BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.10.2014 10:57:14

USD pod tlakem, zasedání BoE, duet Draghi Fisher, analýza EUR/USD, BOSSAUSD a Ropy

Včerejší zápis z říjnového zasedání americké centrální banky (Fed) srazil americký dolar (USD) dolů a naopak dodal sílu americkým akciím, které posílily o 2 procenta. Pro indexy S&P 500 a Nasdaq byl včerejšek nejlepším dnem od 10. října 2013. Dokument odhalil debatu mezi členy bankovní rady, kteří usoudili, že špatně komunikovali s trhem. Přišli k závěru, že investoři na základě jejich jazyka nesprávně odhadují načasování růstu úrokových sazeb. Zdůraznili, že zvýšení úrokových sazeb je silně podmíněno vývojem ekonomických indikátorů. Trnem v oku je hlavně inflace, jejíž růst se v USA i díku posilujícímu dolaru zpomaluje. Někteří členové bankovní rady dokonce považují i trh práce stále za nedostatečně zotavený z finanční krize. Poslední série makroekonomických datUSA vzbuzovala v investorech naději, že k prvnímu zvýšení základní úrokové sazbyUSA dojde v období jaro – léto 2015. Avšak včerejší zápis ukázal, že na tento krok banky spěchali a zvýšení by mohlo být odloženo až na podzim 2015, což je nepříznivé pro americký dolar. Silnější USD rovněž donutil bankovní výbor snížit výhled vývoje HDP a inflace.

Včera večer po uzavření amerického akciového trhu odstartovala výsledková sezóna za 3. čtvrtletí 2014, kterou tradičně zahájila společnost Alcoa, producent hliníku. Ta svými hospodářskými čísly pozitivně překvapila. Další série výsledků důležitých firem bude zveřejněna až příští týden. Informace o jednotlivých společnostech naleznete i v našem makrokalendáři.

Oslabení amerického dolaru, jež přišlo po zveřejnění zápisu (FOMC) bylo možné sledovat napříč celým trhem. USD klesl i vůči AUD, přičemž australská čísla z trhu práce v noci zklamala. Země v září ztratila 29 700 pracovních míst, přičemž se očekával jejich nárůst ve výši 20 000. Směrem dolů byla revidována i srpnová čísla, na což jsme včera upozorňovali.  Vůči JPY se USD včera propadl na 3 týdenní minimaAmerický dolar rovněž oslabuje vůči EUR, NZD, GBP, CAD a CHF.

Dnes zasedá britská centrální banka (BoE), která bude rozhodovat o výši základní úrokové sazby. Již v září 2 z 9 členů bankovní rady hlasovali za zvýšení základní úrokové sazby. Od dnešního zasedání ani jeden analytik dotázaný agenturou Reuters neočekává zvýšení základní úrokové sazby. Ti nejodvážnější odhadují, že by banka mohla přistoupit k tomuto rozhodnutí až příští měsíc. Nicméně zasedání je potřeba sledovat a hlídat, zdali banka přeci jenom nepřistoupí k nečekanému kroku. Británii stejně jako USA trápí nízká inflace, která je na úrovni 1,5 procenta.

Dnes odpoledne (17:00) bude mít v USA projev prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. Po připravené řeči bude následovat diskuze s vice-prezidentem americké centrální banky (Fed) Stanley Fisherem. Takovýto duet může být zajímavým poslechem a možná nám i umožní podívat se více pod pokličky centrálních bankéřů.

EUR/USD na 4hodinovém grafu překonalo klesající trendovou linii a zamířil směrem nahoru. Na grafu lze rovněž pozorovat obrácenou formaci hlava – ramena. EUR/USD by se tak mohlo postarat o korekci s potupnými cíli 1,2800, 1,2850, případně až 1,2890.

Americký dolar vyjádřen měnovým indexem BOSSAUSD tento týden koriguje svoje zisky. Včera po zveřejnění zápisu FOMC se propadl pod Fibonacciho hladinu 23,6 svého dvou měsíčního růstu. Klíčová pro něj bude Fibonacciho hladina 38,20 totožná s červencovými maximy z roku 2013, kterou podle všeho bude dolar testovat a která rozhodne o jeho dalším osudu.

Pohled na týdenní graf americké ropy WTI naznačuje, že černé zlato by již brzy mohlo najít své dno a vrátit se k dolní hraně trojúhelníku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688