BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  22.10.2014 12:42:14

Libra po zápisu ze zasedání centrální banky oslabuje, QE v eurozóně a stress-testy se blíží, pozor odpoledne na data CPI z USA, analýza USD/CHF, GBP/USD, CAD/CHF

Euro se vůči americkému dolaru obchoduje na týdenních minimech blízko kulatého čísla 1,2700 poté, co společnost Reuters zveřejnila informaci, že Evropská centrální banka (ECB) zvažuje nákup korporátních dluhopisů na sekundárním trhu. Finální rozhodnutí ohledně této investiční aktivity by mělo být bankou uděláno v prosinci. V případě, že by se ECB k tomuto kroku skutečně odhodlala, pak by na trh aktivně vstoupila již v lednu příštího roku. Centrální banka však tyto informace nepotvrdila. Nicméně signály, jež postupně vyplouvají na povrch, naznačují, že spuštění programu kvantitativního uvolňování (QE) je na dosah, což by mohlo podpořit dolar, který nyní trpí odložením termínu prvního zvýšení úrokových sazeb v USA. Ačkoliv je utažení monetární politikySpojených státech odloženo na později v případě, že ECB spustí QE, nůžky mezi monetární politikou eurozóny a USA se i bez zásahu Fedu budou rozevírat a podporovat americký dolar.

Apetit po riziku včera mírně díky zprávám ohledně potenciálního nákupu dluhopisů ECB vzroslt, díky čemuž JPY oslabil a USD/JPY se dostal nad hodnotu 107. Obavy z globálního ekonomického růstu zmírnil včerejší výsledek HDP Číny, jež ve třetím čtvrtletí meziročně posílilo o 7,3 procenta, čímž o 0,1 procenta překonalo očekávání trhu. Investorskou náladu a apetit po riziku včera podpořily i lepší data z trhu bydlení USA, kde prodej existujících domů překonal očekávání. Pozitivně překvapují i hospodářské výsledky technologických firem (Apple, Texas Instruments, United Technologies). Z poptávky po riziku včera těžily i americké akciové indexy, které posílily již čtvrtou seanci v řadě. Dow Jones získal 1,31 procenta, S&P 500 1,96 procenta a technologický Nasdaq vzrostl o 2,40 procenta.

Japonsko v noci zveřejnilo čísla obchodní bilance, jež prozradila, že export posílil na 7 měsíční maxima. Austrálie v noci zveřejnila data inflace. Index spotřebitelských cen (CPI) ve třetím čtvrtletí mezikvartálně posílil o 0,5 procenta a meziročně o 2,3 procenta. Výsledky jsou v souladu s očekáváním trhu a neměla by změnit postoj tamní centrální banky (RBA).

Britská centrální banka dnes zveřejnila zápis ze svého říjnového zasedání. Dva členové z devíti stejně jako v září i srpnu hlasovali za zvýšení základní úrokové sazby. Zbylých 7 členů hlasovalo za její ponechání na současné hodnotě 0,5 procenta. Ze zápisu rovněž vyplynulo, že mnozí členové bankovní rady se obávají, že zvýšení úrokové sazby by bylo předčasné a mohlo by zranit domácí ekonomiku a snížit její rezistenci vůči nečekaným externím šokům. Proti zvýšení úrokové sazby mluví rovněž poslední data inflace (CPI), která ukázala, že růst cenové hladiny se v září meziročně zpomalil na 1,2 procenta. Banka rovněž uvedla, že volná ekonomická kapacita se snižuje pomaleji, než očekávala.

Hlavní makroekonomickou událostí dnešního odpoledne budou data inflace (CPI) z USA zveřejněna v 14:30 a zasedání kanadské centrální banky, po němž bude následovat tisková konference i projev guvernéra Poloze. Slabší hodnoty CPI by podle všeho mohly poškodit USD, protože odradí Fed od brzkého zvyšování úrokových sazeb. Makrokalendář pro dnešní den.

Evropský akciový trh je dnes po tlakem, poté co se objevily spekulace, že některé evropské banky by nemusely splnit podmínky stress - testů, jejichž částečné výsledky mají být zveřejněny v neděli. Podle španělské zpravodajské agentury Efe, by až 11 bank z 6 zemí nemuselo projít zátěžovými testy. ECB se k této spekulaci nevyjádřila.

USD/CHF zastavil v poklesu 55denní průměr (modře) i Fibonacciho hladina 38,20 a postupně opouští klející kanál směrem na sever. Stochastik na denním grafu rovněž nabírá na síle a preferujeme v tomto páru dlouhé pozice. Nicméně ideální je, počkat si na odpolední data CPI z USA, která mohou způsobit volatilitu.

CAD/CHF se vrací nahoru, aby opětovně otestoval rostoucí trendový kanál, který před pár dny opustil. Technika v tomto případě preferuje krátké pozice. Opět je vhodné si počkat na odpolední zasedání kanadské centrální banky, hlavně na tiskovou konferenci a projev guvernéra Poloze. Tyto události mohou způsobit volatilitu. V případě, že by se potvrdil pokles CAD/CHF, tak bychom mohli cílit na hodnotu předchozích minim 0,8235. Prostor pro případný pokles je obrovský, nic nám neuteče, proto je lépe si počkat na potvrzení situace fundamenty.

Zápis ze zasedání britské centrální banky BoE se postaral o to, že GBP/USD nebyl schopen prorazit klesající trendový kanál směrem nahoru a dostát se nad rezistenci v podobě Fibonacciho hladiny 23,60. Libra se podle všeho bude nadále pohybovat v klesajícím kanálu a pravděpodobně otestuje předchozí minima na úrovni 1,5950 nebo až kulaté číslo 1,5900.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688