Seriál o konopí: Stavíte? Nezapomínejte na konopí (díl. 3)

Carun Pharmacy, 22.9.2014

Konopí lze využít ve stavebnictví mnoha způsoby. Dnes se z něj často vyrábí konopná izolace. Právě o ní bude pojednávat další díl našeho seriálu.

Přírodní materiál získaný z konopí má mnoho neocenitelných vlastností: zajišťuje výtečné mikroklima s přirozenou ochrannou proti plísním, hnilobám i škůdcům. Navíc v interiéru vytváří zdravé prostředí. Kromě toho má konopí skutečně výborné tepelně izolační vlastnosti. V zimě teplo neuniká a v létě je naopak příjemný chlad. Konopí zajistí takzvaný fázový posun vnikání tepla do objektu, čili hromadí teplo a pustí jej, až je zima. 

Pokud srovnáme tepelně izolační a akustické vlastnosti s běžnými izolacemi, dostaneme se zhruba na stejnou úroveň. Navrch získává konopí ve srovnání s odolností proti nepříjemné vlhkosti a schopnosti odvádět vodu. Tam, kde jiné materiály podléhají rozkladu a dochází k velkému snížení izolačních schopností, konopí bravurně odolává. 

 

A jak s konopím pracovat?

Určitě vítaná zpráva je, že můžete zapomenout na ochranné rukavice či respirátory. Ty při používání konopné izolace při stavebních pracích nepotřebujete. Pracovní postupy jsou pak totožné, jako u jiných běžných izolací. 
Konopí má oproti většině materiálů vysokou tepelně akumulační schopnost podobně jako dřevo. Tím je míněna schopnost přijímat, zadržovat a postupně vydávat teplo a naopak.  V praxi to znamená, že pokud dojde ke zvýšení teploty uvnitř domu, materiály zde přijímají teplo. Toto platí i naopak, při poklesu teploty teplo vydávají. Tím způsobují určitou setrvačnost neboli zpoždění nárůstu či poklesu teplot při změnách, vyvolaných zvenčí. Vlastnost je to příznivá, nemyslíte?

Kde se všude používá?

S oblibou se přírodní izolace používá v novostavbách, ale i starších domech.  Konopná izolace je vhodná pro podkroví, strop, podlahy a vnitřní i vnější stěny. Používá se hlavně tam, kde je nutná prostupnost vodních par. Páry nikde nekondenzují a nehrozí nebezpeční narušení stavby či tvorba plísně. V obchodech je možné zakoupit izolaci v tloušťce od 4 cm do 20 cm. Pokud potřebujeme tloušťku větší, je možné ji položit do více vrstev.

 

Jak se vyrábí konopná izolace

Měkké rohože z konopí o objemové hmotnosti 30 - 40 kg/m3 se vyrábí z vyčištěného konopného vlákna smícháním s pojivem. To tvoří buď bikomponentní vlákno na základě polyesteru nebo kukuřičný škrob. Zapotřebí je ho ve směsi asi 10 procent. Proti hoření je konopná izolace ošetřena takzvaným retardérem. Nejčastěji se jedná o jedlou sodu. Směs se poté tvaruje do nekonečného pásu a zapéká dohromady při zhruba 150 stupních Celsia. Na konci výrobního procesu se řeže na standardní rozměry. Konopné rohože se vkládají do vnitřní konstrukce sendvičového typu stejně jako většina jiných měkkých izolací. 

 

Omítatelné fasádní konopné panely

Ojedinělým produktem k dostání jsou omítatelné fasádní konopné panely o hmotnosti kolem 100 kg/m3. Jejich výroba je podobná, jako u měkkých rohoží, jen je potřeba více pojiva (asi 15 procent), a přidává se významný podíl konopného pazdeří pro větší tuhost (kolem 40 procent). Takovýto panel je dostatečně pevný, aby se dal na venkovní fasádě zapracovat stejně jako fasádní polystyren: připevnit fasádním lepidlem či hmoždinkami ke stěně a omítnout souvrstvím tenkovrstvých fasádních omítek vyztužených perlinkou. Nesmíme zapomenout na to, aby byly použity difúzně otevřené materiály pro zachování paro-propustnosti celé skladby a plného využití vynikajících vlastností konopí

 

A myslíte, že z konopí nelze dělat třeba i beton? Mýlíte se, ale o tom zas příště.

Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba