Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  17.09.2014 11:36:23

Lednové důchody budou v průměru o 200 Kč vyšší

Od začátku ledna roku 2015 začne platit opatření, které zlepší finanční situaci seniorů. Výše důchodů zmrazená v minulosti se bude opět každoročně navyšovat o třetinu růstu reálných mezd a sto procent nárůstu spotřebitelských cen. V příštím roce dostanou penzisté v průměru o 200 korun více.

 

„Důstojný důchod je jedním ze základních pilířů každého vyspělého státu. A proto jsem velice ráda, že se podařilo prosadit jednu z hlavních priorit našeho resortu a že na nutnosti zlepšit život seniorů byla shoda napříč celým politickým spektrem,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Stanovené zvýšení důchodů od ledna 2015 se u vyplácených důchodů projeví zvýšením průměrného starobního důchodu o 200 korun měsíčně z 11 076 na 11 276 , (celkové zvýšení o 1,8 %).

Základní výměry všech důchodů se zvýší o 60 na 2 400 . Zvýšení je určeno nárůstem průměrné mzdy za první pololetí 2014 (podle údajů ČSÚ činí 2,73 %). Procentní výměr důchodů se zvýší o 1,6 % a je určeno dopočtem do celkového navýšení důchodů. Toto celkové navýšení se odvozuje z údajů o výši průměrné mzdy za rok 2013 (podle údajů ČSÚ činí – 0,4 %) a z údajů o nárůstu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců (podle údajů ČSÚ činí 0,6 %). Takto určené navýšení podle statistických indexů by činilo jen 0,6 procenta.

Téměř polovině seniorů (45 procentům) se tak podle odhadů zvýší důchod v rozmezí 151 – 200 , třetině seniorů (31 procentům lidí) by se měl důchod zvýšit v rozmezí 201 – 250 korun. Náklady na zvýšení důchodů v roce 2015 budou činit cca 7 miliard .

V důvodové zprávě k novele zákona bylo uvedeno zvýšení o 205 , tento odhad ale vycházel z nižšího odhadovaného růstu mezd za první pololetí 2014 (prognóza 2,5 %) a tím i základní výměry důchodu (50 ). Jiný poměr základní a procentní výměry má za důsledek, že skutečná valorizace u průměrného starobního důchodu je o několik korun nižší, konkrétně přesně o 200 .

Petr Habáň
tiskový mluvčí MPSV ČR








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688