Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  18.10.2014 10:16:34

Bude 3Q ztraceným kvartálem? Mohou trhy růst jen na základě firemních výsledků? Nejspíš NE

Tento týden se rozjel naplno výsledkový kolotoč v USA za 3Q. Z prvních zpráv se zdá, že očekávání trhu byla opět pesimističtější než jaká bude realita. Dosavadní zprávy naznačují, že americkým firmám se ve 3Q dařilo naopak velice slušně. Z pohledu akciových trhů by to měla být poměrně pozitivní zpráva, která by měla přispět ke zlepšení jinak dosti zkroušené nálady. Bude to ale skutečně tak? Zachrání firemní výsledky akciové trhy a ukončí výraznou korekci? Zatím se zdá, že spíše NE.

Některé komentáře na konci 2Q sice uváděly, že dokud firemní zisky porostou, tak mohou růst také trhy, ale v případě 3Q se může stát, že tato premisa nebude dostatečně silná, protože výraznější roli přebírá obecný negativní sentiment z oslabujícího ekonomického oživení. Investoři se obvykle v hodnocení jednotlivých událostí, firemní výsledky nevyjímaje, dívají více dopředu a kladou si otázky, zda je současný jakkoli pozitivní stav udržitelný. Bude takový také 4Q nebo 1Q2015? Ve světle stále zhoršujících se makroekonomických fundamentů se zdá, že to je jen málo pravděpodobné. Zhoršení makroekonomických fundamentů se zákonitě přenese také do nálad investorů (což už spatřujeme) a později také do nálad spotřebitelů, což většinou ještě celou situaci více zkomplikuje a zhorší. I v tomto ohledu jsou patrné první náznaky. Bez spotřebitelské a investorské poptávky nebudou růst výdaje obou skupin a bez toho není další ekonomický růst myslitelný.

Mnozí možná poznamenají "ještě že tu stále máme stimulaci ze strany centrálních bank". Centrální banky USA a UK ale spíše zvažují ukončení svých stimulačních opatření a navíc současný propad cen ropy možná poprvé zcela názorně ukazuje na slabé stránky takové stimulace. Centrální banky chtějí principiálně podpořit růst ekonomiky růstem inflace. Když porostou ceny, poroste i ekonomika, to zní logicky. Pokud ale inflace samovolně klesá například kvůli poklesu cen ropy, který zlevňuje ceny na straně vstupů, vzniká tu jen těžko řešitelný problém, na který jen další tištění peněz stačit asi nebude.
Stimulace je v podstatě pouze virtuální s pouze omezeným vlivem na náladu spotřebitelů. Obrazně řečeno sice vypadá dobře, že hypotéky jsou díky rekordně nízkým sazbám uměle také rekordně zajímavé, ale přitom si je může dovolit stále menší okruh lidí.

Co by tedy doopravdy pomohlo?
Pomohly by asi zvýšené vládní výdaje, které by suplovaly sníženou poptávku spotřebitelů. To je v současnosti celosvětově velmi nepopulární téma, na jehož naplnění se nedá ve "zpolitizovaném" světě bez dlouhodobé strategie rozvoje vůbec spoléhat. Nehledě na to, že taková stimulace je zcela určitě na delší lokte a trvalo by zřejmě roky, než by se projevila.

Z výše uvedeného výčtu se zdá, že 3Q by mohl být "ztraceným" kvartálem. Jestli se tak opravdu stane,  se dozvíme v průběhu následujících týdnů.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2022Jeden špatný rok může na trhu znamenat ztracenou dekádu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
24.10.2020Čína - HDP ve 3Q rostl jen o 4,9%, za 9M pak jen o 0,7% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688