BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.09.2014 10:57:14

Investoři očekávají pozdější a pomalejší růst úrokových sazeb v USA než FED, dolar sílí na všech frontech, analýza AUD/CAD a britské libry

Americký dolar včera posílil vůči koši měn o 0,3 procenta na 14 měsíční maxima neboli na hodnotu, kde byl naposledy viděn v červenci 2013. Na 14 měsíčních maximech se USD rovněž včera obchodoval vůči euru (1,2867). Vůči japonskému jenu vystoupal dolar na 6letá maxima, když pokořil hladinu 106 (USD/JPY). Sanfranciská pobočka americké centrální banky (Fed) včera vydala zprávu, že investoři očekávají a tedy i kalkulují do cen aktiv pomalejší růst úrokových sazeb než samotná banka. Většinový konsenzus Wall Streetu nyní počítá s prvním zvýšením sazeb ve třetím čtvrtletí 2015, přičemž na konci příštího roku vidí základní úrokovou sazbu na hodnotě 0,75 procenta a na konci roku 2016 na úrovni 2,13 procenta. Naopak samotný Fed počítá s dosažením 1 procentní úrokové sazby na konci příštího roku a úrokové sazby ve výši 2,5 procenta na konci roku 2016. Janet Yellen tak stojí před velkou výzvou. Změnit očekávání trhu totiž znamená přecenění aktiv trhem, tedy volatilitu a nestabilitu. Možnost rychlejšího a dřívějšího zvýšení úrokových sazeb, než je tržní konsenzus, dodal včera novou sílu americkému dolaru.

Britská libra je již druhý týden pod tlakem kvůli zvyšujícím se šancím získání nezávislosti Skotska v referendu, které se koná příští týden. Poté co v neděli Sunday Times přišel s výsledky, které ukázaly podporu samostatnosti Skotska ve výši 51 procent, včera další průzkum (TNS) odhalil rostoucí preference voličů za samostatnost. Za oddělení Skotska od Británie by hlasovalo 38 procent dotázaných, přičemž naposledy v tomto průzkumu podpořilo samotnost Skotska jenom 32 procent. Proti by hlasovalo 39 dotázaných, což je 6procentní pokles ve srovnání s předchozími výsledky. Britská libra tak podle všeho nyní nebude reagovat na makroekonomická data, ale primárně na informace ohledně možnosti výsledků referenda o samostatnosti Skotska (18. září 2014).

Silnému americkému dolaru (USD) neodolal ani australský (AUD) a novozélandský dolar (NZD), které v noci oslabily. Australský dolar utrpěl ztráty i díky nižší podnikatelské důvěře. Ta v srpnu klesla z červencových 4 a půl letých maxim 10 bodů na 8 bodů kvůli nižším prodejům a ziskům firem. Novozélandský dolar (NZD) se v noci propadnul vůči USD na 6 a půl měsíční minima (0,8257). Zítra v noci zasedá novozélandská centrální banka (RBNZ), která má zveřejnit aktuální ekonomický výhled. Někteří se bojí, že banka sníží výhled hospodářského růstu, čímž oddálí nutnost dalšího zvýšení úrokových sazeb. Takovýto scénář by mohl poslat NZD až k hodnotě 0,82 vůči USD.

Evropská unie se včera domluvila na nových sankcích vůči Rusku. Opatření ale po několik příštích dní nevstoupí v platnost a unie počká, jestli na Ukrajině vydrží příměří mezi vládou a proruskými separatisty.

Silný dolar nepomáhá komoditám. Zlato včera oslabilo na 3měsíční minima (1254,66). Nyní před ním stojí rezistence na úrovni 1 250 USD, jejíž prolomení podle všeho posune cenu zlata dále dolů. Evropská ropa Brent se včera podívala pod hodnotu 100 USD za barel, nicméně pod ní nedokázala uzavřít. Cena Brentu 100 USD za barel je klíčová pro země OPEC a je pravděpodobné, že v případě poklesu ceny níže, země OPEC sníží produkci, aby podpořily cenu černého zlata. Na klesající cenu ropy včera doplatil kanadský dolar (CAD).

Makrokalendář pro dnešní den

Měnový pár AUD/CAD se již delší dobu pohybuje na denním grafu do strany v obdélníku. Nicméně na obou oscilátorech (Stochastik i MACD) se tvoří medvědí divergence, která by mohla pár oslabit.

Britská libra včera otevřela na všech párech negativním Gapem. Na některých z nich má našlápnuto k jejich vyplnění. Jde například o GBP/JPY, GBP/NZD, GBP/AUD, GBP/CHF a GBP/CAD. Nicméně vzhledem k aktuálnímu dění ve Skotsku preferujeme na libře spíše krátké pozice, které lze hledat právě po vyplnění výše uvedených gapů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688