Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.10.2014 09:50:11

Komentáře k inflaci - vrací se růst cen potravin

 

Tento týden plný makroekonomických statistik zakončuje inflace. Ta meziročně mírně zrychlila. Dostala se na hodnotu 0,7 %. Meziměsíčně ale ceny klesly o dvě desetiny procenta. Inflace se pomalu vrací do svých starých kolejí. Nejen že se pomalu začíná blížit jednomu procentu, které je vytouženou metou pro letošní rok. Ale i svou strukturou se vrací k tomu, co jsme ještě před nedávnem sledovali. Zatímco v řadě odvětví ceny klesají, v potravinách opět rostou. Inflaci tvoří prakticky dvě oblasti - potraviny a alkoholické nápoje s tabákem. Ostatní odvětví na ni nemají až takový vliv, i když v meziročním srovnání se jejich ceny změnily. Takovým příkladem může být oblast oblečení a obuvi. Tady sice ceny vzrostly o 2,9 %, ale na výsledné hodnotě se to projevilo jen desetinou procentního bodu.

Z pohledu toho, která oblast se podílí nejvíce na nízkých cenách, je to stále bydlení, voda, energie, které klesají sice jen o 0,7 %, ale na rodinné rozpočty mají velký dopad. Jde totiž o nutné výdaje, které lidé musejí platit. Díky tomu se prakticky nemohou vyhnout tomu, když ceny rostou. Ale stejně to platí i při poklesu cen. V rodinných rozpočtech by tak díky poklesu cen mělo zůstat více peněz.

Celkově inflace není nijak zásadní, ani když tento měsíc vzrostla. Hodnota 0,7 % je stále hodně pod průměrem a není potřeba se jí jakkoli obávat. Je to výhoda hlavně pro koncové spotřebitele, protože inflace jim nebude ničit jejich přírůstky na mzdách. Tím bude jejich koupěschopnost růst. Jinými slovy, budou si moci koupit více.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik 

Home Credit a.s.

 


Do konce letošního roku očekávám, že spotřebitelská inflace v meziročním vyjádření zůstane pod 1 %. Momentálně nevidím žádné silné proinflační tlaky, které by mohly růst spotřebitelských cen výrazněji uspíšit.

 Růst spotřebitelských cen v první polovině letošního roku jen těsně překonával nulové hodnoty a Česká republika balancovala na hraně deflace. To se v posledních měsících změnilo, když se míra inflace v meziročním srovnání vzdálila od nulových hodnot. Důkazem budiž zářijové výsledky. Spotřebitelské ceny v září oproti předchozímu měsíci sice poklesly o 0,2 %. V meziročním srovnání však došlo k růstu cen o 0,7 %, který je prozatím nejvyšší v tomto roce.  

Pokles cen v měsíčním srovnání překvapivý není. V září došlo tradičně k poklesu cen dovolených v důsledku končící letní sezóny a některých druhů potravin, jako například jablek, brambor či jogurtů. Oproti tomu vzrostly některé sociálně citlivé položky, jako jsou poplatky za mateřské školy, školní družiny a stravování v těchto institucích. Zvýšily se i ceny obuvi a odívání a některých druhů potravin, především citrusových plodů. 

V meziročním srovnání vzrostly ceny potravin o 2,4 %, obuvi o 3,9 % a dovolených o 3,8 %. Ceny dolů naopak tlačila levnější elektřina a nižší ceny mobilních operátorů. Tyto vlivy však budou do konce letošního roku postupně vyprchávat, což povede k pokračujícímu růstu spotřebitelských cen směrem k 1 %. 

Do konce letošního roku očekávám, že spotřebitelská inflace v meziročním vyjádření zůstane pod 1 %. Momentálně nevidím žádné silné proinflační tlaky, které by mohly růst spotřebitelských cen výrazněji uspíšit.  

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688