Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  20.10.2014 09:17:48

Světový žebříček konkurenceschopnosti (2)

Světové ekonomické fórum (SEF) nedávno zveřejnilo výsledky každoroční „Zprávy o stavu globální konkurenceschopnosti“, jejímž cílem je zhodnotit silná a slabá místa 144 zemí na základě široké škály faktorů jako jsou například úroveň vzdělávání, infrastruktury, zdravotnictví nebo technologie. Na trzích vyspělých zemí jsme se žádných velkých překvapení nedočkali zejména proto, že se jejich pozice od minulého roku znatelně nezměnily. Avšak mezi emerging markets jsme se několika zajímavých změn dočkali.

 

Indonésie

V červenci se v Indonésii konaly prezidentské volby a je šance, že nové vedení pomůže odstartovat pozitivní změny a zlepšit důvěru investorů v největší ekonomii jihovýchodní Asie, podobně jako jsme tomu byli svědky v Indii. Guvernér Jakarty Joko Widodo zvítězil, i když se to neobešlo bez trochy kontroverze a dokonce napadení výsledků voleb soudem. Podobně jako v Indii i zde trh zareagoval kladně, minimálně tedy v období po volbách.

Widodo naznačuje, že tržně orientovaná politika země by mohla dlouhodobě podpořit výkonnost ekonomiky i ziskovost firemního sektoru. Stanovil také důraz na vzdělávání, infrastrukturu, zdravotní péči a snížení palivových dotací, jež spolknou velkou část vládního rozpočtu. Byla-li důvěra investorů opodstatněná, se teprve ještě ukáže. Indonésie se musí vypořádat s bující korupcí a byrokracií, a také politickou polaritou. Získat protivníky na svou stranu a provést nepříjemné, ale nutné změny v politice je opravdová výzva, ale věříme, že se jí podaří překonat.

V měřítku mnohem větším se v současné době na území jihovýchodní Asie projednávají významné obchodní smlouvy, zejména pak rozsáhlý projekt Trans pacifického partnerství, od něhož se očekává, že podpoří obchod vně regionu i mimo něj a ještě více posílí globální konkurenceschopnost.

Čína

Reformní úsilí v Číně nabírá na obrátkách. Pokračující snahy vlády posunout ekonomiku od exportů a investic směrem k domácí spotřebě, navíc s téměř 20% růstem mezd během posledních pár let jsou povzbudivé. Důsledkem toho můžeme očekávat kladný dopad na dlouhodobý výkon ekonomiky i čínských akciových trhů.

Kladnou odezvu měla zejména reforma finančních trhů, konkrétně pak povolení oboustranného investování mezi hongkongskou a šanghajskou burzou a rozšíření obchodovaného rozpětí čínského juanu. Dohoda zapsat na burzu čínské domácí akcie (pomocí propojení obou burz) podle mého názoru vyústí v oživení zájmu o tyto akcie. Zahraničním investorům bude povoleno s pomocí hongkongských brokerů dávat příkazy k prodeji nebo nákupu na burze v Šanghaji v juanech a čínští investoři budou zase moci využít brokerů na pevnině k investicím na burze v Hongkongu v hongkongských dolarech.

Ve středně dlouhém až dlouhém období očekáváme, že větší účast zahraničních investorů pomůže zlepšit dynamiku trhů a zároveň správu zapsaných společností. Doufáme také, že nové reformní snahy postupně pomohou oživit zájem domácích investorů o čínský trh akcií obchodovaný v juanech. Hlavním cílem těchto snah je učinit čínské kapitálové trhy více různorodé, strukturované a transparentní. Důležité je to proto, že Čína má velký objem soukromých úspor, které by mohly být investovány. Takto rozvinutý kapitálový trh by měl společnostem umožnit financování spíše pomocí emisí akcií než se spoléhat na státní bankovní systém.

Ačkoliv Čína představuje jednu z největších ekonomik světa, stále je to typický emerging market v tom, že má poměrně malou účast na kapitálových trzích. Pro investory orientující se na hodnotu podobně jako my, je to však skvělá příležitost, protože jejich cena byla v průběhu minulého roku stlačena nízkou důvěrou v trh. Na druhé straně ale zprávy o snaze vlády dále reformovat kapitálové trhy začínají důvěru investorů pomalu získávat zpět. Stále proto věříme, že nastartovaná hybnost trhu z posledních měsíců může setrvat do konce roku a možná i déle a že globální konkurenceschopnost Číny nadále poroste.

