BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  16.09.2014 12:54:44

NWR - i kdyby bylo hospodaření NWR beze všech dluhů, zůstalo by zatím ztrátové

 

O kolik se restrukturalizací sníží dluh

De facto jde o opakování údajů z programu restrukturalizace dluhu. Původní (hrubý) dluh by měl po provedeném snížení klesnout zhruba o -40% z cca 800 mil EUR o 325 mil EUR na 475 mil EUR. Tento výsledke bychom v zásadě měli vidět v rozvaze za celý rok 2014.

Odpovídající měrou by v příštím roce měly klesnout nákladové úroky, z výsledovky by pak měly zmizet také restrukturalizační náklady (posledně jmenované byly v pololetí necelých 10 mil EUR).

Nicméně je vidět, že společnost nebude plně oddlužená a dluhová zátěž v nemalé podobě zůstane.

Jak by vypadala oddlužená společnost

Jak by vlastně mohlo hypoteticky vypadat hospodaření společnosti bez jakýchkoliv dluhů. Kdybychom si vzali pololetní výkazy, velmi zjednodušeně je očistili od dluhové a restrukturalizační zátěže, pak lze dospět ke dvěma závěrům:

1) společnost by zůstala zatím ztrátová, odhadem -17 až -18 mil EUR v porovnání s reportovanými -56,9 mil EUR pololetní ztráty,

2) negativní by byl i celkový CF, když čisté provozní CF by bylo cca -8,3 mil EUR v porovnání s -39,6 mil EUR (za pololetí).

Společnost tedy potřebuje i po hypotetickém plném oddlužení učinit další kroky, aby udržela likviditu a změnila ztrátové hospodaření na ziskové.

Dva faktory, které mohou NWR pomoci

1) vyšší ceny uhlí.

To vypadá na delší běh, než by se asi zdálo. Tržní ceny uhlí jsou např. o více jak -8% níže proti začátku tohoto roku.

Pomyslnou výhodou je skutečnost, že letos byly ještě níže, zhruba o -11%, a z tohoto minima se o něco zvedly. Dále fakt, že kontrakty na další léta se obchodují výše (o čtyři až šest euro za tunu), tedy obsahují očekávání budoucího růstu cen uhlí. Negativní zprávou je, že nejde o nějaká závratná pozitivní očekávání, spíše může jít o pomalé zotavování cen.

2) snižování nákladů na těžbu.

To jsou náklady, které lze bezprostředně srovnávat s prodejními cenami produkce NWR, ale nejde o všechny provozní náklady.

Je to však cesta, kterou se společnost snaží jít od začátku roku 2013 (viz graf dále) a v tomto roce se s těžebními náklady dostává pod prodejní ceny svého produktového mixu. Na zisk to ještě zdaleka nestačí, neboť, jak bylo řečeno, náklady na těžbu nejsou jediné provozní náklady a jsou zde (rovněž zmíněné) náklady dluhu a restrukturalizace.

Doplňme, že určitý prostor ve zlepšení hospodaření společnosti lze patrně hledat také v dalšími omezení investic.

Kudy vede cesta?

Uvažujme modelově vždy jeden faktor při nezměněných ostatních:

1) snížení nákladů na těžbu.

Vedení společnosti deklarovalo, že chce snížit jednotkové náklady na těžbu na 58 až 59 EUR/t. Stačilo by to? Pokud se pokusíme takovou situaci modelovat na pololetních výsledcích, s předpokladem menšího dluhu (o -40%) a bez nákladů restrukturalizace, pak při jinak nezměněných dalších nákladových položkách a cenách prodeje se dostáváme k hodnotám potřebného snížení nákladů na těžbu ještě o dalších 4 až 5 EUR na tunu níže (tedy 53 až 54 EUR na tunu). Možná by se o tento potřebný prostor v úsporách mohla těžba rozdělit s dalšími nákladovými položkami, patrně administrativními a prodejními náklady.

2) úprava prodejního mixu.

Profitabilitu lze podporovat také úpravou prodejního mixu uhlí směrem k dražšímu koksovatelnému uhlí. V pololetí prodávalo NWR uhlí v poměru 63% koksovatelného uhlí a 37% energetického uhlí, před rokem to bylo 49% koksovatelného uhlí a 51% energetického uhlí. Hypoteticky by společnosti „stačilo“ prodávat v mixu 95% koksovatelného uhlí ku 5% energetického uhlí, aby byla v malém zisku (za jinak neměnných podmínek). Taková extrémní situace je nereálná vzhledem ke kvalitě uhlí v podzemí i vzhledem k současným potřebám odběratelů.

3) čekání na vyšší ceny uhlí.

To by se ale ceny koksovatelného uhlí musely vrátit odhadem někam ke stu euro za tunu a ceny energetického uhlí by musely vzrůst alespoň o 2 až 3 EUR. S tím v příští roce počítat nelze.

Uvedené úvahy jsou modelové, realita bude asi nějakou kombinací těchto variant. V každém případě společnost čeká ještě mnoho práce, než bude v zisku.

 

Text s grafem a další komentáře k trhu lze nalézt na stránkách BH Securities      www.bhs.cz   

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688