BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  26.09.2014 11:57:14

Americký dolar zažívá nejlepších 11 týdnů za posledních 40 let, Wall Street pod prodejním tlakem; analýza GBP/CHF, GBP/AUD, EUR/GBP

Americký dolar postupuje dále směrem na sever, a to již 11tý týden v řadě, což je výkon, který se mu nepodařilo dosáhnout v průběhu posledních 40 let. Příští měsíc by měl být ukončen program kvantitativního uvolňování a investoři počítají dny, kdy si ještě budou moci užít nízkých úrokových sazebUSA. Fisher, člen bankovní rady americké centrální banky, včera uvedl, že USA mohou zvýšit úrokové sazby již na jaře příštího roku. Ekonomika Spojených států amerických je nyní v silném protikladu k ekonomice Japonska a eurozóny, kde centrální banky uvolňují monetární politiku, aby podpořily slabé hospodářství a oživily zvadlou podnikatelskou důvěru, která je v USA na vysoké úrovni. Právě opačný vývoj potvrdil na starém kontinentu ve středu německý index IFO. Rozdíl mezi výnosy (spread) z amerických a německých státních dluhopisů se stále zvyšují, což je velkým lákadlem a motivem pro nákup právě amerických dolarů. Americké 10leté státní dluhopisy nabízejí o 1,5390 procenta vyšší výnos než německé, u 2letých dluhopisů je tento rozdíl ve výši 0,6151 procenta. USD posiluje i vůči kanadskému dolaru (CAD). Měnový pár USD/CAD se obchoduje u 6měsíčních maxim.

Americký dolar dnes brzy ráno korigoval včerejší mírné ztráty vůči JPY (USD/JPY), když Japonsko potvrdilo svůj záměr pokračovat v penzijní reformě.  Včerejší posílení JPY bylo totiž způsobeno právě spekulacemi o prodloužení doby implementace této reformy. Reforma by měla dovolit největšímu státnímu penzijnímu fondu (GPIF) investovat více zdrojů do rizikovějších aktiv, tedy do domácích i zahraničních akcií. V noci byl zveřejněn index spotřebitelských cen (CPI). Inflace v Japonsku v srpnu meziročně posílila o 3,1 procenta, což je o 0,1 procenta níže, než byla očekávání a o 0,2 procenta méně, než dosáhla předchozí měsíc.

Americký akciový trh včera postihl nejhorší výprodej od 31. července 2014. Pod prodejním tlakem byla společnost Apple, jejíž akcie ve čtvrtek ztratily 3,8 procenta poté, co byly zveřejněny informace, že nový iPhone 6 se při nošení v kalhotách ohýbá a jejich nejnovější operační systém bojuje se závadami. Index Dow Jones včera ztratil 264,26 bodů tedy 1,54 procenta. S&P 500 klesl o 32,31 bodů neboli o 1,62 procenta a technologický Nasdaq oslabil o 1,94 procenta. Oba indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely pod psychologickými hodnotami 17 000 a 2 000 bodů. Akciím rovněž nepomáhá ani silný dolar, který by mohl zhoršit hospodářské výsledky exportních firem ve třetím a čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Proti akciovému trhu hrají i očekávání zvýšení úrokových sazebUSA v příštím roce. Negativní nálada na americkém akciovém trhu byla včera rovněž podpořena zprávami z Ruska. Jeden z poslanců předložil parlamentu návrh, jež by umožňoval konfiskaci zahraničních aktiv na území Ruska a státní kompenzaci těm Rusům, jejichž majetek byl zkonfiskován v zahraničí. Jde o reakci Ruska na krok Itálie, která včera podle agentury Bloomberg, zmrazila majetek Arkade Rotenberga, blízkého přítele Vladimíra Putina, v hodnotě 30 miliónů eur. Aby byl zákon schválen, musí projít třemi čteními v dolní komoře parlamentu, schválením horní komory a podpisem Vladimíra Putina. Negativní nálada se dnes přesouvá i do Evropy, kde je akciový trh rovněž v červených číslech. Německý akciový index DAX se obchoduje pod klíčovou hodnotou 200denního průměru.

Makrokalendář pro dnešní den:


Již včera jsme psali o možném oslabení britské libry. Dnes se pravděpodobnost této varianty zvyšuje při pohledu na další měnové páry s britskou librou.

GBP/CHF včera uzavřel svíčkou „doji“, která znamená nerozhodnost trhu a rovněž naznačuje nedostatek sil pro pokračování v pohybu směrem nahoru. Prodej GBP/AUD je proti trendovým, a tedy více rizikovým obchodem. Nicméně divergence na 4hdinovém grafu, by se mohla postarat o korekci k červené případně až zelené trendové linii.  

Podobný vývoj jako na GBP/CHF lze pozorovat i na GBP/AUD. NA 4hodinovém grafu lze opět vidět medvědí divergenci, která by mohla způsobit korekci k dolní hraně kanálu. Opět jde o proti trendový pohyb, tedy rizikovější pohyb. Tato úvaha by byla porušena, kdyby oscilátor MACD dosáhl předchozích vrcholů.

Zajímavě včera uzavřel na denním grafu i měnový pár EUR/GBP, a to býčí svíčkovou formací „binbar“, která opět mluví proti libře. Na 4hodinovém grafu je rovněž vidět býčí divergence s oscilátorem MACD. Měnový pár by tak mohl opět otestovat předchozí silnou hladinu supportu (nyní rezistence) poblíž úrovně 0,7880. I v tomto případě jde oproti trendový obchod.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688