Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.09.2014 08:41:00

Fed dal zelenou podzimní akciové rally

Americké akciové trhy zažily v týdnu několik nových maxim. Velkou podporou bylo zachování opatrného výhledu Fedu ohledně zvyšování úrokových sazeb.

S&P 500

V první polovině týdne index klesl na nové lokální dno a většina indikátorů naznačovala další pokles cen akcií, například index volatility VIX uzavřel nad 14 body. Po zasedání FOMC ale přišlo uklidnění, sazby se budou zvedat zřejmě později, než spekulovala část trhu.

Index S&P 500 za celý týden přidal 1,26 % a ve čtvrtek i v pátek uzavřel nad 2 010 body, tedy nad předchozím historickým maximem. Bude tento býčí signál fungovat lépe, než fungovaly předchozí několikadenní poklesy jako signál medvědí? Další závěry nad předchozími maximy by každopádně potvrzovaly optimistický výhled. Pátek přinesl díky vypršení opcí na futures, indexy a akcie (quadruple witching) a vstupu Alibaby na trh vysoce nadprůměrný objem obchodů.

Hladiny podpory jsou teoreticky na psychologické hladině 2 000 bodů, dále pak na zářijových minimech v pásmu 1 970 až 1 980 bodů. Směrem nahoru je prostor otevřený, odpor by mohl vzniknout okolo 2 020 bodů, které zhruba ohraničují shora zužující se rostoucí trendový kanál.

S&P 500 - technická analýza
S&P 500 - technická analýza

Put/call poměry na trhu s opcemi se posunuly do pásma, které naznačuje pro akcie negativní výhled. U váženého ratia je to méně jednoznačné než u standardního. Šíře trhu (poměr počtu posilujících titulů vůči počtu oslabujících titulů) ale ukazuje, že se na růstu podílí stále více akcií, což je nákupní signál.

S&P 500 - 21denní vážené put/call ratio
S&P 500 - 21denní vážené put/call ratio

VIX

Index volatility VIX se po "výletu" nad 14 bodů, z krátkodobého hlediska medvědího teritoria, vrátil do oblasti okolo 12 bodů. To podporuje neutrální až optimistický výhled pro akcie.

VIX - technická analýza
VIX - technická analýza

Závěr

Prolomení předchozích maxim v závěru týdne a dvě závěrečné ceny nad nimi by znamenaly jasný býčí signál, nebýt nepříznivých poměrů put a call opcí. Pokud by se index S&P 500 odrazil níže, platil by neutrální výhled až do případného prolomení ceny pod 1 980 bodů.

Fed se nechystá rychle zvyšovat sazby, což akciové optimisty uklidnilo. Banka je nyní pro trh relativně čitelná - kvantitativní uvolňování má skončit po říjnovém zasedání FOMC, sazby mají zůstat na minimu delší dobu po závěr programu odkupů -, oživení hospodářství, především trhu práce a inflace, stále sleduje s velkou opatrností. Mírně horší zprávy z ekonomiky tak mohou dát vzpomenout na takřka univerzální pravidlo posledních let, podle kterého jsou špatné zprávy dobré pro akcie. V týdnu bude oznámena revize vývoje amerického HDP ve druhém kvartálu, čísla o inflaci z posledního týdne byla pro trh spíše příznivá.

Takhle vypadá býčí výhled na první korekci cen akcií Takhle vypadá býčí výhled na první korekci cen akcií

Švýcarská banka Credit Suisse se zapojila do soutěže v předpovídání korekce na akciovém trhu. Pojala to ale trochu jinak než ostatní.

      Proč Tesla staví v poušti továrnu na baterie Proč Tesla staví v poušti továrnu na baterie

Připravovaná "gigatovárna" americké automobilky Tesla Motors má během pár let trh s elektromobily doslova zaplavit miliony lithium-iontových baterií. Otázkou nicméně zůstává, proč je pro spoluzakladatele a šéfa společnosti Elona Muska vybudování "gigatovárny" v nevadské poušti tak důležité, když podíl hybridů a elektromobilů na automobilovém trhu stagnuje.

Proč sazby v USA nikdy nevzrostou 

 

 

Proč sazby v USA nikdy nevzrostou

Z růstu úrokových sazeb v USA nemají strach jen lidé, kteří mají hypotéku, či investoři. Velký problém by měla i americká vláda.

  

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688