Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  18.09.2014 08:10:00

Výstupy Fedu nepřekvapily svým mírně jestřábím tónem (18.9.2014)


Kurz hlavního měnového páru se po včerejším zasedání amerického Fedu posunul na své minimum od loňského července, když se dostal na 1,288 USD/EUR. Projevuje se tak rozdíl předpokládaných měnových politik. Zatímco americký Fed plánuje pomalou a postupnou normalizaci s posunem úrokových měr směrem k neutrálním hodnotám, Evropská centrální banka provádí nestandardní měnověpolitické kroky a zvyšování úrokových sazeb se zdá v nedohlednu. 
 
Včera zakončené dvoudenní zasedání Fedu svými výstupy nepřekvapilo. Nezměnila se ani rétorika, když guvernérka Janet Yellen zopakovala, že sazby zůstanou na technické nule po značnou dobu ("considerable time") a zdůraznila významnou slabost ("significant slack") na trhu práce. Podle očekávání se snížil objem odkupovaných aktiv na 15 mld. USD a na příštím zasedání na konci října by tento program měl být úplně ukončen. Nepřekvapil ani medián výhledu úrokových sazeb, který naznačuje mírně rychlejší normalizaci monetární politiky. Na konci příštího roku medián výhledu sazeb ukazuje na 1,375 % v porovnání s červnovými 1,125 % a prognóza pro konec roku 2016 se posunula z 2,50 % na 2,875 %. Nově byl zveřejněn výhled na rok 2017, na jehož konci by se klíčová úroková sazba měla pohybovat na 3,75 %. Guvernérka také zlehčovala rozdíl mezi tržním výhledem na sazby a výhledem Fedu. Americká centrální banka se také vyjádřila k tomu, jak chce ukončit svou monetární expanzi. Konec reinvestic nakoupených cenných papírů by měl přijít krátce po zahájení cyklu zvyšování sazeb a bude se při něm přihlížet na aktuální stav ekonomiky. Nakonec Fed oznámil, že bude posouvat svůj cíl na jednodenní sazby regulací volné likvidity bank uložených u centrální banky.

  Událostí, která dnes zastíní všechny ostatní, je skotské referendum o vystoupení z unie s Velkou Británií. Rozruch přinesl průzkum z minulého týdne, který poprvé ukázal na převahu příznivců odtržení. Přesto, že tento průzkum zůstal osamocen, zvýšil na trzích nervozitu. Ostatní průzkumy sice ukazují na odmítnutí samostatnosti, jejich výsledky jsou však velmi těsné. Odtržení Skotska by novému státu i Velké Británii přineslo řadu těžkostí. Není zřejmé, jak by se Skotsko postavilo ke své části vládního dluhu, protože jeho nepřiznání by jistě přineslo negativní rating a jeho přiznání těžkosti se splácením. Také není jasné, jak by to případně bylo se setrváním Skotska v EU a NATO. Jedna z nejdůležitějších otázek je, jestli by Spojené království umožnilo Skotsku být s ním v měnové unii a využívat tak Bank of England jako věřitele poslední instance a využívat její likviditní podpory. Navíc se zdá, že i rozpočet nového státu by vykazoval poměrně vysoký deficit, který by se mimo měnovou unii špatně financoval. Výsledky referenda budou známi zítra v brzkých ranních hodinách.

ECB dnes zahájí program dlouhodobých cílovaných repo půjček. Ekonomové SG se domnívají, že banky budou v tomto programu čerpat likviditu v objemu 500-550 mld. EUR, přičemž v tomto prvním týdnu by si měly půjčit 100-120 mld. EUR. Čeká se také na projev francouzského prezidenta Hollanda, ve kterém by měl zopakovat hlavní body svého reformního programu a ospravedlnit vyšší deficit veřejných rozpočtů výjimečnými okolnostmi. 



Z dalších dat se dočkáme údajů o nových a plánovaných rezidenčních nemovitostech v USA. Vzhledem k předešlým statistikám ze stavebnictví se dá očekávat, že nových domů v srpnu ubylo o 2,6 %. Vzhledem k červencovému nárůstu o 15,7 % se však jedná pouze o mírnou korekci. Také nás čeká tradiční čtvrteční statistika nových žádostí v nezaměstnanosti vyplněných minulý týden. Ty by měly dosáhnout 290 tis., což by představovalo mezitýdenní pokles 25 tis. Index průmyslové aktivity Filadelfského Fedu by měl dosáhnout nového maxima od března 2011, když podle ekonomů SG vyskočí na 29 %.   


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688