STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  13.10.2014 16:27:23

Nástroje pro automatizaci investičního rozhodování

Autor: Ing. Jan Budík, Ph.D.

Automatizace je obor, který se zabývá vytvářením automatických procesů a primárně snižuje náklady na neustále se opakující činnost. Zřejmě nejznámější odvětví je automatizace průmyslová, kterou kde kdo zná z různých automobilek, železáren nebo jiných průmyslových procesů. Méně známější ale je varianta aplikace automatizace do procesu investičního rozhodování.

Automatizace v procesu investičního rozhodování spočívá v aplikaci předem naprogramovaných algoritmů, které vykonávají přesně definované procesy. Obecně lze tyto procesy rozdělit na:

  • vyhledávání vhodné doby pro nákup nebo prodej sledovaného finančního instrumentu
  • řízení otevřené obchodní pozice dle předem stanovených pravidel

Automatizace vyhledávání vhodné doby pro nákup nebo prodej sledovaného finančního instrumentu definuje podmínky, při kterých dojde k otevření obchodní pozice. V případě využití pouze technické analýzy je rozhodování prováděno na základě samotné ceny a jejího vyjádření v podobě technických indikátorů (http://stox.cz/vzdelavani/technicka-analyza/technicke-indikatory).

Pravidla pro otevření obchodu mohou být vytvořena např. pouze jednou podmínkou nebo i složením mnoha sofistikovaných podmínek. Při tvorbě pravidel se doporučuje sestavovat nejdříve jednoduché podmínky, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že budou použitelné i na jinačích instrumentech, než pro které byly sestaveny (tzv. robustnost pravidel). Příklad jednoduché podmínky, po jejímž splnění dojde k otevření nákupní pozice, může vypadat následovně:

  •  KDYŽ Klouzavý průměr s 5ti denní periodou JE VĚTŠÍ NEŽ Klouzavý průměr s 20ti denní periodou TAKOtevři nákupní pozici
  •  KDYŽ Klouzavý průměr s 5ti denní periodou JE MENŠÍ NEŽ Klouzavý průměr s 20ti denní periodou TAKOtevři prodejní pozici

Pro naprogramování podmínek jsou vytvořeny speciální programy, které jsou přímo propojeny se zprostředkovatelem přístupu na trh. Mezi nejznámější patří:

  • MultiCharts
  • Ninja Trader
  • Meta Trader
  • Sierra Chart          

Řízení otevřené obchodní pozice dle předem stanovených pravidel je část obchodního procesu, který podle stanovených podmínek uzavírá obchod v zisku nebo ve ztrátě. Tento proces může být závislý na mnoha proměnných, přičemž mezi nejzákladnější může patřit zvýšená volatilita reprezentována extrémní hodnotou na technických indikátorech. Z pohledu profesionálů je tato část více důležitá, než samotné precizní načasování vstupu do obchodní pozice.

Obchodník si může vybrat mezi možnostmi plné automatizace, kdy je vstupní i výstupní proces kompletně řízen předem nadefinovanými algoritmy, nebo si může vybrat polo automatizaci, kdy sám otevře obchodní pozici a řízení nechá na algoritmech anebo nechá algoritmy otevřít obchodní pozici a řídit ji bude dle svého uvážení. Obecně lze říci, že jakýkoli uvážený a racionální zásah do plně automatizovaného procesu může zvýšit ziskovost obchodní strategie.

Příklad plně automatizované obchodní strategie a její výsledky naleznete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/nastroje-pro-automatizaci-investicniho-rozhodovani

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688