Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  29.09.2014 07:53:00

Euro s blížícím se zasedáním ECB dále padá


Ani v minulém týdnu nebyl trend klesajícího eura vůči dolaru přerušen. I když se euro ještě v první polovině týdne drželo a dokonce mírně korigovalo předchozí zisky, druhá polovina týdne byla ve znamení obnovení trendu padajícího eura. V celotýdenním hodnocení euro proti dolaru odepsalo téměř 1,2 %, když kurz v závěru páteční americké seance atakoval hladinu 1,2680 USD/EUR. Takto slabá byla společná evropská měna naposledy v listopadu 2012.

Vývoj měnového kurzu opět reflektoval zveřejněné ekonomické ukazatele potvrzující rozevřené nůžky mezi evropskou a americkou ekonomikou. Varováním před zasedáním ECB v tomto týdnu byl německý Ifo index, který zaznamenal ve složce očekávání znatelný pokles. Naopak zveřejněná americká data potvrdila více než solidní makroekonomický obrázek. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby po očištění o dopravní prostředky překonaly očekávání. Počet nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti opět nedosáhl hodnoty 300 tisíc a v závěru týdne byl vylepšen výsledek HDP za Q2 14. Podle finálních výsledků dosáhl mezičtvrtletních anualizovaných 4,6 % po původně udávaných 4,2 %. A zdá se, že na této makroekonomické konstelaci se ani v tomto týdnu nic nezmění.

Americké ekonomické indikátory, které budou tento týden zveřejněny, potvrdí silnou růstovou dynamiku americké ekonomiky i v průběhu třetího čtvrtletí. Hned počátek týdne přinese solidní srpnové vzestupy příjmů i výdajů amerických domácností. Během týdne by pak měly pozitivně vyznít i další indikátory: regionální i národní indexy průmyslové aktivity, prodeje automobilů, spotřebitelská důvěra a zejména další statistiky z trhu práce. Mnoho naznačí již středeční ADP report a čtvrteční týdenní počet nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. V pátek se pak dočkáme zářijové statistiky za celý trh práce. Očekáváme silnou tvorbu pracovních míst ve výši 260 tisíc. Míra nezaměstnanosti by měla stagnovat na srpnových 6,1 %.

Z Evropy se hned na úvod týden dozvíme odhad německé zářijové inflace.   V souladu s konsensem očekáváme, že meziroční dynamika spotřebitelských cen dále klesne ze srpnových 0,8 % na 0,7 % y/y. Za celou eurozónu pak inflaci odhadujeme na pouhých 0,3 % y/y.

Nízká současná inflace a slabé předstihové indikátory budou jenom posilovat očekávání holubičího výstupu z jednání ECB. Ta se k projednání měnové politiky sejde ve čtvrtek. Ve světle zklamání z nízkého zájmu evropského bankovního sektoru o likviditu v rámci TLTRO se pro nadcházející jednání zvyšují očekávání, že budou oznámeny detaily odkupu privátních cenných papírů (ABS a kryté dluhopisy) s tím, že by program mohl být zahájen již v říjnu.

Dolar má proti euru šanci své zisky dále rozšířit , a to zejména v první polovině týdne před zveřejněním výsledku jednání ECB.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688