NOVA Green Energy (NOVA Green Energy)
Investice  |  07.10.2014 14:49:02

Pro dobrý pocit ze zelené elektřiny

Sem tam se vynoří spekulace o tom, že například existuje energetická burza s obnovitelnými zdroji. Odpověď je záporná. Jak se tedy k „zelené energii“ dostat? Ve světě existují obchodovatelné zelené certifikáty.

V Česku neexistuje přímo burza s obnovitelnými zdroji energie, není to známé ani ve světě. „Existuje burza silové elektřiny, do které vstupují různé druhy elektřiny, jako je z obnovitelných zdrojů, jaderných elektráren, uhelných elektráren a další. Na ní se nakupuje a prodává silová elektřina prostřednictvím licencovaných obchodníků ve velkých objemech,“ vysvětluje úvodem konzultantka Ivana Brdárska z NOVA Green Energy otevřeného podílového fondu (NGEF), který se orientuje na investice do energetiky s primárním důrazem na obnovitelné zdroje.

Fotovoltaické elektrárny

Obchodovatelné zelené certifikáty?

Podle slov Brdárske z NGEF však ve světě existují takzvané obchodovatelné zelené certifikáty a vysvětluje, jak to funguje: „Koneční spotřebitelé nebo dodavatelé jsou povinni spotřebovat minimální podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů. Nákup zeleného certifikátu v podstatě představuje potvrzení, že majitel certifikátu odebral energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů energie. Jedná se však jen o pocit, že je tato energie zelená, neboť vstupuje do celé soustavy, kde se mísí,“ říká.

Environmentální hodnota z obnovitelných zdrojů
Terminologie „zelený certifikát“ se používá v Evropě. V USA jsou známé jako „certifikáty obnovitelné energie“ (z angl. Renewable Energy Certificates – RECs). Jsou to obchodovatelné komodity potvrzující, že nějaká energie je vyrobená z obnovitelných zdrojů energie. Systém zelených certifikátů vychází ze stanovení cílového podílu obnovitelné elektřiny na výrobě elektřiny na území daného státu či regionu. Plnění této povinnosti se prokazuje právě odevzdáváním zelených certifikátů

Typicky jeden certifikát představuje vyrobení 1 megawatthodiny elektřiny. Co je definováno jako „obnovitelný“ v rámci certifikátu závisí na schématu obchodování. To se liší. Obvykle se jedná o energii: Větrnou (dále se dělí, jestli je výroba na moři či souši), solární (zde rozlišujeme fotovoltaickou a tepelnou), vlnovou (dělí se podle výroby na souši nebo na moři) a přílivovou (rovněž podle výroby na souši či moři), geotermální, vodní (často se dělí na malé - microhydro a velké), z biomasy (hlavně biopaliva. Pak se dělí dle aktuálně použitého paliva).

Zelené certifikáty představují environmentální hodnotu vyrobenou z obnovitelných zdrojů energie. Mhou být obchodované odděleně od produkované energie. Některé země užívají zelené certifikáty jako prostředek na podporu obnovitelných zdrojů energie. Tyto vnitrostátní systémy obchodování se používají v zemích jako je například Polsko, Švédsko, Velká Británie, Itálie, Belgie, Rumunsko, Nizozemsko, a některé státy USA.

O NOVA GREEN ENERGY FUND    

 

Za otevřeným podílovým fondem NOVA GREEN ENERGY FUND (NGEF) kvalifikovaných investorů stojí zkušení finanční manažeři. Vizí fondu je stát se dlouhodobě úspěšným investičním fondem do obnovitelných zdrojů energie v regionu střední a východní Evropy. Investuje do funkčních elektráren vyrábějících energii z  obnovitelných zdrojů s dlouhodobými odběratelskými smlouvami. Fond chce být nejlepší volbou pro konzervativní investory, kteří očekávají stabilní, vládou garantovaný příjem a přiměřené zhodnocení kapitálu v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Přísný regulační rámec, přehledné nastavení motivací manažerů, renomovaný správce, znalec, auditor i další institucionální partnerské a projektové záruky zabezpečují maximální transparentnost fondu podle vzoru investičních fondů v západní Evropě.

Více informací na: 
http://www.novagreenenergy.eu/cz/
   






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688