TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.10.2014 16:10:55

Jak správně volit: Manuál ke komunálním volbám

Komunální volby začnou v pátek ve 14:00. Od těch parlamentních nebo senátních se ovšem liší a kroužkování po paměti může udělat z cesty do volební místnosti ztrátu času, protože hlasy nebudou platit!

Nejdůležitější rada na začátek - v komunálních volbách se nekroužkuje, ale křížkuje! Pokud název politické strany nebo jméno kandidáta obkroužíte, vaše hlasy volební komise bez milosti vyřadí jako neplatné.

Neméně důležité je zjistit, kolik zastupitelů vlastně volíte - počet je vždy uveden v záhlaví volebního lístku. Toto číslo totiž určuje počet křížků, které můžete maximálně rozdat. Pokud toto číslo "přešvihnete", je lístek neplatný.

 

Ve větších městech se volí hned do dvou zastupitelstev - do toho na místní radnici a pak do toho celoměstského. Každé zastupitelstvo má přitom jiný počet zastupitelů!

1. Chci volit jednu stranu

Nejsnažší a nejrychlejší varianta. Stačí zaškrtnout políčko vedle názvu strany, ta pak podle toho, kolik zastupitelů se volí, dostane stejný počet hlasů. Pokud je na kandidátce méně lidí, než má být zastupitelů, můžete dát zbylé hlasy kandidátům z ostatních stran (viz bod 4.)

2. Chci volit stranu, ale někteří její kandidáti se mi nelíbí

Pokud chcete být věrní jedné straně, ale některým kandidátům nevěříte, jde to zařídit. Stačí jen křížkovat u konkrétních jmen a vynechat ty, kteří se vám nezamlouvají. Ale pozor - pokud uděláte křížek vedle názvu strany a pak zakřížkujete jednotlivé kandidáty, je křížek vedle názvu strany nadřazený těm pod ním a vámi stanovené pořadí se nepočítá.

3. Chci volit různé lidi z různých stran.

Žádný problém, zkrátka jen křížkujte vámi vybrané budoucí zastupitele. Jen si znovu ohlídejte, aby počet křížků nepřesáhl počet volených zastupitelů.

 


4. Chci volit konkrétní stranu, ale i kandidáty jiné

Tady je to trošku složitější. Pokud chcete svou přízeň rozdělit mezi vyhlédnutou politickou stranu a několik kandidátů "odjinud", postupujte takto: Udělejte křížek vedle názvu "své" politické strany a zároveň křížky u jmen jiných kandidátů. Pokud se u vás volí 15 zastupitelů a zakroužkujete tři konkrétní kandidáty a k tomu stranu XYZ, dostane strana 12 hlasů rozdělených mezi prvních 12 lidí na její kandidátce a po jednom hlasu vámi vybraní favorité.

 

Vše o volbách na TV Nova i TN.cz

 

Aktuální informace a průběžné výsledky voleb budou moci sledovat i diváci TV Nova a návštěvníci zpravodajského portálu TN.cz. „Od sobotních čtrnácti hodin do vysílání hlavní zpravodajské relace připravujeme hned troje mimořádné Televizní noviny, ve kterých Markéta Fialová odprezentuje aktuální průběžné volební výsledky. Ve všech zásadních volebních štábech budeme mít svoje zpravodajské týmy, které se zaměří nejenom na komentáře politiků k výsledkům voleb, ale i na zákulisí jejich fungování. A tomu nejzajímavějšímu budeme věnovat hlavní blok našich večerních Televizních novin,“ říká Martin Švehlák, ředitel sekce zpravodajství.

 

Návštěvníkům TN.cz je už teď k dispozici kompletní přehled stran i jednotlivců kandidujících v komunálních nebo senátních volbách. (Najdete je TADY). Po uzavření volebních místností se na stránkách TN.cz navíc v reálném čase dozvědí průběžné a finální výsledky. Díky responzivnímu designu zpravodajského webu mohou celý průběh voleb i v té nejmenší obci České republiky pohodlně sledovat nejen na počítači, ale také mobilním telefonu nebo tabletu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688