STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  16.09.2014 13:07:09

Světoví analytici a jejich mýty

Jak se zrodily mýty o Nouriel Roubini, Jim Rogersovi či Marc Faber a další? Tito lidé se stali slavnými zejména tím, že předpověděli krach akciových trhů a obrovsky dle nich na tom vydělali. Pojďme si připomenout, kdo jsou oni analytici a finančníci. 

Nouriel Roubini, předpovídal příchod finanční krize mnohem dříve než kdokoliv jiný, čímž si později vysloužil bezmála status ekonomické celebrity a proroka.

Jim Rogers je investor, který dokázal ve svých dobách vydělávat investicemi obrovské peníze. Zejména mu vyšla sázka na komodity v 70 letech. Jeho investiční majetek rozšířil o neuvěřitelných 4200 % za 10 let.  Také je známý tím, že ve svých 38 letech odešel do důchodu. Od roku 2002 se však vrátil do investičního světa a je pravidelným hostem ve zpravodajstvích zabývajících se investicemi. Pro náš článek není potřeba představovat jiné. V tomto článku bych chtěl poukázat, na starou pravdu a to, že pokud někdo říká pořád to samé dokola, tak se dříve, nebo později trefí. Přirovnal bych to k tomuto: I stojící hodiny mají dvakrát denně pravdu.

Tito analytici a světoví finančníci mají mnoho společného a to, že v dobách, kdy akciové trhy padají, se jména těchto guru v médiích objevují velmi často. Zatímco v dobách prosperity a rekordních růstech na akciových trzích, tito lidé, jako by byli neviditelní. Pokud se někdo z nich objeví, v lepším případě najde nějaký originálnější způsob vyjádření toho, že vše podle nich nakonec stejně dopadne hrozně špatně. Ono by nebylo nic špatně, kdyby se snažili předpovídat, co se stane, co je špatně, proč jdou trhy dolů. Horší je pak to, když se jejich katastrofické scénáře absolutně rozejdou s realitou a trhy udělají přesný opak toho, co oni predikovali. To se může stát každému, že se splete. Ale oni už nepřijdou do medií se sebereflexí objasnění toho, proč jejich predikce nevyšla. Ona míra sebereflexe by sebou totiž nesla jednu viditelnou zprávu a to, že velká část jejich predikcí se nenaplňuje. Oni se raději stáhnou do ústraní a stanou neviditelnými do doby, než přijde další pokles na akciových trzích a opět přijdou s prognózou, jak je vše špatně.  A ono to pak znovu nevyjde a takto se permanentní medvědí analytici opakují do doby, než se vše pokazí a trhy opravdu spadnou.

Pak už je jen na médiích, která se začnou předbíhat v tom, jak překroutí jejich predikce a jak vlastně tito analytici a finančníci vše předpovídali. Dalo by se to přirovnat ke konspiračním teoriím. Krása těchto teorií je v tom, že se dají napasovat dle výkladu faktů. A už je jen na čtenářovi, který to čte a chce být jen konzumentem článku, nebo půjde do hloubky a přečte si vícero predikcí od těchto světových guru.

Celý článek zde:  http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/jak-se-rodi-svetovi-analytici-

Pěkný příklad takové teorie se můžete dočíst zde:  http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimave-postrehy-z-historie-blizi-se-dalsi-krach-trhu-

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688