BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  25.09.2014 13:42:14

EUR/USD na 22měsíčních minimech, NZD po slovech guvernéra oslabuje; analýza USD/JPY, GBP/USD, NZD/USD

Euro je dnes kvůli slovům Maria Draghiho, šéfa Evropské centrální banky (ECB), opět pod prodejním tlakem. Již včera vůči USD prolomilo kulatou hodnotu 1,28, čímž aktivovalo hodně stop - lossů. V rozhovoru pro litevský deník Verslo Zinios Mario Draghi uvedl, že banka je připravená v rámci svého mandátu v případě rizika prodloužené doby nízké inflace použít dodatečné nekonvenční nástroje monetární politiky, jejichž objem nebo složení může být modifikován v závislosti na vývoji ekonomické situace eurozóny. Draghi tak mezi investory znovu oživil očekávání ohledně dalších kroků směrem k uvolnění monetární politiky. Tento komentář navázal na včerejší výrok, v němž prezident ECB uvedl, že banka ponechá monetární politiku uvolněnou, dokud míra inflace nedosáhne opět na 2 procenta. Mario Draghi také pravil, že ECB neočekává deflaci japonského typu, avšak v druhé polovině letošního roku očekává jenom mírný hospodářský růst. EUR/USD se dnes propadlo pod minimaroku 2013 a na chvíli se dokonce podívalo pod hodnotu 1,2700, která byla naposledy viděna v listopadu 2012. Slabší euro opět pomohlo americkému dolaru podívat se výše. Americký dolar (FUS) se obchoduje vůči koši měn nad hodnotou 85,00, což je nejvýše od července 2010.

Odlišný vývoj mezi eurozónou a USA lze pozorovat nejen v oblasti monetární politiky, ale i hospodářské výkonnosti. Na slabší ekonomickou aktivitu ve společné měnové unii tento týden upozornily nejen nižší hodnoty indexů nákupních manažerů (PMI), ale i index německé podnikatelské nálady IFO, který v září dosáhl nejnižší hodnoty za rok a půl.

Pod prodejním tlakem je od brzkého rána i novozélandský dolar (NZD). Guvernér tamní centrální banky (RBNZ) Wheeler totiž opět využil příležitost a slovně intervenoval vůči domácí měně. Zdůraznil, že aktuální hodnota měnového kurzu je neudržitelná a na neoprávněných hodnotách, jež navíc nereflektují propad cen komodit, zejména hlavní exportní komodity mléka, jehož cena se letos propadla o 45 procent. Měnový kurz NZD se jeví Wheelerovi vysoký i poté, co vůči USD od  červencových maxim (0,8839) propadl o 9 procent. NZD/USD se ve 3 hodiny ráno propadl pod kulaté číslo 0,8000, čímž se obchoduje nejníže od loňského září. Na trhu se rovněž objevují spekulace, že RBNZ v srpnu aktivně prodávala NZD na trhu, aby jej oslabila, a může tak konat i v budoucnu. Tuto spekulaci potvrdí až aktuální výsledky měnových rezerv centrální banky.

V noci měl projev i guvernér australské centrální banky Glenn Stevens, který na rozdíl od svého novozélandského kolegy nevyužil příležitost projevu na ekonomickém fóru slovně intervenovat vůči australskému dolaru (AUD). Nicméně AUD nedokáže odolat nočnímu prodejnímu tlaku u protinožců a oslabuje spolu s NZD. AUD/USD tento měsíc již ztratil 5 procent ze své hodnoty.

Zpravodajské portály v noci rovněž uvedly, že čínský prezident Xi Jinping zvažuje výměnu guvernéra centrální banky, což zvyšuje očekávání ohledně uvolněnější monetární politice a dalších měnových stimulů.

Měnovému páru USD/JPY podle všeho stále nedocházejí síly a díky silnému dolaru míří výš a výš. Býčí denní svíce „pinbarového typu“ předchozích 2 dnů naznačují, že měnový pár ještě není unaven a může dosáhnout až k nejbližšímu cíli na úrovni 110,50, což jsou maxima dosažena 10. 8. 2008. Jakákoliv intradenní korekce by se proto jevila jako vhodní příležitostí pro vstup do dlouhé pozice.

Britská libra (GBP/USD) získala po skotském referendu novou sílu, čímž zkorigovala svůj 2 měsíční výprodej (1,718 – 1,605) až k Fibonacciho hladině 38,20. Nicméně z pohledu technické analýzy se jeví, že libře vůči silnému americkému dolaru dochází dech a mohla by opět oslabit.  

NZD/USD se dnes po slovech guvernéra centrální banky Wheelera propadl pod únorová minima i kulaté číslo 0,8000. Tato silná hladina supportu se měnovému páru nyní stává rezistencí. Ideální je počkat si na korekci nočního výprodeje u kulatého čísla 0,80 a tam hledat prodejní signály. Jednotlivé cíle pro NZD představují Fibonacciho úrovně (0,7883; 0,7856; 0,7750). Prodejní pozice ztrácejí smysl v případě, že by se NZD/USD vrátil nad silnou rezistenci 0,8060.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688