Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  16.09.2014 17:12:02

Hypotéka od Hypoteční banky s pracovní smlouvou na dobu určitou – za jakých podmínek ji získáte?

Dnes Vám řeknu, jaké podmínky klade Hypoteční banka na pracovní smlouvy žadatelů, kteří mají zaměstnání s platností na dobu určitou. Dobrou zprávou určitě bude, že Hypoteční banka vychází vstříc těm lidem, kteří mají dlouhodobě stabilní příjem, bez ohledu na samotnou dobu trvání pracovní smlouvy…

Pokud máte pracovní smlouvu na dobu určitou a jste jediným žadatelem o hypotéku, musí platnost Vaší pracovní smlouvy u současného zaměstnavatele činit více jak 1 rok. Tuto podmínku nemusíte splňovat v případě, že Vám byla pracovní smlouva u současného zaměstnavatele minimálně 1. prodloužena. Do konce platnosti pracovní smlouvy pak musí, v době podání žádosti o hypotéku, zbývat alespoň 3 měsíce. V opačném případě po Vás bude banka vyžadovat prokázání prodloužení stávajícího zaměstnaneckého poměru.

Praktický příklad

Pan Hovorka pracuje od roku 2013 jako skladník s pracovní smlouvou na dobu určitou. V říjnu roku 2014 by chtěl pan Hovorka požádat o hypotéku s tím, že doba platnosti jeho pracovní smlouvy, kterou mu zaměstnavatel pravidelně prodlužuje, je 10 měsíců.

1. 6. 2013 Nástup pana Hovorky do zaměstnání

1. 3. 2014 První prodloužení pracovní smlouvy pana Hovorky s platností do 30. 11. 2014

15. 10. 2014 Datum, ke kterému chce pan Hovorka podat žádost o hypotéku

Pan Hovorka má již u svého zaměstnavatele minimálně 1. prodlouženou pracovní smlouvu, nemusí tedy splňovat podmínku trvání pracovní smlouvy po dobu více jak 12 měsíců.

Co pan Hovorka nesplňuje je podmínka, aby do konce platnosti pracovní smlouvy zbývaly 3 a více měsíců. Z tohoto důvodu musí pan Hovorka požádat svého zaměstnavatele, aby mu vystavil potvrzení o prodloužení jeho pracovní smlouvy či jej ideálně rovnou požádal o prodloužení pracovní smlouvy.

Pokud se tak stane, resp. panu Hovorkovi bude prodloužena pracovní smlouva na dobu určitou, Hypoteční banka mu úvěr poskytne.

V případě, že o hypotéku žádáte s další osobou, která má pracovní smlouvu na dobu určitou, pak opět platí, že se musí buď jednat o pracovní smlouvu uzavřenou na dobu více jak 12 měsíců, nebo o pracovní smlouvu s platností kratší jak 12 měsíců, ovšem minimálně 1. obnovenou s tím, že do konce trvání smlouvy zbývají 3 a více měsíců (jinak je opět nutné prokázat prodloužení této pracovní smlouvy).

Toto platí pro jednoho z žadatelů, ten druhý z Vás pak může mít i pracovní smlouvu s dobou trvání kratší jak 12 měsíců, která ještě nebyla prodloužena.

Praktický příklad

Pan Hovorka a paní Hovorková oba pracují ve zpracovatelském průmyslu s pracovními smlouvami na dobu určitou. Pan Hovorka v této firmě pracuje delší dobu a má již 1. prodlouženou pracovní smlouvu s dobou trvání 10 měsíců. Paní Hovorková naproti tomu pracuje v této firmě krátce a má tak 1. smlouvu na dobu určitou s dobou trvání 10 měsíců. Oběma pak do konce platnosti jejich pracovních smluv zbývá 6 měsíců.

Nyní Hovorkovi žádají o hypotéku s tím, že pan Hovorka splňuje podmínku minimálně 1. obnovené pracovní smlouvy s platností kratší jak 12 měsíců. Paní Hovorková tuto podmínku nesplňuje, její příjem však může být i tak započítán (právě díky tomu, že pan Hovorka již má pracovní smlouvu min. 1. obnovenou).

Ve stejné době jako Hovorkovi žádají o hypotéku i Novákovi, kdy mají oba manželé pracovní smlouvu s dobou trvání 10 měsíců, která ještě nebyla prodloužena. Hypoteční banka v tomto případě hypotéku Novákovým neposkytne, jelikož ani jeden z nich nemá pracovní smlouvu, která by byla buď s platností více jak 12 měsíců či minimálně 1. obnovena.

Parametry hypotéky jsou stejné, bez ohledu na typ pracovní smlouvy

I jako žadatel s pracovní smlouvou na dobu určitou můžete, pokud to dovoluje výše Vašich příjmů získat 100% hypotéku se splatností až na 30 let, případně 70% hypotéku se splatností 40 let. V tomto Hypoteční banka nerozlišuje, jaký typ pracovní smlouvy máte. Stejná zůstává i úroková sazba a poplatky spojené s hypotékou. Jediné rozdíly banka dělá skutečně pouze v době prokazování výše příjmů.

Svůj úmysl konzultujte s odborníkem

Toho, že kvůli pracovní smlouvě na dobu určitou nezískáte hypotéku, se u Hypoteční banky nemusíte bát. Ano, i u této banky je třeba splnit několik podmínek, jak jste se však sami přesvědčili výše, nejedná se o nic dramatického a Hypoteční banka poskytuje svoji hypotéku de facto všem žadatelům, kteří mají dlouhodobě udržitelný příjem u stejného zaměstnavatele (tak by se dala chápat pravidla banky). Ano, sítem neprojdou ti, kteří často střídají zaměstnání a vždy pracují na pracovní smlouvu na dobu určitou. Je však otázkou, jestli by tito lidé měli (ve vlastním zájmu) o hypotéku vůbec žádat. V případě, že člověk nemá stabilní příjem a alespoň nějakou „jistotu“ zaměstnání, měl by s podáním žádosti o hypotéku počkat, v opačném případě na něj mohou čekat vážné problémy spojené se splácením hypotéky v případě ztráty zaměstnání či poklesu příjmu.

Svůj záměr čerpat hypotéku v případě, že máte pracovní smlouvu na dobu určitou (bez ohledu na její dobu), konzultujte s nezávislým odborníkem, který vám zjistí, jaké jsou Vaše možnosti získání hypotéky u Hypoteční banky a jaké jsou Vaše možnosti zabezpečení příjmů a předejití problémů se splácením hypotéky.

 

Čtěte další články o financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/financovani-bydleni/clanky     

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.05.2022Hypotéka s vysokými dluhy – je možné ji získat? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
29.10.2021Hypotéka a pracovní smlouva na dobu určitou Petr Rozkošný (Meteobox.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688