Jaká bude letos zima? Zástupci zvířecí říše i příroda mají jasno

TNBiz, 19.10.2014

Ačkoliv to zatím příliš nevypadá a někde dokonce začaly kvést stromy nebo květiny, tak podle fauny by měla už zanedlouho přijít tuhá zima. Podle myslivců a zoologů to prozrazuje například velké množství žaludů, nebo to, že se začali zazimovávat svišti a divoká zvířata si začala dělat tukové zásoby.

"Z toho, co se traduje, se dá říct, že by měla být hodně tuhá zima," říká myslivecký hospodář sdružení Pištín z jižních Čech Jan Pavlíček. "Za prvé je spousta žaludů, podívejte se třeba na hráze rybníků, jak jsou doslova obsypané. A hlavně samotná zvěř už si dělá tukové zásoby," pokračuje.

Myslivci se v poslední době setkávají s tučnými divokými prasaty či kachnami, slova potvrzují i rybáři, kteří zase loví tučné kapry. "Na to, že je půlka října a je relativně teplé počasí, tak třeba kachny už mají velké množství vnitřního tuku. A to samé se dá říct o divokých prasatech. Minulý týden jsme tu měli asi pětašedesát kilogramů vážící kus, který měl nejen spoustu vnitřního, ale i spoustu hřbetního sádla. Vyškvařili jsme z něj dva kýble sádla," vysvětlil myslivec. Podobně hovoří i rybáři, kteří říkají, že kapři jsou ve skvělé kondici a lidově řečeno jsou zatučnělí jako prasata.

Podobně jako jihočeský myslivec mluví i slovenský zoolog ze Správy Tatranského národného Parku. Odborník na život svišťů Pavel Ballo totiž říká, že už se všichni svišti zazimovali. "Vycítí, kdy přijde zima, schovávají se před ní v noře. Vchod si zatarasí směsí kamení, hlíny a slámy, aby jim do nory nešel chlad," popsal Ballo pro slovenský portál Čas.sk.

A je obecně známo, že svišti dokážou zimu dobře odhadnout. "Před pár lety se zahrabali už v srpnu, až jsem se zhrozil, že se něco stalo. Zanedlouho potom napadlo třicet centimetrů sněhu. Když se oteplilo, znova se vyhrabali," uvedl Času Ballo.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky