Jiří Mach (Private Investors, a.s.)
Investice  |  05.05.1999 13:50:56

Denní zpravodajství z amerického akciového trhu

Obsah: Vývoj trhů US * Komentář * Ostatní světové trhy * Zprávy * PI Portfolia * Nový PI Web

Upozornění: Veškeré uváděné hodnoty jsou platné k úterý 4. května 1999, pokud není uvedeno jinak.

Vývoj trhů USA

Silné tituly: aerolinie.

Slabé tituly: technologie; finančnictví; zlato; obchod; farmacie; spotřební zboží.

Dow Jones Industrial Average NASDAQ Composite Standard & Poor`s 500

Komentář

Vybíraní zisků ještě podpořil pokles na obligačním trhu

Stejně jako v případě překonávání hranice 10.000 nelze očekávat, že se hranici 11.000 podaří překonat napoprvé. V prvním případě bylo totiž pokusů potřeba šest a to v rozmezí tří týdnů. Po pondělním skoku nad 11K se tak zcela pochopitelně dostavilo vybírání zisků. Dow Jones Ind. umazal jen část pondělního zisku, Nasdaq Composite i S&P 500 však pokles technologií a internetu, doprovázený slabostí finančnictví, farmacie, obchodu a spotřebního zboží, srazil hlouběji. Prodeje titulů z těchto sektorů, a zejména pak z finančnictví, způsobil pokračující pokles na obligačním trhu. Například směrodatný 30letý státní bond klesl o 23/32 a jeho výnos vzrostl na 5,71 %, tedy nejvyšší hodnotu za posledních devět měsíců. Za poklesem obligací stála včera vedle objevujících se inflačních očekávání zpráva, podle které Merrill Lynch snižuje svoji alokaci v bondech.

Vládní report o zaměstnanosti, který bude zveřejněn v pátek, je tak zcela jistě očekáván s větším napětím, než kdykoli předtím. Trh ho bude chtít považovat za odpověď na otázku, zda Fed v blízkém období zpřísní monetární politiku a zvýší své úrokové sazby či nikoli.

Objemy obchodů byly včera na NYSE nadprůměrné, na NASDAQ pouze mírně. Poměr rostoucích ku klesajícím byl tentokráte na obou trzích negativní: na NYSE 8:9, na NASDAQ 3:4.

Dow Jones Ind. ztratil během celého obchodního dne 128 bodů, tedy -1,17 %, a skončil na 10.886 bodech. Na jeho poklesu se včera podílely hlavně finanční a spotřební tituly: American Express -4,69 %, General Motors -4,88 %, JP Morgan -2,82 %, Citigroup -3,67 %, Johnson&Johnson -2,81 % a Procter&Gamble -2,65 %. Naopak nejvíce rostly: Philip Morris +3,79 %, Goodyear +3,70 %, Kodak +2,66 % a AT&T +1,10 %.

Nasdaq Composite přes dopolední snahu opět skončil se ztrátou, tentokráte o -1,99 % na 2.485 bodech. Vedoucí technologické ztrácely: Microsoft -2,27 %, Dell -2,97 %, Intel -2,28 %, Cisco -4,40 %, Oracle -3,36 %. Nejsledovanější internetové tituly také: AOL -4,51 %, AtHome -0,50 %, Yahoo! -2,04 %, Amazon -5,26 %, eBay -4,92 %, Excite +0,32 %, Lycos -5,29 %, Infoseek -6,01 %, CMGI +1,89%.

Ostatní světové trhy

Zprávy

  • Ford Motor Co. (F) stahuje z amerického trhu 57 tisíc vozů: Výrobce automobilů dobrovolně stahuje z amerického trku 57.200 sportovně-užitkových vozů Ford Expedition and Lincoln Navigator model 1999 z důvodu možné závady na 17palcových discích kol.

  • Imation Corp. (IMN) oznámil nadočekávání vysoký čtvrtletní zisk: Výrobce zobrazovacích zařízení a produktů pro zálohování dat oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.16 na akcii, tedy solidních deset centů nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.05 na akcii. Tržby vzrostly o 2.5 % na $402 mil..

