BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  14.10.2014 10:42:14

Akciový trh pod tlakem, JEN vítězí, index ZEW z Německa; analýza EUR/GBP, EUR/JPY a CAD/CHF

Evropskou ekonomiku dnes čekají opět výzvy v podobě publikace výsledků německého indexu ZEW, jež reflektuje, co si myslí ekonomové a analytici o největší ekonomice společné měnové unie. Index dosáhl svých maxim letos v lednu, kdy se dostal nad hodnotu 60 bodů.  Avšak od února, kdy vypukla Rusko - ukrajinské krize se propadá stále níže a níže. V říjnu se od něj očekává dosažení jenom 0,2 bodu ve srovnání se zářím, kdy byl ještě na úrovni 6,9 bodu. Německá data budou velmi pečlivě sledována poté, co předchozí týden země zveřejnila horší data průmyslové produkce, objednávek továren i exportu.  Dnes v tu samou dobu, tedy v 11:00, budou rovněž publikována čísla průmyslové produkce ze společné měnové unie, od níž se očekává 1,5 procentní meziměsíční pokles v srpnu. Data tak podle všeho potvrdí zpomalování ekonomické výkonnosti eurozóny.

Americký akciový trh pokračuje ve výprodeji. Index S&P 500 včera oslabil o 1,7 procenta, přičemž od svých letošních maxim se již propadl o 7 procent a nyní se obchoduje pod 200denním průměrem. 3denní série výprodejů je pro index nejhorší od listopadu 2011. Dow Jones včera oslabil o 1,3 procenta a technologický Nasdaq ztratil 1,5 procenta. Nasdaq se od svých zářijových maxim obchoduje o 8,6 procenta levněji. Panika bude přetrvávat do té doby, do kdy se S&P 500 nevrátí zpátky nad 200denní průměr (1 905 bodů) a Nasdaq nad úroveň 4 300 bodů. Negativní nálada se z USA přesunula i na evropský akciový trh, který dnes otevírá 0,5 procenta v mínusu.

Očekávání ohledně prvního termínu zvýšení úrokových sazebUSA se o víkendu opět oddálily, což může být negativní pro americký dolar. Členové Fedu totiž opět zdůraznili, že centrální banka může přistoupit k tomuto kroku mnohem opatrněji, bude-li ekonomický růst USA ohrožen pomalým růstem HDP ostatních vyspělých zemí. Tím se myslí hlavně eurozóna a Čína. Trh dával ještě v září 28,7 procentní šanci, že základní úroková sazba USA dosáhne v srpnu 2015 hodnoty 0,75 procenta, nyní je tato pravděpodobnost jenom 4 procenta. V září trh oceňoval aktiva s 59 procentní šancí na první zvýšení úrokové sazby do července 2015, dnes je tato pravděpodobnost jenom na úrovni 39 procent.

Z aktuální situace, kdy všichni začínají pochybovat o ekonomické síle eurozóny, Číny a počítají se oběti eboly těží japonský jen, který je nejvýkonnější měnou posledních dní. Jako bezpečný přístav by mohlo krátkodobě zafungovat i euro. Peníze přitékají do dluhopisů, jejichž ceny rostou a výnosy klesají.

Makrokalendář pro dnešní den:

EUR/GBP
se obchoduje v dlouhodobém klesajícím trendovém kanálu označeném vnějšími zelenými liniemi. Uvnitř tohoto kanálu míří EUR/GBP k jeho horní hraně. Rostoucí trend bude platný, pokud se budeme držet nad červenou trendovou linii. Jako vhodné místo na nákup se zdají být předchozí maxima (0,7890). Z Británie jsou klíčová dnešní data CPI a zítra míra nezaměstnanosti. Ta by mohla být pozitivní a posílit GBP, tedy vytvořit příležitost pro nákup EUR/GBP na nižších hodnotách.

EUR/JPY se obchoduje u klíčové hodnoty supportu 135,50, která již napotřetí zastavila měnový pár před dalším propadem. Pro další vývoj je klíčové sledovat, jak si EUR/JPY poradí s trojúhelníkovou formací a klesajícím kanálem, v němž se pohybuje.

CAD/CHF se obchoduje v rostoucím trendovém kanálu, jehož dolní hranu měnový pár nyní testuje. Z pohledu risk – reward ratia, by se nákupní situace mohla zdát zajímavá s cílem dosažení Fibonacciho hladiny 50.0.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.10.2015Analýza EUR/GBP, CAD/JPY a GBP/CAD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
24.09.2015Analýza EUR/JPY, NZD/JPY a CAD/JPY BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
21.09.2015Analýza EUR/JPY, CAD/JPY a GBP/USD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688