Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  06.10.2014 07:41:00

Euro proti dolaru na více než dvouletém minimu


Americkému dolaru se i v minulém týdnu dařilo. V první polovině týdne trend podpořila očekávání, že ECB na svém čtvrtečním zasedání rozhodne o razantnější akci na uvolnění měnových podmínek. Impulsem pro posílení těchto očekávání byl pokles inflace v eurozóně na zářijových 0,3 % y/y. Nenaplnění těchto představ vedlo po zasedání ECB k dočasnému posílení eura, aby v závěru týdne prim opět převzal americký dolar podpořen silnými statistikami z amerického trhu práce za září. Kurz USD/EUR tak v samotném závěru minulého týdne atakoval hladinu 1,25, Takto silný byl dolar vůči euru naposledy v červenci 2012. Jen za minulý týden euro vůči dolaru ztratilo 1,2 %.

Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky očekávání trhů nenaplnilo. Zatímco ECB zcela v souladu s očekáváním analytiků ponechala sazby beze změny, detaily ohledně programu nákupu dluhopisů krytých aktivy přinesly zklamání. Prezident ECB pouze upřesnil, že program začne již v polovině října, bude trvat nejméně dva roky, nicméně jakého objemu nákupu aktiv chce ECB přesně dosáhnout, řečeno nebylo. Trh původně spekuloval, že by se mohlo jednat až o 1 bilion EUR, nicméně podle analytiků SG je toto číslo nereálné a ve výsledku se bude jednat spíše o částku kolem 450 mld. EUR. Draghi opět zdůraznil, že ECB je připravena přistoupit k širšímu programu nákupů aktiv, pokud se to ukáže jako nezbytné, žádné další informace však nedoplnil. A právě na tyto informace trhy čekaly.

Zatímco ECB je ve fázi uvolňujících měnových podmínek, Fed již na říjnovém zasedání ukončí program kvantitativního uvolňování a v příštím roce zřejmě přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. Z tohoto pohledu je klíčový vývoj na trhu práce a zářijové statistiky, které byly publikovány v pátek, optimistická očekávání povzbudily. Míra nezaměstnanosti nečekaně klesla na pouhých 5,9 %, což představuje nejlepší výsledek od července 2008. Zároveň ekonomika během, září vytvořila 248 tisíc nových pracovních míst, což výrazně překonalo očekávání trhu. Směrem k lepšímu byl navíc revidován výsledek za předchozí dva měsíce.

I tento týden by měl potvrdit předstih americké ekonomiky před evropským hospodářstvím. Středeční zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC by mělo vyznít spíše optimisticky ve světle toho, že centrální bankéři posunuli trajektorii očekávaného vývoje úrokových sazeb výše. Čtvrteční statistika počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti by měla opět poukázat na oživující trh práce; za minulý týden očekáváme číslo zase hluboko pod 300 tisíc. Naopak z Evropy se stejně jako trh obáváme slabých čísel německých průmyslových objednávek (pondělí) i průmyslové výroby (úterý) za srpen, silná data nečekáme ani za další významné země, jako je Francie, Itálie či Španělko. Ve výsledku se tak obáváme potvrzení scénáře "lowflation", tedy nízké inflace i nízké hospodářské dynamiky.

Od maxima z počátku května již euro proti dolaru ztratilo více než deset procent své hodnoty, přičemž v posledních dvou měsících trend výrazně zrychlil. Z technického pohledu se potenciál pro další dolarové zisky do určité míry vyčerpává. Lze očekávat, že investoři v případě, že nějaké americké číslo zklame nebo naopak nějaký evropský indikátor nezklame, využijí této situace k výběru dolarových zisků, což povede na trhu k částečné korekci. Pokračování trendu posilujícího dolaru by vyžadovalo překonávání již tak optimistických očekávání týkajících se amerických dat nebo naopak ještě horší čísla, než se kterými se počítá v Evropě.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.11.2014Euro proti dolaru testuje více než dvouleté minimum Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.05.2014Euro na více než dvouletém maximu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.03.2014Euro proti dolaru na novém více než dvouletém maximu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.01.2014Euro proti dolaru zahájilo rok 2014 sestupem z více než dvouletého maxima Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.01.2014Euro proti dolaru zakončilo loňský rok v blízkosti více než dvouletého maxima Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688