Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  16.10.2014 14:51:05

Akciové Top 5 - Akcie reportující čtvrtletní výsledky firem

Slabé data z americké ekonomiky a neutišující se geopolitická rizika plynoucí z eboly, protestů v Hong Kongu a pomalý růste evropské ekonomiky jsou důvody, jejichž kombinace nedá trhům vydechnout. Index S&P 500 již vymazal zisky z průběhu roku a ze svého maxima již klesl o 9 %. Všechny tři hlavní americké indexy včera odepisovaly, avšak široký small-cap index Russell 2000 (RUT) připsal 1 %. Zajímavější je Čtvrtletní výsledky firem se neobešli bez většího překvapení - Netflix (NFLX). Růst počtu předplatitelů nebyl tak silný, jak se očekávalo, a proto se akcie na aftermarket propadly až o 26 %! Které earnings dnes investoři očekávají nejvíce?

1. Akcie Google a jejich earnings

Akcie Google (GOOG) patří mezi tituly, které na earnings reagují méně. Minulé čtvrtletní výsledky přinesly 22% růst tržeb, avšak trh tyto čísla přijal vlažně. Dnes se očekává růst tržeb yoy přes 11 %, avšak investoři jej pravděpodobně přejdou a větší důraz budou klást na všeobecnou náladu na trhu.

Největší generátor hodnoty podle Trefis je pro akcie Google divize PC reklam ve vyhledávači. Google drží 65% podíl na PPC trhu. Avšak tyto tržby již druhým rokem neustále klesají. Důvodem je rostoucí síla optimalizátorů kampaní, která tlačí cenu za klik (CPC) níže a také silný trend růstu vyhledávání přes mobilní zařízení právě na úkor PC. Trefis stále odhaduje hodnotu této divize na 35 % hodnoty Google.

Na druhé straně si Google drží dominantní postavení na trhu reklam ve vyhledávačích na mobilních zařízení. Google ovládá 90 % trhu, avšak i zde se očekává pokles vlivem růstu konkurence. Klíčovou metrikou pro Google je, zda pokles tržního podílu bude kompenzován růstem velikosti trhu.

Dalším silným generátorem tržeb je YouTube, který z Google dělá jasného lídra na trhu online videového obsahu. YouTube mělo pouze v srpnu 159 milionů aktivních uživatelů a podle comScore má 37% podíl v příjmech z online video reklam.

Své výsledky reportuje Google dnes ve  22:00. Podle analytiků Bloomberg se očekává růst EPS oproti minulému kvartálu z $6,08 na $6,54. Tržby by měly vzrůst z $16 miliard na $16,5 miliardy.

2. Akcie IBM a jejich earnigs

Akcie IBM v březnu minulého roku zahájily pokles ze svých historických maxim, který se zastavil až koncem roku. Série navyšování maxim i minim naznačovala, že IBM by se mohla maximům přiblížit. Včerejším zavřením pod $182 se však akcie IBM dostaly na úroveň předchozího minima z konce června. Pokud by dnešní earnings nepotešily investory a vedly k dalšímu poklesu, pak by hrozilo navýšení negativního momenta.

Faktem je, že cena akcií byla výše hnána obrovskými výdaji na buyback akcií. Pouze v prvním pololetí IBM vydala $11,8 miliard na zpětný odkup akcií, což je téměř dvojnásobný růst oproti stejnému období v minulém roce.

V minulém kvartálu IBM reportovalo 2% pokles tržeb na $24,4 miliardy, ale čistý zisk vzrostl o 28 % na $4,1 miliardy. Gartner reportoval, že celosvětové výdaje na IT v roce 2014 vzrostou o 2,1 % na $3,7 bilionu, z čehož by mělo IBM také profitovat. Největší divize IBM, software a korporátní služby, by měly tedy připsat nižší jednociferné růsty tržeb.

Podle odhadů analytiků by však měly celkové tržby IBM klesat vlivem slabší poptávky v rozvojových trhů, jejichž růst se zpomalil, a také vlivem měnového rizika.

Akcie IBM zveřejní kvartální výsledky ve 22:10. Analytici očekávají meziroční i mezikvartální pokles tržeb na $23,4 miliardy. Zisk na akcii se očekává ve stejné výši jako v minulém kvartálu - $4,32.

3. Akcie Goldman Sachs a jejich earnings

Jeden z posledních přírůstků do elitních společností indexu Dow Jones má před sebou podle analytiků Bloomberg další silný kvartální report. V současné korekci trhů jsou právě akcie Goldman Sachs titulem, který index táhne nejvíce dolů kvůli své vysoké ceně.

Pozitivní vliv na aktuální earnings bude mít také nedávné největší IPO americké historie, kdy byla na trh uvedena čínská ecommerce firma Alibaba (BABA) a Goldman Sachs patřil mezi hlavní upisovatele.

Goldman Sachs reportuje výsledky po konkurentech z Wall Street, kteří trhy nepotěšili. Včerejší výsledky Bank of America (BAC) byly negativně ovlivněny rekordní pokutou z konce srpna. Největší americká banka JP Morgan (JPM) zveřejnil nečekaně velké náklady ve výši $1 miliardy na soudní spory. Pouze akcionáři Citigroup (C) měli důvod k radosti po 13% růstu zisků.

Analytici očekávají EPS ve výši $3,16, což je růst oproti loňským $2,88, ale pokles proti minulému kvartálu  - $4,10. Tržby jsou odhadovány na $7,7 miliardy. Výsledky budou zveřejněny dnes ve 13:00.

4. Akcie Delta Air Lines a jejich earnings

Akcie Delta Air Lines (DAL) odstartují vlnu kvartálních výsledků leteckých dopravců. Jedná se o druhou největší světovou leteckou společnost. V minulém kvartálu potěšila investory 17% růstem zisku. Oproti svému hlavnímu konkurentovi United Airlines (UAL) je hlavní výhodou výrazně vyšší marže. Delta dosahuje marže před zdaněním a před úroky ve výši 10,87 %, zatímco United pouze 3,59 %.

Delta však zažila hektický kvartál. Letecký průmysl byl zasažen sestřelením letadla nad Ukrajinou, poté také zastavením letů do Izraele a aby toho nebylo, tak se rozšiřuje ebola. Největší dopad na Deltu má ebola, jelikož oslabuje domácí lety, které tvoří 65 % příjmů aerolinky.

Delta Air Lines oznámí své výsledky ve 13:30. Analytici očekávají pokles EPS z loňských $1,41 na $1,22. Tržby by však měly stále růst a to až na $11,2 miliardy.

5. Akcie SanDisk a jejich earnings

Jeden z největších světových výrobců paměťových karet. Za poslední 3 měsíce akcie odepsaly téměř 20 %. Zvrat by neměly podle očekávání přinést ani dnešní earnings.

Očekává se pokles marží kvůli letní smlouvě uzavřené s Apple, která SanDisk zaručuje ceny s podprůměrnou marží. Tržby by měly vlivem sezónnosti vzrůst. V rámci SanDisk se začíná dařit divizi pevných disků (solid state drive - SSD), která v minulém kvartálu tvořila již 28 % tržeb oproti 19 % před rokem.

Důležitou novinkou pro SanDisk bylo uvedení SD karty s největší kapacitou na světě - 512 GB.

Akcie SanDisk zveřejní své výsledky v 22:05. Odhady analytiků jsou EPS $1,44 (loni $1,41) a tržby $1,7 miliardy. 

 

Přehled všech dnešních reportujících firem je v tabulce níže.

earnings 16.10

 


 

Autorem je Jonáš Mlýnek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688