  • Autodesk Inc. (ADSK) varoval před nižšími zisky za první čtvrtletí: Vývojář a marketér softwaru pro design, návrhářství a multimedia varoval, že jeho zisk za první čtvrtletí tohoto roku bude v rozmezí $0.02 a $0.05 na akcii, tedy výrazně pod očekáváním trhu ve výši $0.40 na akcii. Pro-forma čistý zisk by měl činit $0.10 až $0.15 na akcii při tržbách okolo $190 až $195 mil..

  • Seagate Technology Inc. (SEG) odkupuje vlastní akcie: Návrhář a výrobce pevných počítačových disků zvýšil svůj program zpětného odkupu svých akcií o dalších 25 milionů kusů.

  • Glaxo Wellcome Inc. (GLX): Lehman Brothers připomněl svoje doporučení "outperform" na akcie této farmaceutické společnosti.

  • Nike Inc. (NKE), Reebok International Ltd. (RBK): Salomon Smith Barney začal pokrývat akcie těchto designérů a marketérů sportovní obuvi a výstroje s doporučením "outperform" pro NKE a "neutral" pro RBK.

  • Egghead.com Inc. (EGGS): Internetový online prodejce hardware a software oznámil ztrátu za čtvrté účetní čtvrtletí ve výši $0.50 na akcii, tedy o celých šest centů nižší, než se očekávalo. Ve stejném období loňského roku činila ztráta $1.51 na akcii. Tržby klesly o 43 % na $42.3 mil..

  • Priceline.com (PCLN): Poskytovatel internetového online systému pro zveřejňování vlastní poptávky po letenkách, hotelích a dalších službách s vlastní cenou, oznámil ztrátu za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.12 na akcii, tedy o cent nižší, než se očekávalo. Tržby vzrostly o 160 % na $49.4 mil..

Private Investors Portfolia

 

 

Seznam používaných zkratek:

C : Citigroup; F : Ford Motor Co; GE : General Electric; JPM : J.P. Morgan; MRK : Merck&Co; SPLS : Staples Inc; T : AT&T

AOL : America Online; AMGN : Amgen; ATHM : AtHome; CSCO : Cisco Systems; LXK : Lexmark Int’l; LCOS : Lycos Inc;

LU : Lucent Technologies; MSFT : Microsoft Corp; NOKa : Nokia Corp

YTD – změna kurzu od začátku roku; EPSčistý zisk na akcii; P/E – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii

Private Investor má úplně nový Web – Private Investors Online

Poté, co byl server www.pi.cz na prestižním Prague Internet World ‘99 oceněn jako "Web roku 1999", by se dalo předpokládat, že usneme na vavřínech. Nikoli. Již měsíc po tomto úspěchu představujeme úplně novou podobu našeho serveru www.pi.cz.

Od pondělí 3. května 1999 najdete na tomto internetovém místě něco zcela nového, na české poměry ojedinělého:

Naše internetová aplikace je nyní rozdělena do tří částí:

V části Home naleznete vše, co potřebujete vědět o společnosti Private Investors a jejich službách a produktech.

Část Investor vám nyní nabízí to, co českým privátním investorům dosud chybělo, tedy možnost vyzkoušet si sám investovat na americkém kapitálovém trhu! Aplikace Investor vám umožní vytvořit si vlastní personalizovanou stránku a na ni sledovat vybrané informace. Můžete si sestavit vlastní portfolia cenných papírů, sledovat jejich vývoj a zhodnocení, dostávat aktuální zprávy a doporučení, a to v češtině. Můžete sledovat grafy vývoje akciových indexů, kurzů akcií a měn. Máte možnost porovnávat svoje investiční dovednosti s Portfolii Private Investors a s tržními indexy.

V části Klient naleznete PI On-line účet, tedy informace o aktuálním vývoji vašeho účtu u Private Investors.

Upozornění: Jelikož se tato nová aplikace nachází na našem novém serveru, tedy fyzicky jiném místě, může se z důvodu zpoždění při předávání dat mezi DNS servery stát, že se změna adresy našeho serveru projeví v některých částech republiky se zpožděním několika dnů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

07.05.1999PI Denní Zpravodajství z amerického akciového trhu (7.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)
06.05.1999PI Denní zpravodajství z amerického akciového trhu (6.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688