BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  17.09.2014 12:53:11

Microsoft opět zvyšuje dividendu, kde je oproti zvyklostem dividendový výnos?

 

Softwarový gigant Microsoft (MSFT) v úvodu týdne překvapil, když oznámil, že za švédskou společnost Mojang zaplatí dokonce 2,5 mld. USD (přes 53 mld. ).  O tvůrce populární hry Minecraft se 40 zaměstnanci měl dle dřívějších zpráv usilovat za zhruba 2 mld. USD.;

 

Hospodářské výsledky za svůj fiskální 1Q Microsoft zveřejní až někdy ke konci října, nyní však již přišel s oznámením o dalším zvýšení kvartální dividendy. Naposledy dividendu Microsoft zvyšoval před rokem, resp. loni v červnu oznámil 20 % nárůst z 0,23 USD na 0,28 USD/akcii. Nyní přichází s mírnějším cca 10 % navýšením na 0,31 USD. Rozhodné datum pro nárok bylo stanoveno na 20. listopadu, resp. tzv. ex-date tedy na úterý 18.11. Výplatu požitku společnost provede akcionářům 11. prosince. Přehled dividend v posledních letech k dispozici zde.

 

Dividendový výnos

 

Na roční bázi by tedy měl Microsoft vyplácet 1,24 USD/akcii. Vzhledem ke včerejší závěrečné ceně 46,76 USD lze dividendový výnos stanovit na 2,65 %. Akcie Microsoft již letos v létě porazily předchozí maxima, resp. začaly se obchodovat za nejvyšší hodnoty od technologické bubliny v roce 2000. Právě v minulém týdnu pak zaznamenaly nová „maxima“, když se dostaly až na 47,02 USD. Růst ceny má tak za následek, i přes současné zvýšení dividendy, vlastně pokles dividendového výnosu. Při pohledu na vývoj tohoto ukazatele za posledních několik let však můžeme vidět stále relativně vyšší výnosy. Pouze na přelomu roku 2012/13 dividendový výnos přesahoval dokonce 3 %. Tehdy však kurz vyklesal až k úrovním 26,50 USD.

 

Ukazatel P/E

 

Při pohledu na další základní ukazatel P/E již však vývoj ukazuje na 4letá maxima. Díky centrálním bankám přemíra finančních prostředků na trzích hledajících za dob nízkých úrokových sazeb lepší zhodnocení, ukazuje na pokračující trend hladu především po velkých stabilních společnostech. Ukazatel P/E tak u Microsoftu vystoupal již na 17,5, tj. na úrovně, které byly dvakrát vrcholem v roce 2010. V tomto ohledu tedy indikátor hlásá opatrnost. Nutno podotknout, že titul má za sebou i vyšší hodnoty P/E, resp. v roce 2007 až u úrovně 25.

 

Vývoj dividendového výnosu i vývoj ukazatele P/E v posledních letech k dispozici zde.

 

Naposledy v listopadu jsme se v článku „Gates prodal další akcie Microsoftu, půjde titul opět nahoru?“ zamýšleli nad vývojem titulu. Od té doby zakladatel B.Gates svůj podíl dále snížil a přestal být i největším akcionářem firmy (podrobnosti také zde). Naposledy svých obvyklých 20 mil. akcií Gates prodával na konci července. Z výkonného vedení tzv. insider obchod uskutečnila prodejem akcií vice prezidentka L.Brummela či především provozní šéf K.Turner, který v úvodu září prodal přes 166 tis. akcií Microsoftu za 7,5 mil. USD.

 

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688