Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  16.09.2014 17:16:27

Podřadné dluhopisy v hledáčku velkých investorů

Velcí investoři nakupují podřadné dluhopisy a snaží se využívat současné nižší ceny, které způsobily odliv drobných investorů. Mnoho portfolio manažerů tvrdí, že zatím zůstávají při chuti s nákupem těchto rizikových bondů.

A to navzdory obavám, že trh je již přehřátý a geopolitické napětí by mohlo způsobit odliv kapitálu do bezpečnějších aktiv. Jejich přístup je tedy v přímém rozporu s drobnými investory, kteří podle údajů společnosti Thomson Reuters stáhli z těchto nástrojů 13 miliard dolarů během posledních týdnů. Podle některých analytiků stojí za tímto stavem situace na Ukrajině, v Iráku a Izraeli, která zvýšila obavy, že několikaletý růst cen podřadných dluhopisů může být u konce. Podle manažerů velkých investičních fondů však trh zůstává stále zdravý a dluhopisy jsou pro ně nyní levnější a tudíž vhodné k nákupu

. I přesto, že nejsou k dispozici žádná tvrdá data o daném stavu, pokles požadovaných výnosností jasně naznačuje, že za nákupy rizikových dluhopisů stojí velcí investoři. Jejich přesvědčení je pozoruhodné také z hlediska jejich rizikové pozice. V současnosti už mají velkou expozici v dluhopisech, jež byly vydány společnostmi s úvěrovým ratingem pod úrovní investičního stupně.

Podle indexu investiční banky Barclays, který je zaměřený na korporátní vysoce úročené dluhopisy, od konce roku 2008 dosáhla návratnost těchto dluhopisů v průměru 150 procent se započtením kapitálových výnosů i úroků. Pro porovnání návratnost akciového indexu Dow Jones Industrial Average byla v průběhu stejného období 127 procent včetně cenových pohybů a dividend.

Požadovaná výnosnost indexu banky Bank of America Merrill Lynch zaměřeného na rizikové americké dluhopisy, činila na začátku srpna 3,68 procenta a 26. srpna dosahovala již 5,75 procenta. Poptávka po nových emisích rizikových bondů je obrovská. Například nabídka dluhopisů v objemu 250 miliónů dolarů společnosti Gulfport Energy Corp. byla zvýšená na 300 miliónů s požadovanou výnosností 6,11 procenta. Nabídka v objemu 500 miliónů dolarů společnosti XPO Logistics byla mezi investory umístěna s výnosností 7,88 procenta. V obou případech klesla požadovaná výnosnost pod předem stanovené rozpětí.

Najdou se však i investoři, kteří tvrdí, že cenová rallye těchto dluhopisů je u konce. Někteří manažeři hedgeových fondů sází proti tomuto typu dluhopisů. To ukazuje například údaj o short obchodech na burzovně obchodovaný fond iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond. Objem krátkých prodejů (spekulací na pokles ceny fondu) dosáhl podle jeho poskytovatele společnosti BlackRock Inc. 21 procent z celkového počtu akcií fondu.

  

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky     

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688