a přílišná důvěra se nemusí vyplatit.

3. Jednoduchost nade vše

Investor, který by v roce 2003 koupil fond sledující index S&P 500, by za deset let vydělal strategií "kup a drž" téměř 80 %. Ve srovnání s tím by investor, který by investoval do průměrného hedgeového fondu, vydělal za stejnou dobu pouze přibližně 25 %. Srovnání výkonnosti indexových fondů s vysoce rizikovými hedgeovými či klasickými podílovými fondy ukazuje, že úspěšní investoři nemusejí nutně trávit hodiny analýzami trhu a složitým výběrem investiční strategie.

Srovnání výkonosti hedgeových fondů s indexem S&P 500
Srovnání výkonosti hedgeových fondů s indexem S&P 500Zdroj: Bloomberg

4. Volatility se není potřeba bát

Většina investorů dobře ví, že jsou v dlouhodobém horizontu investice do akcií takřka vždy ziskové. Přesto se svých pozic mnohdy zbavují již pár měsíců poté, co je do svých portfolií nakoupí. Důvod jejich chování je prostý - ve většině případů se zaleknou několikaprocentního propadu titulu a v panických obavách z dalších poklesů se z trhu raději stahují. Je však poměrně logické, že pokud tento scénář zopakují několikrát, přijdou takřka o všechny peníze.

Průměrné roční zhodnocení indexu S&P 500 je od roku 1900 přibližně 6 %. Rozdíl mezi nejhorší a nejlepší zavírací cenou přitom v horizontu 12 měsíců dosahuje v průměru 23 %. Dobře si tato čísla zapamatujte pro situaci, kdy budete po několikaprocentním poklesu trhů netrpělivě sedět před monitorem počítače a s bušícím srdcem zjišťovat, co se děje. Ptát se, proč trhy po předchozím růstu klesají, je stejné, jako se ptát, proč po jaru přichází léto.

5. Pozor na podvodníky a šarlatány

Nemalá část běžně dostupných finančních produktů bohužel není založena na snaze zhodnotit peníze klientů, ale na snaze vydělat co nejvíce na poplatcích. Velmi obezřetní buďte i v situaci, kdy vám zprostředkovatel investice tvrdí, že je vám při nulovém riziku schopný zajistit zisky ve výši desítek či stovek procent. Takové investice neexistují. Sbírejte na trhu reference, ptejte se zkušenějších investorů a na všechna rozhodnutí si nechte dostatek času. A tím se vlastně vracíme na začátek – investice čas potřebují.

 

Soros: Evropo, probuď se!

Soros: Evropo, probuď se!

Miliardář a známý investor George Soros se pustil do evropských politiků. Přichází s důrazným varováním. Pokud se prý Evropa nevzpamatuje, nepodpoří Ukrajinu a nepřestane šetřit, nemusí již brzy existovat.

 

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688