TNBiz (TN.cz)
Dům a stavba  |  13.10.2014 16:14:36, aktualizováno 09.10.2018 20:58:22

Otravné vinné mušky octomilky: víme, jak se vinných mušek zbavit

Přestože mají sotva pár milimetrů a nejsou životu nebezpečné, svojí přítomností dokáží pěkně znepříjemnit život. Boj s tímto drobným hmyzem už řada lidí po marných snahách vzdala. Řeč je o otravných octomilkách, neboli vinných, ovocných či banánových muškách, které se najednou z ničeho nic objeví.

I když se opravdu někdy zdá, že se vylíhnou z hnijícího ovoce nebo například z vína, není to tak. Do bytů se většinou dostanou klasicky oknem. Pak už se usadí a čekají na svoji potravu, do které naklade jedna samička až 400 vajíček a z nich se za 3 až 4 dny rodí další a další "otravky".

Zbavit se těchto mušek ale rozhodně není jednoduché. Tady je několik rad, které vám v boji s tímto nepříjemným hmyzem pomohou!   

DŮKLADNÝ ÚKLID 

"Vinné" mušky milují hnijící přezrálé ovoce, sladké, ovocné koláče, víno, pivo, mošt a další sladké šťávy. Pokud tedy máte některé z těchto potravin volně, zlikvidujte je, přikryjte, lahve s pitím zavřete, nebo ukliďte do lednice.

Co nejdříve vysypte a dobře umyjte i odpadkový koš, kam vyhazujete zbytky jídla. Nezapomeňte i na víko! V nejhorších případech pomůže i kompletní důkladný úklid celé kuchyně a spižírny. Každá zapomenutá kapka šťávy je totiž pro octomilky zdroj potravy a další možnost rozmnožování.

V některých případech velmi pomůže vyčistit kuchyňský odpad. Stačí na to klasický chemický čistič, který seženete v každé drogerii. Najít příčinu, proč se v domácnosti mušky drží, je nejdůležitějším krokem, jak se jich zbavit.

TEKUTÉ PASTI 

Nalijte do nádoby lákadlo pro mušky - červené víno, ocet, pivo, šťávu nebo burčák. Nezapomeňte ale tuto nádobu s tekutinou překrýt fólií. Do té udělejte několik malých dírek. Mušky se lehce dostanou dovnitř, ale už ne ven. Aby se rychleji zahubily, kápněte do tekutiny jar. Snižuje povrchové napětí a mušky se tak snáz utopí

Past můžete vytvořit z klasické misky, sklenice, nebo použít plastovou lahev, kterou s nachytanými muškami rovnou vyhodíte. 

CHEMICKÉ KUPOVANÉ PŘÍPRAVKY 

V některých domácnostech se osvědčily i kupované chemické prostředky. K sehnání jsou různé spreje, ty ale nelze stříkat v místnosti s potravinami. Pokud tedy nemáte v pokoji nic, co byste následně chtěli sníst, nastříkejte sprej do místnosti, nechtě půl hodiny působit a následně vyvětrejte. Tyto spreje můžete preventivně nastříkat i do odpadkových košů.

Koupit můžete i lapače ve tvaru kytek, či ovoce. Ty obsahují chemické látky.  Jakmile se k nim muška přiblíží, zlikvidují ji. Fungovat mohou i lepící pásky nebo klasické mucholapky napuštěné chemickými lákadly.

MECHANICKÉ ZBRANĚ 

Jako účinná metoda může být i vysavač. I když je tento postup trochu úsměvný, zabírá. Najděte místo, kde se octomilky nejvíce vyskytují a nasajte je! Výrazně tak zredukujete jejich počet. Místo jejich setkání jim můžete vytvořit i uměle - stačí dát na talíř kousek ovoce a chvíli počkat. Vysávání mušek nakonec může být pro někoho i akční hrou a zábavou.

Zabrat mohou i elektrické plácačky na mouchy. Tento způsob je ale k vychytání všech mušek zdlouhavý. Účinný je v případě, že nebojujete s hejnem tohoto otravného hmyzu.

Existují ale i elektrické lapače, které mušky nalákají světlem a následně je nasají do zásobníků nebo zahubí elektrickým proudem. Pořizovací cena přístroje se pohybuje kolem 300 .

OCTOMILKY V KVĚTINÁCH 

Vyčistili jste odpad, vyhodili všechny zbytky, uzavřeli sklenice se sladkými nápoji, vysypali koš, umyli kuchyň a octomilky vás pořád otravují? Možná se líhnou z hlíny v květináčích. V tomto případě se doporučuje zalít květiny slabým roztokem hypermanganu, který by si měl s muškami poradit. Květiny pak nepřelívejte a nechte hlínu trochu proschnout.

Octomilek se z květináčů můžete také zbavit tím, že do hlíny zapíchnete stroužek česneku. Osvědčený je i hřebíček - ten stačí rozmístit po pokoji a mušky by měl do pár dnů zmizet.   

BIOLOGICKÁ LIKVIDACE 

Pokud chcete, aby si s muškami poradila sama příroda, pořiďte si domu masožravou květinu. Tyto květiny nejenom hezky vypadají, ale nakonec budou pro vás i velmi užitečné. Octomilky se pro ně stanou vítanou potravou. Specialistkami na otravné kvasné mušky jsou mexické druhy tučnic.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688