 

Indie

Propad Indie v žebříčku konkurenceschopnosti byl nešťastný, ale vůbec ne překvapivý. Již delší dobu jsem říkal, že země nutně potřebuje reformu, omezit byrokracii a překážky podnikání, aby se podnikům dařilo, a navíc být vlídnější k investorům. Naštěstí se zvolením nového, reformně zaměřeného vedení doufáme, že by se to v příštích letech mohlo změnit. K pozvednutí konkurenceschopnosti země by také významně přispěly investice do infrastruktury, zdravotnictví a vzdělávání.

Indický trh reflektuje optimismus investorů po zvolení premiéra Narendry Modiho v květnu roku 2014 a rovněž i zlepšující se ekonomický růst. Nejvíce se ekonomice dařilo před více než dvěma lety v období mezi dubnem-červnem, kdy růst HDP meziročně vzrostl ze 4,6% na 5,7% oproti předcházejícímu čtvrtletí. Důvodem bylo zlepšení v těžbě, zpracovatelském průmyslu a sektoru finančních služeb.

Ačkoliv se poslední vláda nesnažila zlepšit ekonomickou situaci země tak rychle jak bychom si přáli, máme z Indie už dlouhou dobu dobrý pocit. Nadále však platí, že ke zlepšení ochrany zájmů menšinových akcionářů, je nezbytné zlepšit správu firem.

Díky nové vládě snad čeká Indii nové období a myslím si, že Modi je ta správná osoba, která ji v tom může pomoct. Nebude to ale přes noc, musíme si počkat. Z investičního hlediska však Indie nabízí zajímavý růst HDP, silnou podnikatelskou kulturu a vzkvétající spotřebitelský trh.

 

Brazílie

Její ekonomika v tomto roce strádá a zdá se, že ani nadšení ze Světového poháru FIFA ji nedokázalo pomoci. Růst brazilského HDP se meziročně ve druhém čtvrtletí smrsknul na 0,9% oproti revidovanému 1,9% ve čtvrtletí předešlém. Důvodem byl propad ve výrobním a stavebním sektoru zapříčiněný sníženou aktivitou během poháru FIFA. V mezičtvrtletním srovnání klesl HDP již podruhé v řadě, stavící tak zemi do technické recese. Navíc, nedávno zveřejněná čísla vykazují nepříjemný nárůst inflace. Největší otázka většiny pozorovatelů je v tom, mohou-li nadcházející volby přinést pozitivní změnu.

Smrt prezidentského kandidáta Eduarda Campose při letecké nehodě v srpnu změnila průběh voleb a jako nová kandidátka Socialistické strany byla přijata environmentalistka Marina Silva. Předběžné výsledky voleb naznačují, že se její popularita blíží té stávajícího prezidenta Dilmy Rousseffa. Kandidátka Silva je ve srovnání se současnou vládou vnímána jako více nakloněná obchodu a podnikání a tak vyhlídka jejího vítězství poslala v srpnu brazilské akcie vzhůru.

Aby se jí podařilo zvýšit konkurenceschopnost v globálním měřítku, musí Brazílie zapracovat na několika oblastech, včetně infrastruktury, aniž by přitom zruinovala státní pokladnu. Pozice země je pro Latinskou Ameriku stěžejní a naštěstí se zdá, že autority v uplynulých měsících začaly přehodnocovat současnou intervenční politiku.

Jsme přesvědčeni, že základní dlouhodobé motory ekonomiky nakonec učiní Brazílii a celou Latinskou Ameriku pro investory zajímavými. Kontinent má veliké zásoby minerálního i zemědělského přírodního bohatství, a zároveň poměrně mladou populaci, která je předpokladem demografického prospěchu. Blízkost obrovského amerického trhu představuje hlavní zdroj exportu a postupné zlepšování se jeho situace by mělo podpořit rozvoj ekonomik Latinské Ameriky, včetně té brazilské.

 

Příležitosti se vždy najdou, pokud víte kde hledat

Nastínili jsme zde jen malý obrázek zemí, ve kterých investujeme a problémů, které se jich dotýkají. S tím, jak trhy po celém světě rostou a klesají podle nálady investorů, si myslím, že potřeba diverzifikovat je stále více aktuální. Nechcete mít v nesprávnou dobu všechna vejce v jednom košíku. Příležitosti se vždy najdou, pokud víte kde hledat.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky     

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688