Zvířecí kamarád: když děti chtějí doma zvíře

Mnoho rodičů tuto situaci dobře zná. Dítě chce zvířecího kamaráda a nedá si to vymluvit. Je dobré si v rámci celé rodiny popovídat o možnostech a také o tom, že mít doma zvíře je radost, ale také starost. Děti by se rozhodně měly podílet a o zvíře se starat. Při nízkém věku jen částečně, za pomoci rodičů. Pokud jsou větší, mohou starost o zvíře převzít úplně.

Podle čeho vybíráme zvířecího kamaráda:
• podle zdravotních hledisek – zda je v rodině alergik, astmatik, nebo je jiné omezení
• podle časových možností – zda se o zvíře vždy někdo postará z hlediska jeho potřeb
• podle bytové situace – zda bude v bytě pro zvíře dostatek místa

Z malých zvířat, která jsou nenáročná pro domácí podmínky i v bytě si dítě spolu s vaším doporučením může vybrat svého budoucího kamaráda.

Když si vyberete domácí myši
Myšky jsou hravé a společenské. Pokud pořídíte jen jednu, bude jí smutno. Samičky jsou mezi sebou snášenlivější, proto i vhodnější. Samci mají silnou tendenci spolu často bojovat.

Nejvhodnější příbytek pro myši je pevná klec pro hlodavce s horním krytem a vhodnými rozměry. Pozor zejména na mezery mezi jednotlivými dráty. Mezera musí být co nejužší, již centimetrovou škvírou myška proleze ven. Do klece můžete myškám pořídit řadu pro ně vhodných hraček.V odborné prodejně vám s hračkami a velikostí klece dobře poradí.

Umístění klece je pro myši důležité. Na zemi to příliš vhodné není. Špatně na ně uvidíme, je k nim horší přístup při čištění a i ony budou od okolí dost izolované.

Také myši potřebují ke svému spánku a odpočinku domeček. Nejlepší bude ten plastový, protože je omyvatelný. Myškám pořídíme také nepřekotitelnou, malou, těžkou misku třeba z kameniny a pítko - napaječku na vodu. Obojí je třeba udržovat v čistotě, aby myši neonemocněly. Dále můžete koupit jesličky na zelenou potravu a seno, ale nejsou nutností.

O myši je zapotřebí se starat, dát jim na dno klece správnou podestýlku a hlavně ji často měnit. Doporučuje se nejméně 2x týdně, s častější výměnou budou myši méně cítit. Klec se má dezinfikovat každý týden, vhodnou dezinfekci pořídíte spolu s klecí.

Myši jsou malá a křehká zvířata, proto nebudou vhodná pro úplně malé děti. Dítěti pořiďte myšky až ve školním věku, kdy s nimi již bude rozumně zacházet. Život myší není dlouhý, při správném zacházení se dožívají jen několika let.

Když si vyberete morče
U morčat platí totéž, co u myšek. Nechtějte doma jedináčka, bude se sám trápit. Pokud nechcete mladé, pořiďte si minimálně dvě morčata stejného pohlaví.

Morčata jsou nekonfliktní, společenská a zvědavá zvířata. Vyluzují spoustu zvuků, které se časem naučíte rozeznávat. Dobře slyší a ještě lépe cítí. Cigaretový kouř, nebo agresivní čistící prostředky jim hodně vadí.

Morčata budou potřebovat o dost větší klec, nežli myši. Velikost vybírejte podle počtu morčat. Platí to, co u myší, klec nedávat na zem, ale do výšky stolu.

„Bytovým“ vybavením pro morčata bude domeček na spaní, nejlépe dřevěný a další prolézačky a hračky. Někteří chovatelé domeček nedoporučují. Namísto domečku může mít morče v kleci patro, nebo hamaku.

Do klece patří napáječka a miska na krmení. Ta má být stejně jako u myší těžká, aby ji morče nepřevrhlo. V kleci by pro morčata neměl chybět kámen na obrušování drápků.

Na dno klece se hodí sláma a podestýlka pro hlodavce .

Morčata nesmíme překrmovat, do misky mají dostat jen svojí denní dávku krmení. Dopřejme jim svou pozornost a dostatek pohybu mimo klec. Základní potrava – seno a zelené krmení morčatům neházíme na zem klece, tam by ho znečistila. Pořídíme na ně jesle, do kterých potravu nastrkáme. Pokud mají jesle poklop, morče se na něm naučí sedět.

Hygiena platí podobná, jako u myší. Při použití desinfekce vše ještě důkladně propláchněte vodou.

Morčata jsou přítulná, ráda se chovají a nevyžadují speciální péči. Hodí se i k menším dětem. Morče se dožívá 5, při dobrém zacházení až 10 let.

Když si vyberete králíka
Zakrslý králík, kterého si pořídíme, je milé, tiché a společenské zvíře. Aby u nás byl spokojený, musíme mu každý den dopřát pohyb mimo klec. Pokud ho nebudeme pouštět, nikdy si na nás a naše děti nezvykne. Když získá každý den na pár hodin volnost a také dostatek pozornosti, naučí se různým kouskům. Přiběhnout na zavolání, olíznout vám ruku, panáčkovat, i chodit na jedno místo na záchod. Pozor však na jeho zálibu v kousání věcí!

Pokud  je to možné, králík by měl mít možnost venkovního výběhu. V takovém případě budeme potřebovat přenosku. Tu využijeme i při případné návštěvě zvěrolékaře.

V případě, že s králíkem chodíme ven, můžeme pořídit i obojek a vodítko.

Doma králík potřebuje dostatečně velkou klec. V kleci spací budku, pítko, nepřevrhnutelnou misku na jídlo a jesličky na seno.

Nejlepší podestýlka je seno a piliny. Někteří chovatelé doporučují kočkolit. Seno není vhodné pro králíčky s dlouhou srstí.

Jako každý hlodavec, má králík rád pestrou stravu. Kromě krmných směsí a trávy a sena uvítá vybranou zeleninu a některé ovoce. Zejména mrkev, jablka, kedlubnu, hlávkové zelí i další.

Králíka nikdy nekoupejte, pokud se sám nemůže očistit, jen ho otřete vlhkým hadrem. Váš králík bude 2x ročně línat. Pomozte mu přebytečné chlupy vyčesat měkkým kartáčem. 

Zakrslí králíci jsou společenští, tiší a roztomilí. Hodí se i k menším dětem, jen musíme zabránit tomu, aby je tahaly. Potřebují pozornost i pohyb, jinak jsou apatičtí a bojácní. Nikdy králíka k ničemu nenutíme – ztratili bychom jeho důvěru. Králíčci se dožívají až 10 let a mohou vážit i více než 1,5 kilogramu.

Každé zvíře, které budete chovat doma, je cítit. Hlavně jeho klec, také podle toho, jak často se o zvíře staráme a klec čistíme od vyměšování. Pro někoho je to silnější odér, někomu zapáchá jen málo. Řešení tady je v podobě odstraňovače zápachu.

 Ať do rodiny přibude jakýkoli zvířecí kamarád, měla by to být pro naše děti i nás hlavně zábava. Vybírejme proto takové zvíře, o něhož se postaráme a kterému se podle jeho vlastností můžeme věnovat. Nezapomínejme, že je na nás zcela odkázané a jen díky nám a našim dětem může prožít hezký a šťastný život.
  




 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky