Zahradní domek již na každé čtvrté české zahradě!

Pryč již doby, kdy jsme zahradní sekačku a další zahradní vybavení na zimu uklízeli do sklepa nebo vedle auta do garáže. Dnes již řada z nás využívá k tomuto účelu zahradní domek a není se čemu divit. Zahradní domek pojme totiž nejen zahradní sekačku, ale dá se do něj „schovat“ i řada dalšího vybavení. Před nepřízní zimního počasí tak lze do zahradního domku uskladnit vedle zahradní techniky, zahradního nábytku a grilu třeba i jízdní kola a další sportovní vybavení, vybavení pro bazény nebo stavební materiál.

Který zahradní domek je nejlepší?
Kde je poptávka, tam je i nabídka. Jednoduché pravidlo, které platí odjakživa. Díky vysoké poptávce majitelů zahrad a nemovitostí je tedy i nabídka zahradních domků, které lze na českém trhu nalézt, hodně rozmanitá. Který zahradní domek ale pořídit zrovna na naši zahradu? Odpověď není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Při výběru zahradního domku bychom rozhodně neměli řešit jen to, jak se nám domek líbí, ale také to, jakou nám nabízí užitnou plochu a jak do konceptu zahrady zapadá. Nabídka prodejců zahradních domků je naštěstí hodně široká a vybírat tak můžeme z řady modelů plechových, dřevěných a plastových zahradních domků.

Oblíbené plechové zahradní domky nabízejí snadnou stavbu a velice atraktivní cenu. V případě příliš levných a nekvalitních asijských domků je však potřeba počítat s poměrně častými problémy s rezavěním bočních stěn domku, proto se před nákupem ujistěte, že právě na prorezavění je poskytována delší než běžná dvouletá záruka. Pokud není, doporučujeme zahradní domek vybírat u jiného prodejce. Dobrým tipem mohou být plechové zahradní domky Lanit Storage, které se pyšní 10 letou zárukou právě na prorezavění. Někteří prodejci navíc nyní tyto domky nabízejí se základnou zdarma, což je benefit, který rozhodně uvítáte.

Pro příznivce ryze přírodního vzhledu zahrady jsou pak ideální dřevěné zahradní domky . Ty díky použitému přírodnímu materiálu skvěle do zahrady zapadají. Navíc se řada z nich dá „ušít“ na míru, můžete si tak vybrat typ dveří, oken atd. Je však potřeba počítat s trošku složitější stavbou samotného domku, vyšší cenou a také s tím, že domek je po postavení třeba opatřit vhodným ochranným nátěrem. Třetí možností mohou být plastové zahradní domky, které nabízejí dlouhou životnost a snadnou stavbu, často však vykoupenou vyšší pořizovací cenou.

Jak velký zahradní domek si mám pořídit?
To záleží pouze na tom, co vše v něm plánuji uskladňovat. Nejmenší nabízené domky (cca 4-5 m2) stačí na uskladnění sekačky, jízdního kola, vertikutátoru a dalšího menšího zahradního vybavení. Nejběžnější domky mají 10-15 m2. Ty pojmou již prakticky vše, co potřebujete před nepřízní počasí uchránit. Výjimkou však nejsou ani domky o rozměrech 25 m2, do kterých už bez problému uskladníte vše, co je potřeba.

Pár tipů pro zahradu na závěr
Víte, že podzim je vedle pořízení zahradního domku také ideální pro stavbu zahradního skleníku? Výhodou pořízení a stavby zahradního skleníku právě v tomto období je fakt, že na jaře již stavbu skleníku neřešíte, můžete se jednoduše soustředit pouze na to, co do skleníku zasadíte a nemusíte čekat na to, až Vám počasí stavbu skleníku umožní. Stavbu zahradního skleníku v podzimních měsících mimochodem doporučuje i většina výrobců těchto skleníků.

Podzim je také ideální pro ty, kteří se rozhodnou vytápět domácnost pomocí krbových kamen. Ta dokáží ušetřit na vytápění až tisíce korun ročně. Nejprodávanější česká krbová kamna Romotop navíc nabízejí možnost výběru z mnoha moderních designů kamen a díky široké nabídce barev keramiky si můžete kamna dokonce vybrat tak, aby dokonale barevně ladila s vytápěnou místností.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada