BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.09.2014 13:12:14

Nejlepší čtvrtletí pro dolar za posledních 6 let (měsíční souhrn na měnovém trhu), analýza EUR/JPY, CAD/JPY a EUR/GBP

Dnes je 30. září, a tedy poslední den ve třetím čtvrtletí, což znamená, že můžeme očekávat někdy i trochu nelogickou volatilitu, o čemž nás přesvědčila dopolední data inflaceeurozóny. Velké fondy totiž budou používat dnešní zavírací ceny pro kalkulaci čtvrtletních výsledků, proto se je mohou snažit přizpůsobit ve svůj prospěch. 

Ačkoliv americký dolar (USD) včera mírně oslabil, je na cestě k dosažení nejlepšího měsíčního výsledku (+ 3 procenta) za více než 1 rok (únor 2013). Za poslední 3 měsíce si americký dolar dokonce připsal až 7 procent zisku vůči koši ostatních měn, což je nejlepší kvartální výsledek od roku 2008, kdy padla investiční banka Lehman Brothers. Právě ve třetím kvartále 2008, po pádu investiční banky, utíkali totiž investoři do amerického dolaru, který pro ně symbolizuje bezpečný přístav. Avšak posilující dolar neponechává zbytek finančního trhu bez následků. Negativní vlivy lze pozorovat na cenách komodit i měn rozvíjejících se zemí. Například brazilský reál ztratil tento měsíc 10 procent ze své hodnoty.  Vůči jenu si USD tento měsíc připsal až 5 procent zisku. Pro Japonsko je dnešní den nejen uzavírkou čtvrtletních, ale i pololetních hospodářských výsledků.

Australský dolar tento měsíc ztratil vůči USD 6,5 procenta, čímž se září pro něj stalo nejztrátovějším měsícem od loňského května. Pro AUD/USD je nyní klíčová hodnota 0,8660, která představuje významnou hladinu podpory. Její překonání otevře měnovému páru další prostor k poklesu. Novozélandský dolar si tento měsíc rovněž odepsal přes 7 procent zisku ze své hodnoty vůči USD, přičemž od svých červencových maxim oslabil vůči USD až o 12 procent. Důvodem výprodeje obou měn je nejen posilující americký dolar, ale i klesající ceny komodit a obavy ohledně zdraví čínské ekonomiky, která střídá vedení tamní centrální banky. Navíc včerejší data prokázala, že novozélandská centrální banka v srpnu aktivně intervenovala vůči své měně. Ceny mléka, hlavního exportního artiklu Nového Zélandu, letos oslabily o 45 procent, zatímco ceny železa, hlavního exportního artiklu Austráli,e jsou nejníže od září 2009. Situaci v Číně rovněž zhoršují protesty v Hongkongu, které by měly v nejbližších dnes kvůli stáním svátkům v Číně zesílit.

Americký dolar neúnavně posiluje díky přetrvávající šňůře pozitivních makroekonomických dat, které k nám téměř každý den přicházejí z makrokalendáře. Včera opět pozitivně překvapily výdaje spotřebitelů, které v srpnu meziměsíčně posílily o 0,5 procenta. Na výbornou makroekonomickou situaci v USA reagují i výnosy ze státních dluhopisů. 2leté stání dluhopisy dosahují 0,6 procentního výnosu, což je nejvyšší hodnota od května 2011. pro srovnání výnosy německých 2letých státních dluhopisů jsou v negativních hodnotách.

Euro se dnes propadlo na nová 2letá minima poté, co byla v 11:00 zveřejněná data inflace. Index CPI v září dosáhl 0,9 procentního růstu, což je sice v souladu s očekáváními trhu, avšak daleko od inflačního cíle ECB. Na druhé straně evropské akciové indexy, si po datech polepšily. Německý index DAX je po datech 0,4 procenta v zisku, francouzský CAC 0,9 procenta v zisku a Španělský IBEX dokonce 1 procento v zisku. Trhy tak podle všeho sázejí na masivnější program QE, jež by mohl být představen ve čtvrtek na konferenci ECB.
 

Británie dnes zveřejnila data posledního měření HDP za 2. kvartál. Ta dosáhla o 0,1 procenta lepšího výsledku, než odhalila předchozí měření. HDP tak ve druhém čtvrtletím mezikvartálně posílilo o 0,9 procenta, na což libra nezareagovala. Pravdou je, že schodek běžného účtu naopak nepříjemně překvapil vyšším než očekávaným deficitem.

Makrokalendář pro dnešní den:

Měnový pár EUR/JPY se po datech inflaceeurozóny obchoduje u důležité hodnoty a kulatého čísla 138,00, kde se rovněž nachází souběh 55denního (černý) a 100denního průměru (červený), přičemž zatím křížení průměrů preferuje pohyb nahoru. Klíčové bude dnešní uzavření trhu. Udrží-li se uzavírací cena nad hodnotou 138,00, budeme preferovat býčí pohyb, v opačném případě, tedy když zavírací cena klesne pod hodnotou 138,00,  je lepší očekávat pokles EUR/JPY.

Měnový pár CAD/JPY se obchoduje u dolní hrany kanálu, kde jej rovněž chrání 100denní průměr (růžově). Předpokládáme, že měnový pár by mohl posílit a otestovat horní hranu kanálu, případně i předchozí maxima. Dnes odpoledne budou důležitá dataKanady (HDP za srpen) v 14:30.

Na měnovém páru EUR/GBP pokračuje býčí divergence s oscilátorem MACD, která se již v minulosti postarala o mírnou korekci klesajícího pohybu. Neporuší-li se divergence, tedy nepropadne-li se MACD hlouběji, než jsou jeho předchozí minima a divergence se zachová, lze na EUR/GBP opět očekávat mírnou korekci. jde však o korekční, a tedy proti-trendový (rizikovější pohyb).
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

20.10.2015Analýza EUR/GBP, CAD/JPY a GBP/CAD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
24.09.2015Analýza EUR/JPY, NZD/JPY a CAD/JPY BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
21.09.2015Analýza EUR/JPY, CAD/JPY a GBP/USD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688